Skeli, peče, boli. Kaj narediti, da nam vnet mehur ne pokvari dopusta

Bonbon Bonbon
16.06.2021 06:00
Bolečine v spodnjem delu trebuha ženske navadno najprej pripišejo morebitnemu vnetju jajčnikov, a če jih spremljata pogosto in pekoče uriniranje ter smrdeč in temen urin, je celo laična ugotovitev nedvoumna. Težave povzroča mehur.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Profimedia

Vnetja sečnega mehurja so pri ženskah pogost pojav; strokovnjaki menijo, da zato, ker sta si sečnica in zadnjična odprtina zelo blizu, sečnica je kratka, saj meri od 2,5 do štiri centimetre, bakterije iz zadnjične odprtine pa lahko tako zelo hitro zaidejo v mehur. Vnetje mehurja namreč najpogosteje povzročata prav črevesni bakteriji Klebsiella in Escherichia coli. Slednja je kriva za 90 odstotkov vseh infekcij mehurja, razmnoži se v zelo kratkem času, zato se znaki obolenja od blagih do hudih lahko okrepijo že v nekaj urah.

Čaj ali antibiotik?

Med zgolj neprijetnimi in motečimi simptomi so predvsem nenehna potreba po uriniranju, ki ga spremlja zoprno skeleč občutek pri odtekanju, boleči spolni odnosi in občutek "teže" v sprednjem delu trebuha nad sramno kostjo. Te težave je še mogoče blažiti s samozdravljenjem, ki bo morda preprečilo tudi napredovanje bolezni, a če se v kalnem urinu pojavi kri, se poviša telesna temperatura, rahle bolečine postanejo močne in če blagi znaki ne izginejo po enem tednu, je nujen obisk zdravnika. Trdovratnih bakterij iz mehurja ne bodo "izprale" le povečane količine čajev in drugih tekočin, ampak jih bodo uničili samo še antibiotiki. V lekarnah je na voljo tudi uradno naravno zdravilo, ki ga lahko jemljemo samostojno ali kot pomoč antibiotiku, ko brez tega ne gre.

Profimedia

Zdravniki pri vnetnih težavah z mehurjem nikoli ne pozabijo opozoriti na pitje veliko tekočine. Vsi zdravniki pa vendarle ne omenijo, da je med jemanjem antibiotikov in še dva do tri tedne po končani terapiji koristen povečan vnos vitamina C. Ta čisti urinarni trakt in preprečuje "lepljenje" bakterij na sluznico.

Izkušene ženske že vedo

Kakšna pa je znanstvena potrditev ljudskega izročila, da "boš volka dobil, če boš na mrzlem sedel" in "si boš mehur prehladil, če te v noge zebe", če pa so prevladujoč povzročitelj vnetij mehurja oziroma uroinfektov bakterije? Zato, ker imajo bakterije v "premraženi" medenici idealne razmere, da skozi oslabljeno sluznico potujejo do mehurja in se tam razmnožujejo.

Profimedia

S pogostimi uroinfekti izkušene ženske že vedo – in tega učijo tudi svoje deklice, ki so zaradi anatomskih posebnosti vnetju mehurja bolj podvržene kot dečki –, da si je po kopanju v bazenu ali v morju kljub vročini treba preobleči mokre kopalke, da je treba nositi spodnjo majico, ki pokriva ledveni del, da kratka krilca namesto toplih hlač pozimi niso primerna oblačila. Tudi sicer modnim, a prav nič "zdravim" spodnjim hlačkam, pri katerih zgolj ozek trak med ritnicama ne ščiti pred prenosom bakterij iz blata v okolico sečne odprtine, naj bi se odpovedale.

Profimedia

Prav nič manj pomemben ni osnovni higienski nasvet: majhne deklice se morajo naučiti brisanja ritke od spredaj nazaj, torej od spolovila do zadnjične odprtine, in nikoli obratno. Tudi zadostnega uživanja tekočine naj bi navadili že majhnega otroka; ljudje, ki pijejo malo, imajo gostejši, bolj mineralov poln seč, ki zato tudi bolj lokalno draži sluznico. In urina naj ne bi nikoli zadrževali predolgo; otroci, ki se povsem zatopijo v igro, pa velikokrat počnejo prav to. Tako kot odrasli na delovnih mestih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta