Prekinitveni post: Lačni in (dolgo)živi

Urška Kereži
13.11.2018 06:02

Trenutno eden večjih hitov v svetu velnesa in fitnesa je tako imenovani prekinitveni post. Izboljšanje zdravja in učinkovita izguba odvečnih kilogramov naj bi bila zagotovljena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Interminnent fasting ali prekinitveni post najlažje opišemo kot sledenje časovno natančno določenemu prehranjevalnemu vzorcu. Znotraj njega se tako izmenjujeta obdobji postenja in zdravega načina prehranjevanja. Najobičajnejši klasični metodi takšnega prekinitvenega posta sta denimo vsakodnevni 16-urni post, ki mu sledi osem ur za porazdelitev od enega do treh obrokov, ali 24-urni post dvakrat v tednu.
Ne skrbite, ni tako hudo, kot se prebere. Zelo verjetno je, da ste se v življenju nevede kdaj tako že postili. Če ste npr. pojedli zgodnjo večerjo, dolgo spali in naslednji dan zaužili šele pozen zajtrk oziroma kosilo, ste bili mimogrede več kot 16 ur brez hrane. Mnogi se tako ves čas prehranjujejo instinktivno in ne poslušajo uradnih zapovedi, temveč svoje telo in počutje. Zjutraj preprosto niso lačni in siljenje s hrano nikoli ni dobra odločitev, sploh če lakote ne čutimo.

Več biti kot siti

Če pogledamo v zgodovino, je bilo postenje nekaj čisto običajnega, saj hrane ni bilo v izobilju kot danes, tudi ne hladilnikov, trgovin in rednega dostopa. In ljudje so bili večkrat lačni kot siti, včasih pa so morali zdržali tudi daljša obdobja lakote in suše. V nekaterih deželah pa se ljudje postijo namenoma, saj jim to zapoveduje močno zakoreninjena religija.
Postenje je tako, kot pravijo zagovorniki tega prehranjevalnega vzorca, veliko bolj zdravo kot neprestano siljenje s hrano, s predpisanimi tremi do petimi obroki dnevno ali obveznim obilnim zajtrkom. Prav našteto je po njihovem mnenju, poleg kalorične, predelane in nezdrave hrane, razlog za naraščajočo debelost v svetu.

Kaj pravi stroka

Leta 1930 so znanstveniki prvič resno preučevali koristne učinke manjšega vnosa kalorij in izpuščanja obrokov. Ugotovili so, da si tako lahko podaljšamo življenje in izboljšamo zdravje. Sledilo je še mnogo raziskav in vse so trdile enako - učinki postenja ali uživanja premalo hrane so izjemni. Ugotovili so celo, da si že z zmanjšanjem vnosa kalorij za trideset odstotkov, ne glede na način, življenje podaljšamo za kar tretjino ali več ter močno zmanjšamo nevarnosti za nastanek mnogih bolezni.

Prvi koraki v "svet lakote"

Bistvo omenjenega postenja je, da si teden razdelite na dneve oz. ure, ko boste hrano uživali, in dneve oziroma ure, ko se boste postili. V dnevih/urah postenja seveda ne smete jesti. Pijete lahko zgolj navadno vodo, nesladkan čaj ali sveže stisnjen zelenjavni ali sadni sok. Načeloma obstaja pet osnovnih metod prekinitvenega posta. Izberete tisto, ki vam najbolj ustreza.

Učinki

Če pojemo manj kalorij, bomo seveda shujšali, zato pazite, da v obdobju prehranjevanja ne pretiravate. Postenje pa sproži tudi določene celične in molekularne procese. Spremeni se denimo hormonsko ravnovesje in uskladiščena maščoba zato postane dostopnejše gorivo. Hkrati začnejo celice pomembna obnovitvena in pomladitvena popravila, kot je avtofagija, s katero odstranijo stare in neuporabne beljakovine, ki so se "zataknile" v njih. Tudi t. i. rastni hormon, odgovoren za naše zdravje, energijo, hujšanje, rast mišic in mladosten videz, bo narasel za petkrat. Tako boste maščobo izgubili še lažje in pridobili mišično maso. Izboljša se občutljivost za inzulin, njegova količina pa močno upade. S tem ponovno prispevamo k manjšemu skladiščenju maščobe in njeni večji porabi ter zmanjšanju možnosti za nastanek diabetesa tipa 2, zmanjšata pa se še količina in intenzivnost vnetnih procesov, ki so temeljni vzrok sodobnih bolezni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta