Z bonboni iz kurkume do zdravja: Okusne borce proti virusom lahko pripravite tudi sami

Urška Kereži
06.02.2020 06:03

Te dni v lekarno pogosto ne skočimo le po zdravila, ampak tudi po vitamine, ki naj bi okrepili imunski sistem. A zdrave in okusne borce proti virusom lahko pripravite tudi sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shuttersock

Priprave žele bonbonov se nikar ne ustrašite, v resnici sploh ni tako težko. Privarčevali boste nekaj denarja in natanko vedeli, kaj ste dali v zdravi pripravek. Odlični so v boju proti prehladu in vnetjem v telesu, ki jih je v hladnejših dnevih več kot običajno.
Njihova glavna sestavina je kurkuma, znana po dobrih učinkih na prebavo, lahko zmanjša tveganje za demenco, krepi imunski sistem, preprečuje razgradnjo snovi, kot sta dopamin in serotonin (hormona sreče), in še bi lahko naštevali. Po okusu je blago pikantna, malce grenka, jedka, kot nekakšna mešanica ingverja in pomaranče. Vsebuje mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in kalija. Kot rečeno, v tradicionalni indijski in kitajski medicini so jo sprva uporabljali predvsem za zdravilo proti vnetju. Rumeno oranžno barvilo pa se imenuje kurkumin - in prav ta naj bi bil njena glavna zdravilna učinkovina.

Rumena rešiteljica za jetra

Po tradicionalni vzhodni medicini ima kurkuma zdravilne učinke: čisti kri in prebavila, pomaga pri težavah z jetri in žolčnikom ter pri hepatitisu. Kurkumin deluje kot stimulant za jetra in žolčnik pri izločanju žolce, bilirubina in holesterola. Z leti se izločanje teh namreč zmanjša, kar posledično zmanjša tudi absorpcijo hranil, topnih v maščobah. Kurkuma ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, učinkovita je pri zdravljenju virusnega hepatitisa in izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno.

bonboni1
Shuttersock

Kurkumina pasta

Potrebujete:
• 1 skodelico vode
• ¼ skodelice kurkume v prahu
• ščep črnega popra
• ščep cimeta
• ščep kardamoma
• ščep soli
• 3 žlice kokosovega olja
Priprava:
V lonec dajte vodo, kurkumo, poper, sol, cimet in kardamom ter segrevajte do vretja. Zmanjšajte ogenj in grejte, dokler se tekočina ne zgosti v pasto (podobno kot pri pudingu). Odstranite s štedilnika in počakajte, da se ohladi, nato dodajte še kokosovo olje.
Pasto lahko uživate tudi samo, ko se na primer prehladite, vendar začnite z manj kot polovico čajne žličke, potem po potrebi vnos povečajte.

Pastile

Po pripravi paste se lotite bonbončkov. Lahko tudi kakšen dan pozneje, saj pasta počaka v hladilniku do dva tedna.
Potrebujete:
• ½ skodelice dušenega korenja
• 1 skodelico naravnega pomarančnega soka (sveže iztisnjenega)
• ½ skodelice vroče vode
• ¼ skodelice želatine
• 2 žlici kurkumine paste
• modele za led
Priprava:
V mešalnik dajte korenje, pomarančni sok in kurkumino pasto ter mešajte do gladkega. Nato v manjši posodi zmešajte želatino in enako količino pomarančnega soka, dodajte vodo ter ponovno zmešajte. Počasi primešajte še tekočino iz mešalnika. Ko je vse v posodi, segrevajte in mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. Posodo odstavite in vlijte tekočino v model za led, v hladilniku naj počaka približno eno uro. Bonbone nato dajte iz modela in jih spravite v zaprto posodo. V hladilniku jih lahko shranite teden dni ali jih zamrznete.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta