Oglejte si svoje nohte. Presenečni boste, kaj razkrivajo o vašem zdravju

Bonbon Bonbon
16.04.2021 06:00
Nohti so pomemben lepotni detajl in tudi ogledalo vašega zdravja. Na njih se pokaže vse, kar se dogaja v organizmu. Kaj pomeni, ko nohti postanejo krhki, tanki in se začnejo hitro lomiti? Ponavadi je to znak neuravnotežene prehrane, škodljivega delovanja zunanjih dejavnikov ali pa celo kakšne bolezni. Spoznajte nekatere sovražnike, ki preprečujejo lep in zdrav videz vaših nohtov. In nikar ne prezrite nasvetov, kaj lahko storite, da bodo nohti spet zasijali.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pomanjkanje vitaminov

Krhkost nohtov je pogost znak pomanjkanja vitaminov, ki se velikokrat pojavi ob menjavanju letnih časov, ko se mora organizem privajati na nov ritem. Telo lahko takrat izčrpa zaloge železa, kalcija in aminokislin, ki vsebujejo tudi cistin. Cistin je sestavina keratina, beljakovine, prisotne v nohtih. Železo je koristno za zaščitni sloj nohta, kalcij pa je pomemben za njihovo trdnost. Posledica pomanjkanja teh treh snovi je cepljenje nohtov.

Pomoč

Prvo in osnovno zdravilo, da bodo nohti znova čvrsti, je pravilna in raznovrstna prehrana (vitaminske pripravke je treba uživati le, ko je prehrana nezadostna). Meso in listnata zelena zelenjava bosta vaše telo ponovno oskrbela z zalogami cistina. Za obnavljanje zalog železa je priporočljivo uživati lupinarje, stročnice, peteršilj, marelice, kokosove orehe in listnato zeleno zelenjavo (10 dag radiča na primer vsebuje okoli 7,8 mg železa). Na koncu pa ne smete pozabiti, da so mleko in mlečni izdelki najboljši izvor kalcija, ne glede na to, ali so polnomastni ali vsebujejo malo maščobe.

Profimedia

Znebite se slabih navad

Pogosto držanje rok v vroči vodi ali stik z detergenti in čistilnimi proizvodi oslabi nohte. Tako izgubijo vlago in prožnost ter postanejo tanjši. To se zgodi tudi pri nanašanju novega sloja laka, če prej ne odstranite ostankov starega sloja, če si nohtov nikdar ne lakirate ali če uporabljate agresivne odstranjevalce lakov za nohte.

Pomoč

Gospodinjska dela opravljajte z gumijastimi rokavicami, pod njimi pa nosite bombažne rokavice, ki bodo vpijale znoj. Ne pretiravajte z lakiranjem nohtov. Od časa do časa jih pustite brez laka, da si "odpočijejo". Vedno uporabljajte zelo blage odstranjevalce laka za nohte.

Canstock

Nekaj dobrih nasvetov

- Vedno si temeljito obrišite roke, saj vlaga škoduje nohtom;

- dolžino nohtov uravnavajte s pilico, saj ta nohte manj uniči kot škarjice;

- ne režite kožice okoli nohtov, saj ta ščiti nohte pred agresivnimi zunanjimi dejavniki;

- nohte zaščitite z lakom, obogatenim z vitamini iz skupine B;

- kremo za roke nanesite tudi na nohte. Nežno jo vtrite v koren nohta, ki je odgovoren za njihovo rast.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta