Pripravljeni na kolesarsko sezono?

Urška Kereži
23.04.2019 13:03

Mestni in cestni kolesarji ter ljubitelji kolesarjenja po hribih se razveselijo toplih dni. Ko kolo spet postane prevozno sredstvo za v službo in odličen športni pripomoček za nabiranje kondicije. Preden pa začnete poganjati pedale, poskrbite, da ste vi, kolo in druga oprema na novo sezono res dobro pripravljeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock
Shutterstock

Ne glede na to, kakšno kolo imate, mora biti varno, zanesljivo in ustrezno za uporabo v prometu. Skoraj vsak od nas podzavestno najprej potipa, ali so pnevmatike polne, zato je prvi korak pravzaprav logičen - "napumpajte gume". Nato se lotite temeljitega čiščenja, saj boste tako najlažje odkrili morebitne poškodbe, in ne bodite površni. Posebno pozornost namenite okvirju, predvsem stičiščem cevi. Nesreča oziroma padec s kolesom, trk in udarec v kakšno večjo cestno luknjo so razlog, da smo pozorni na praske in razpoke na laku. Podrobnejši pregled zahtevajo tudi pogonski in prestavni mehanizem, zavore, zapenjalci, ležaji, pnevmatike, obroči, sedež, krmilo in trak, ki ga ovija. Prav tako moramo biti pozorni na novo nastavitev kolesa, sploh če smo zamenjali katerega od delov, ki vplivajo na spremembe položaja kolesarja. Sem sodijo pedali, gonilka, krmilo, krmilna opora in sedež. Če je treba karkoli od naštetega zamenjati ali obnoviti, to vsekakor storite v začetku sezone, ko se telo laže prilagodi novostim.

Shutterstock

Kaj morate naročiti serviserju

Pregleda glavnih sklopov kolesa in posameznih elementov se lahko lotite sami, bolj priporočljivo pa je kolo odpeljati na servis, kjer bodo opazili tudi kakšno zadevo, ki bi vašemu očesu ušla. Če ste kolo na servis odpeljali po koncu lanske sezone, morate, kot rečeno, le napolniti pnevmatike, obrisati verigo in pletenice, sicer pa bodo na servisu poskrbeli za:
• kolesa, obroče in napere (centriranje, morebitne poškodbe zaradi udrtin na cesti ali skokov s kolesom),
• pletenice in ovoje pletenic - bovdene (poškodbe),
• pedale (poškodbe),
• zavore, zavorne gumice, ploščice na čeljustih in diske (delovanje zavor, obrabljenost),
• zobnike in verigo (obrabljenost, raztegnjenost verige),
• menjalnik (delovanje menjalnika, delovanje ročic menjalnika, nastavitev prestav),
• blažilnike (delovanje, nastavitev in mazanje),
• gonilni in krmilni ležaj ter obe pesti (pregled in mazanje),
• pregledano in servisirano kolo je nared za prve spomladanske kilometre, poskrbeti pa morate še za opremo in zase.

Obvezna, nujna in priporočljiva kolesarska oprema

Zvečer in ponoči morajo biti vsa kolesa opremljena z lučmi, za vse kolesarje pa je priporočljiva uporaba čelade. Za mestne vožnje boste na kolo pritrdili nosilec za prtljago, košaro, otroški sedež, zvonec, zračno tlačilko, luči in torbico z orodjem ter rezervno zračnico. S seboj je dobro imeti tudi trak ali ščipalko za hlačnico in zelo kakovostno "ključavnico".
Cestni kolesarji s seboj vzemite čim manj opreme, vseeno pa ne gre brez nastavkov za pijačo, orodja in rezervne zračnice, tlačilke ter nosilcev za merilnike. Gorski kolesarji imate pijačo v mehu v nahrbtniku, na kolesarjenje pa se ne odpravite brez orodja, rezervne zračnice in tlačilke, nastavkov za merilnike in ščitnikov za kolesa, ki delno varujejo pred blatom in vodo izpod koles.
Poleg delov kolesa je seveda pomembna še kolesarska oprema in največjo pozornost je treba nameniti kolesarskim čevljem. Ti se glede na proizvajalca razlikujejo, enaki pa niso niti posamezni modeli. Zelo natančni moramo biti pri nastavitvi pritrdilnih ploščic blokejev na podplat čevljev. Vsekakor pa si privoščimo kakovostne kolesarske hlače z dobro podlogo, zadnja plat nam bo za to hvaležna, in dobre rokavice. Ne pozabimo še na obvezen del, ki rešuje življenje - čelado, ki pa jo moramo obvezno zamenjati, če smo v preteklosti z njo že kam močneje udarili.

Shutterstock

Kolesar, dobro pripravljen in fit

Ko boste poskrbeli za kolo in opremo, morate poskrbeti še zase. Največkrat se zalomi pri bolečinah, za katere mnogi rekreativci okrivijo sedež. Rešitev te težave se v 80 odstotkih skriva v kolesarskih hlačah. Kupite si dobro podložene in težav bo hitro konec. Seveda jih v službo ne boste oblekli, za rekreacijo pa. In to na golo kožo. Spodnjice namreč kaj hitro povzročijo žulje. Preglejte tudi čevlje, kolesarsko majico in vetrovko. So vam še prav?
Kondicije za kolesarjenje ne potrebujete kaj dosti, dokler kolesarite po ravnem ali navzdol. Ker pa vemo, da ni vedno tako, pa še čelni veter vas čaka, morate biti za klance dobro pripravljeni. Če (še) niste, začnite počasi. Nabirajte kilometre, izbirajte lahke poti, počasi povečujte razdaljo in naklon klancev. Ne kolesarite v najhujši dnevni vročini in po soncu, vedno imejte s seboj dovolj tekočine in energijskih ploščic ter predvsem ne pretiravajte. Ko boste pripravljeni, pa svojim dosežkom dodajte kolesarski izziv.

Večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta