Celje: Maksimiljanov dan išče vse Makse v mestu

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.10.2024 06:15

Posebnost Maksimilijanovega dne bo knjiga vpisov. Celjane z imeni Maksimilijan, Maks, Maksel, Maksa, Maksimilijana, Maksim, Maksimir in drugimi izpeljankami imena vabijo, da postanejo del zgodovine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celje
Jan Grušovnik

Danes, na god zavetnika Celja sv. Maksimilijana Celjskega, bo v starem mestnem jedru Celja potekal 2. Maksimilijanov dan. "Malo je mest, ki se lahko pohvalijo s svojim zavetnikom, in Celje sodi mednje. Da bi širšo javnost ozaveščali o pomembnem zgodovinskem dejstvu, obenem pa intenzivneje povezali lokalno skupnost, ki ustvarja in daje pečat današnji identiteti Celja, so Zavod Celeia Celje, Mestna občina Celje, Pokrajinski muzej Celje ter Turistično in kulturno društvo Celje pripravili pester program drugega Maksimilijanovega dne," napovedujejo v zavodu Celeia Celje.

Praznovanje se bo začelo v starem mestnem jedru ob 9. uri s pihalno promenado in pihalno simfonijo štirih pihalnih zasedb: Pihalnega orkestra Celje, Godbe na pihala Ljubečna, Pihalnega orkestra Glasbene šole Celje in Pihalne godbe Kungoška pleh muzika. Obiskovalci se bodo lahko pomerili v lovu za zakladom Thesaurus Maximus, ki ga pripravlja Turistično in kulturno društvo Celje, pri mestnih ponudnikih pa se, ob izbranih peninah, ki sicer niso na voljo v prosti prodaji, družili na točkah srečanja. Druženje bo potekalo tudi ob pripravi in uživanju okusnih grižljajev z različnimi namazi ter domačim kruhom z drožmi. V prostoru začasne rabe na Glavnem trgu 8 bo na ogled slikarska razstava KPD Svoboda Celje. Člani društva bodo obenem s slikanjem na prostem ustvarjali nova dela, pripravljajo pa tudi prikaz ustvarjanja z glino. Tudi letos bo na ogled občasna razstava na prostem, ki so jo pripravili v Pokrajinskem muzeju Celje. Na panojih na Glavnem trgu bo mogoče spoznati sv. Maksimilijana Celjskega in kontekst začetkov krščanstva v rimski Celei. O zgodbi sv. Maksimilijana sicer govori zapis, ki je nastal v drugi polovici 13. stoletja.

"Posebnost letošnjega Maksimilijanovega dne bo knjiga vpisov. Celjanke in Celjane z imeni Maksimilijan, Maks, Maksel, Maksa, Maksimilijana, Maksim, Maksimir in drugimi izpeljankami imena Maksimilijan/Maksimilijana, vabimo, da postanejo del zgodovine in se vpišejo v posebno Maksimilijanovo knjigo vpisov. Z vpisi želimo na simboličen način povezati preteklost in sedanjost našega mesta ter identificirati današnje prebivalce, ki so, vedoč ali nevedoč, povezani z Maksimilijanom. Ta že od časov rimske Celeie bdi nad mestom, po njem pa je med drugim del imena dobila tudi ena največjih svetovnih popotnic Alma Maksimilijana Karlin," je dodala direktorica Zavoda Celeia Celje Maja Voglar. Dogajanje v starem mestnem jedru bo do 13. ure.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta