Teorija o kretenskih moških

Urška Kereži
02.11.2018 06:02

So moški bolj dovzetni za tveganje, še posebno za "idiotsko tveganje"?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wikimedia

Moški se pogosteje kot ženske odločajo za tvegano početje, vodijo pa tudi pri odločanju za tvegano vedenje, ki ga ne moremo opisati drugače kot z besedo "idiotsko". Prav zato je večina dobitnikov nagrade Darwin (Darwin Award) moškega spola, piše v študiji, objavljeni v posebni številki časopisa British Medical Journal. Da bi postala dobitnik darwina, te smešne časti, ki jo dodeljujejo že več kot 20 let, mora oseba namreč umreti na "izjemno kretenski način".

In nagrado prejme ...

Zaradi njih imate na izdelkih opozorila, ki se na prvi pogled zdijo nepotrebna in neumna. Denimo "Obleka Supermana ne omogoča letenja", "Pozor! Pita je vroča!" ali "V pralni stroj ne dajajte ljudi". Darwinove nagrade so torej namenjene vsem, ki bi še kdaj žonglirali z ročnimi bombami in zraven eno po pomoti aktivirali (na Hrvaškem, 2001). Ali z vžigalnikom preverjali, če je v tanku še kaj bencina (v Braziliji, 2003). Ali pa tistim, ki skačejo z letal brez padal oziroma se igrajo rusko ruleto s pehotnimi minami.
Da bi si še lažje predstavljali zmagovalce, natančnejši opis treh primerov, zapisanih z zgodovino: prvi: 19-letni Rashaad iz Teksasa je umrl, ko so se s kolegi šli rusko ruleto - z avtomatsko pištolo. Drugi: Na severu Nemčije sta umrla voznika v prometni nesreči, ki se je zgodila zaradi izjemno goste megle. Zakaj Darwinova nagrada? Ker sta si pripeljala nasproti po lokalni cesti, oba pa sta imela odprto okno in sta molila glavo iz avta, da bi kaj videla. Pri tem sta z glavama trčila in umrla. In še tretji: Moški iz okolice jezera Michigan si je kupil novega jeepa cherokeeja in nakup proslavil z brezsramnim popivanjem v bližnjem pubu. Ko so bili s kolegi že prav pošteno opiti, so se odločili, da gredo sredi ledene zime lovit ribe. V avto vržejo potrebno opremo in se odpeljejo do jezera. Ker pa so pravi moški, rib ne bodo lovili s palico, ampak z dinamitom. Moški vzame iz prtljažnika dinamit, prižge zažigalno vrvico in dinamit vrže na zaledenelo jezero. Nato s prijatelji odprejo nov plato piva. Nihče pa ni računal na šoferjevega labradorca, ki je instinktivno odbrzel po dinamit na ledeno površino. Nesrečni kuža je razstrelivo lastniku prinesel nazaj in vse razstrelil na koščke.

Shutterstock

Številke ne lažejo

V študiji, objavljeni v malce bolj neformalni izdaji medicinskega časopisa, ki sicer objavlja resne znanstvene prispevke, so znanstveniki vzeli pod drobnogled bazo podatkov vseh prejemnikov Darwinovih nagrad od leta 1995 do 2014, da bi preverili teorijo, ki so jo poimenovali "teorija kretenskih moških". Želeli so raziskati, ali so moški dejansko bolj dovzetni za tveganje, še posebno za "idiotsko tveganje". Pregledali so zgodbe vseh nominiranih za to nagrado, s posebnim poudarkom na zmagovalcih. Ob tem je treba povedati, da pridejo v poštev za nominacijo samo tiste zgodbe, pri katerih so okoliščine smrti nedvoumno dokumentirane in so jih potrdile priče, policisti ali forenziki.
Znanstveniki so tako pregledali 318 primerov, za katere je odbor za podelitev nagrad Darwin potrdil, da ne gre za izmišljene ali prikrojene incidente. Med nominiranci je bilo samo 36 žensk, 282 dobitnikov nagrade je bilo moškega spola, kar je 88,7 odstotka. Dobljeni rezultati pa tako potrdili teorijo, da "so moški kreteni, kreteni pa počnejo bedaste stvari", so napisali v zaključku. Teorija tako potrjuje tudi dejstvo, ki so ga pokazale že nekatere prejšnje študije: da so moški pogostejši obiskovalci urgentnih oddelkov, ko gre za poškodbe, pred ženskami vodijo pri športnih poškodbah in pri smrtnosti v prometnih nesrečah.

"Rešitelji" človeštva

Res je večja verjetnost, da se bodo moški ukvarjali s tveganimi športi ali nevarnimi poklici, toda res je tudi, da so bolj podvrženi neumnim podvigom. Poleg tega, pravijo znanstveniki, se ravnanje moških in žensk, ki so spili preveč alkohola, zelo razlikuje in v končni fazi vpliva tudi na to, kdo bo na koncu udeležencev v postopku, ki vodi do zmage in prejetja Darwinove nagrade. Ki so ime seveda dobile po slavnem utemeljitelju teorije evolucije. In prav nič ni ironično, da se potem dodeljujejo tistim, ki so zaradi svojih idiotskih podvigov in razmišljanja s smrtjo "rešili" človeštvo pred svojim genetskim materialom. Tako nam namreč omogočajo, da ostajamo pametna vrsta, piše v njihovi utemeljitvi. Čeprav morda zveni nekoliko sarkastično, gre tu, pa kakorkoli že obrnemo, za osnovno vprašanje naravne selekcije. Ali kot je pred leti ugotavljal ameriški komik George Carlin: "Zdi se mi logično, da otrok, ki poje preveč frnikul, ne zraste, da bi imel svoje potomce." Še pod črto - Darwinovih nagrad je toliko, da jih zbirajo na posebni spletni strani in v knjigah. Tistim, ki se bojijo umetne inteligence, zato namig, da se moramo naravne neumnosti veliko bolj bati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta