Borba z aknami: Kateri hrani se izogibajte?

Urška Kereži
03.04.2019 06:02

Prepričanje, da so akne najpogosteje posledica genetike in hormonov, ne drži povsem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Akne - kot številne druge kožne neprijetnosti - sprožijo številni dejavniki, vključno s prehrano. Zato je pomembno, da ob spopadanju z njimi najprej pomislimo na jedilnik. V zadnjih letih je namreč vse več dokazov, ki kažejo povezavo med vsebino krožnika ter zdravjem kože. Z aknami se denimo tako občutno pogosteje spopadajo ljudje v zahodnem svetu, medtem ko jih zagovorniki tako imenovane paleolitske prehrane, ki ne vsebuje predelanega sladkorja, sladkih pijač, sladkih kosmičev za zajtrk, čipsa ali belega kruha, domala ne poznajo. Koža torej dokazano sovraži živila z visokim glikemičnim indeksom.

Shutterstock

Glikemični indeks in koža

Kot na svoji spletni strani piše Inštitut za nutricistiko, je glikemični indeks (GI) oznaka, ki živila razvršča glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju ogljikovih hidratov. Poznamo torej skupine z nizkim GI, srednjim GI in visokim GI. Takšne torej, ki močno dvignejo nivo krvnega sladkorja dve do tri ure po zaužitju, med njimi so denimo bel kruh, pšenica, kuhan riž in čokolada, ter druge, ki so pri dvigu nivoja krvnega sladkorja veliko počasnejše, denimo ječmen, grenivke, arašidi, jagode, pomaranče.
Dermatologi pri težavah z aknami seveda priporočajo izbor tistih z nizkim GI. To pomeni, da se morate izogibati vsem živilom iz bele moke, kot so kruh, testenine, piškoti, torte. Prav tako mleku in mlečnim izdelkom. Visok vnos enostavnih ogljikovih hidratov namreč povečuje proizvodnjo hormona, imenovanega inzulinski rastni faktor 1, ki nato povzroča težave z nivojem testosterona v krvi. Kombinacija teh dveh pa stimulira žleze lojnice, da proizvajajo več maščobe, ter povzroči, da koža postane trša in s tem manj prepustna, kar je idealno za razvoj aken.

Shutterstock

Čiste pore odnesejo mozolje

Prvi korak pri odpravljanju aken je tako omejitev vnosa enostavnih ogljikovih hidratov in mlečnih izdelkov, poleg tega pomagajo dermatološki postopki, kot so LED svetlobna terapija, intenzivna pulzirajoča svetloba (IPL), zdravljenje z laserjem, mikrodermabrazija, AHA/BHA-maske in kemični piling. Dermatologi ob tem svetujejo še nanos topičnih proizvodov, ki vsebujejo benzoil perokside, in minimalno uporabo ličil. Topične pripravke je dobro nanesti na kožo že takoj zjutraj ali zvečer pred spanjem, saj čistijo pore, in če se te čistijo pravilno, nikoli ne boste dobili mozoljev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta