Telesne spremembe: Kaj nam videz razkriva o zdravju?

Urška Kereži
06.04.2020 04:57

Telesne spremembe so pogoste spremljevalke zdravstvenih težav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Debate o tem, kaj je pomembnejše, lepota ali zdravje, so zmeraj živahne, zaključki pa nepredvidljivi. Rezultati raziskav kažejo, da skoraj polovica populacije bolj ceni fizični videz in mu tudi namenja več pozornosti in časa kot opozorilom na morebitne zdravstvene težave. A dejstvo je, da sta lepota in zdravje v veliki meri tesno povezana.

Bleda polt

Bledoličnost je lahko znak anemije oziroma slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa za proizvajanje hemoglobina, komponente rdečih krvničk, odgovorne za prenos kisika iz pljuč v preostale dele telesa. To pomanjkanje tako naredi kožo manj rožnato, torej bledo. Da bi izvedeli pravi vzrok bledičnosti, je najbolje, da obiščete zdravnika, ki bo diagnozo potrdil ali ovrgel s krvnimi preiskavami, ob morebitni slabokrvnosti pa vam bo verjetno predpisal železove tablete.

Temni podočnjaki

Morda potrebujete le več spanca ali pa se telo bori z alergeni. Zaradi zamašenega nosa se namreč lahko raztegnejo in zatemnijo vene okoli oči, zato začnite jemati zdravila proti alergiji in temni polkrogi bi morali izginiti.
Otekanje kože pod očmi pa je lahko tudi posledica čezmernega uživanja soli, ki povzroči zadrževanje vode v telesu, kar poveča volumen krvi. Zaradi tega je srce dodatno obremenjeno, saj mora po žilah pognati več krvi, to pa povečuje tlak v arterijah in povzroča visok krvni pritisk. Ker je koža pod očmi izjemno tanka, se nakopičena voda na tem predelu hitreje opazi. Zmanjšajte torej vnos soli, poleg tega pa obiščite zdravnika, da vam izmeri krvni tlak.

Shutterstock

Mozoljčki, mozoljčki

Čeprav so občasni mozoljčki izjemno pogosti, bi morale ženske, ki običajno nimajo težav z aknami, ob nenadnem izbruhu pomisliti na sindrom policističnih jajčnikov. Gre za motnjo, pri kateri jajčniki povzročajo neravnovesje spolnih hormonov, posledica pa niso le mozolji, temveč tudi pridobivanje telesne teže, čezmerna poraščenost obraza ter neredne in dolge menstrualne krvavitve. Akne pa sicer lahko odpravimo z neagresivnimi čistili za kožo, ki vsebujejo salicilno kislino. Ta namreč preprečuje kopičenje umazanije, odvečne maščobe in odmrlih kožnih celic, ki mašijo pore. Če pa sumite na policistične jajčnike, obiščite ginekologa, da bo s preiskavo diagnozo potrdil ali ovrgel.

Viseča koža

Viseča in upadla koža je običajno znak izsušenosti. Da bi preverili, ali ste dehidrirani, se uščipnite v kožo na zgornjem delu dlani. Če ni prožna in se takoj ne povrne v prvotno stanje, je to znak, da telo preslabo oskrbujete z vodo. Kazalca dehidracije sta še izsušenost ust in dolgotrajna utrujenost. Da bi se temu izognili, pazite na vnos tekočine.

Rjavi kožni madeži

Nihanje spolnih hormonov, estrogena in progesterona, do katerega običajno pride med menopavzo, nosečnostjo ali ob začetku ter zaključku jemanja kontracepcijskih tabletk, pogosto povzroči nastanek rjavih, ostro omejenih lis, imenovanih melazme. Najpogostejše so na čelu, po licih ali nad zgornjo ustnico in so predvsem estetska nadloga, ki jo izpostavljenost UV-žarkom še poveča, zato obiščite dermatologa, ki vam lahko predpiše kremo za posvetlitev, v hladnejših mesecih pa tudi lasersko terapijo.

Bele obloge na jeziku

Če je vaš jezik preveč bel, se telo morda bori z bakterijskim vnetjem. Ustna votlina sicer sama vzdržuje optimalno ravnotežje bakterij, toda včasih vnos določenih kemičnih snovi (denimo antibiotikov) povzroči, da se te razmnožujejo mnogo bolj kot po navadi. Pomagati bi morala antibakterijska ustna vodica, če do izboljšanja vendarle ne pride, pa obiščite zdravnika.

Otečene dlesni

Če ste zanosili, bo to morda prvi prepoznal vaš zobozdravnik. Zakaj? Nekoliko otečene dlesni so namreč prvi znak, da v telesu prihaja do hormonskih sprememb, povezanih z nosečnostjo. Če so dlesni otečene in med umivanjem zob morda celo krvavijo, menstruacija pa zamuja, lahko torej obiščete tako zobozdravnika kot ginekologa.

Razpokani kotički ust

To je pogosta, a zelo nadležna nadloga, saj v stiku s slino kotički ust začnejo močno peči. Razloga sta največkrat pomanjkanje vitaminov B-kompleksa in prepogosto oblizovanje ustnic, zato povečajte vnos vitaminov B2, B6 in folne kisline, saj so odgovorni za izsušitev občutljive kože ustnic. Ko ste lačni, si denimo privoščite veliko skledo zelene listnate zelenjave.

Shutterstock

Afte

Boleče afte so lahko posledica pomanjkanja vitaminov ali mineralov, še posebno cinka. Če vam pogosto povzročajo težave, obiščite zdravnika, s krvnimi preiskavami bo ugotovil vzrok problema. Najbrž boste morali jemati nadomestke ter povečati vnos rdečega mesa, oreščkov in stročnic.

Čezmerno znojenje

Znojenje je sicer naravni hladilni sistem organizma, kadar pa je čezmerno, je lahko tudi znak hipertiroidizma oziroma pretiranega delovanja ščitnice, ki proizvaja preveč ščitničnega hormona. Posledica je povečana presnova, zaradi katere se hitreje pregrevamo in znojimo. Hipertiroidizem lahko diagnosticiramo s preprostim krvnim testom, z zdravili, beta zaviralci, pa omilimo simptome.

Redke obrvi

Postajajo vaše obrvi čedalje bolj redke? Morda zato, ker ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov. V tem primeru vam zdravnik lahko predpiše zdravila, ki jo bodo spet spravila v red in z njo še obrvi.

Tanki lasje

Če vaši lasje naravno niso tako tanki kot zdaj, je mogoče, da se kažejo težave s ščitnico. Če se vam lasje, ko jih krtačite ali sušite s fenom, še močno lomijo, zdravnika prosite za test delovanja ščitnice. Lomljivi lasje pa so lahko tudi znak slabe prehrane. Povečajte vnos omega-3-maščobnih kislin in vitamina A.

Lomljivi nohti

Zelo krhki nohti so znak slabe prehrane, predvsem pomanjkanja kalcija, cinka ali vitamina D. Povečajte njihov vnos in si nekaj časa redno lakirajte nohte, da jih utrdite. Vsak večer pa jih nahranite še z bogato kremo.

Rumene izbokline

To so verjetno maščobne blazinice, ki jih je povzročila prevelika raven holesterola v krvi. Pojavijo se tudi pri vitkih ljudeh, najbolj pogosto pa so na kolenih, komolcih, rokah in nogah. Zdravnik naj preveri količino holesterola v krvi.

Izpuščaji na zadnjici

So pogost znak občutljivosti za gluten. Kar 10 do 15 odstotkov svetovne populacije ga namreč ne more uživati brez negativnih posledic, med katerimi so tudi izpuščaji na zadnjici, komolcih in kolenih. Občutljivost preizkusite tako, da za nekaj časa prenehate jesti pšenične testenine in kruh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta