Psihoterapevt: S takšnimi moškimi ženske nikoli ne bi smele začeti ljubezenskega razmerja

D.Ži
16.02.2024 11:44

Začne se kot v pravljici, konča pa globoko v nočni mori. Lažni princ iz sanj lahko z leti sname svojo masko in se prelevi v nekoga, ki se mu zloraba pod določenimi pogoji zdi povsem sprejemljiva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina ljudi v toksičnih razmerjih je sprva verjela v to, da jim je uspelo najti naravnost popolnega partnerja. Do presenečenja.   
Profimedia

Steven Ing, psihoterapevt in svetovalec za medsebojne odnose s tridesetletnimi izkušnjami, je v svojih kolumnah za Psychology Today razkril, s kakšnimi moškimi se ženske nikoli ne bi smele sestajati.

Ing verjame, da modre ženske ne bodo izbrale moških, ki jih ne dojemajo kot enakopraven spol, in tistih, ki niso pripravljeni govoriti o seksu, je razkril v prvih dveh kolumnah. V tretji je izpostavil še en nasvet: "Nikoli ne hodite na zmenek z moškim, ki se ne more zavezati razmerju brez zlorab."

Besedno nasilje se skozi čas spreminja. Lahko se začne z na videz zelo nedolžnimi opazkami glede našega glasbenega ali modnega okusa.  
Profimedia

"Če se ozrete okoli sebe, boste videli veliko zlorabljajočih razmerij, v katerih si zagotovo ne želite končati. Skoraj vsaka zlorabljena ženska (ali moški) je začela razmerje z nekom, ki se je zdel popoln, absolutno čudovit, do nenadnega presenečenja. Pri tem ne mislimo takoj na fizično zlorabo, lahko se začne subtilno, na primer s pripombo, da je vaš glasbeni okus odvraten," trdi Ing.

Pogosto pred fizično zlorabo nastopi verbalna, lahko pa tudi neverbalna - prezirljivi pogledi z zavijanjem oči, jezno pihanje, obračanje hrbta med govorjenjem in podobno. 

Trpeti v razmerju, ki je polno zlorab, je zmeraj zelo slaba ideja. 
Profimedia

Tak partner si prizadeva za prevlado nad partnerjem. Tak partner bo, recimo, v razpravi rekel: "Ko mislim, da se nekdo obnaša kot prasica, je prav, da jo imenujem prasica." Pozorno poslušati vsebino takih pogovorov je pomembno, saj lahko razberemo, da se partnerju pod določenimi pogoji zloraba zdi upravičena. 

Zamisel o vstopu v razmerje temelji na ideji o občutku varnosti. Morale bi lahko dihati. Ne smete se počutiti zlorabljene. Če je vaša izbira bila napačna in ste pristale v razmerju s takšno osebo, ki se ne namerava izboljšati, izstopite iz odnosa in delajte na tem, da se naučite bolje prepoznati znake zlorabe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta