Vam zadnje čase izpadajo lasje? To je razlog ...

Bonbon Bonbon
26.11.2020 06:00
Za rast las in zdravo lasišče potrebujemo kar precej različnih hranil, ki do lasnih mešičkov pripotujejo po krvi. To so predvsem vitamini skupine D, minerali, železo, baker, cink in silicij ter amonikislina cistein.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Z lasmi se dandanes veliko ukvarjamo, paradoksno pa je, da pogosto prav različni postopki, s katerimi želimo čim bolj poudariti svojo lepoto in ohraniti mladosten videz, lasem najbolj škodujejo. Gre seveda za uporabo različnih barvil, kemikalij in vročino. Pravilna izbira čim bolj naravnih sredstev za nego las in lasišča ter prizanesljivo in ne prepogosto spreminjanje po naravi dane oblike in barve las lahko precej pripomoreta k zdravju tega pomembnega človeškega naravnega okrasja. Ne pozabimo pa, da lasišče potrebuje nego, torej hrano tudi od znotraj.

Za rast las in zdravo lasišče potrebujemo kar precej različnih hranil, ki do lasnih mešičkov pripotujejo po krvi. To so predvsem vitamini skupine D, minerali, železo, baker, cink in silicij ter amonikislina cistein. Na možnost koristnega dodajanja teh mikrobarvil je dobro pomisliti pri krhkih, tankih laseh brez sijaja, pri poškodovanih laseh zaradi škodljivih vplivov sončenja, toplotne, mehanske in kemične obdelave, pa tudi pri izpadanju las.

Profimedia

Lasje lahko čezmerno izpadajo zaradi duševnega pretresa v nosečnosti in po porodu, ob zvišani telesni temperaturi, jemanju nekaterih zdravil (citostatiki) - zdravila, ki jih uporabljamo pri rakastih boleznih, betablokatorji - zdravila, ki jih uporabljamo pri zdravljenju bolezni srca in ožilja, pri rigoroznih dietah in motnjah delovanja žleze ščitnice. Dobro je poudariti, da je za izključitev bolezenskih vzrokov sumljivega izpadanja las, kot so hormonske motnje in skrita kronična vnetna žarišča v telesu (najpogosteje zobovje in mandlji), potreben zdravniški pregled z ustreznimi laboratorijskimi preiskavami. To je še posebno potrebno, če gre za alopecio areato. Ta žariščna plešavost je zelo pogosta, a v veliki večini prehodna alopecia. Pri pojavljanju okroglih ali ovalnih ostro omejenih področij povsem golega lasišča pravega zdravljenja ni, uporabljajo se lokalni pripravki, UV-obsevanje in tudi akupunktura, včasih pa alopecia areata, prav tako nepojasnjeno in hitro, kot je nastala, tudi mine sama od sebe.

Moška plešavost

Najpogostejša trajna oblika plešavosti je tako kot pri moških tudi pri ženskah tako imenovana moška plešavost (androgena alopecia), čeprav se pri moških pojavlja mnogo pogosteje. Razlogi za to bolezen, ki oba spola lahko doleti kadarkoli po puberteti, še niso povsem pojasnjeni. Vemo, da je izpadanje las povezano z dednimi dejavniki in moškim spolnim hormonom testosteronom in bolj ali manj izražena plešavost se ne glede na podedovano prej ali slej pojavi pri skoraj vsakem moškem.

Razvoj moške plešavosti se kaže s klasičnim vzorcem redčenja las (čelo, vrh glave), pri ženskah pa je izpadanje bolj enakomerno in predvsem na vrhu glave. Dobro je vedeti, da las ni neživo tkivo, njegovo pravo bistvo se skriva v lasišču - v lasni koreninici oziroma mešičku. Ob njem sta žleza lojnica (ta izloča maščobo, ki daje lasu lesk, voljnost in varuje pred dejavniki okolja) in mišica za dvig lasu. Vsak lasni mešiček ima tudi svojo žilico, ki ga prehranjuje in mu omogoča rast in življenje. Zanimivo je, da lasje v nasprotju z nohti, ki rastejo neprestano, sledijo vsak svojemu ciklusu rasti in mirovanja, ki je genetsko določen. Na koncu vsakega obdobja mirovanja las neboleče izpade, potem pa se znova prične faza rasti novega. Rastna faza traja od tri do šest let in v tem obdobju las zraste za centimeter na mesec. Las je v tem obdobju značilno močno zasidran v lasišče, zato ne izpade sam od sebe, in če ga izpulimo, zaboli. Zdravo lasišče ima v vsakem trenutku večino las, to je približno 85 odstotkov, v fazi rasti.

Profimedia

Temu večletnemu obdobju sledi le nekajdnevna prehodna faza s pomikom mešička proti površini lasišča - las se tedaj pripravlja, da bo odstopil prostor naslednikom. Zadnje obdobje življenja lasu je faza mirovanja in traja tri do štiri mesece. Takšen las izpulimo brez bolečine in vsi lasje, ki jih vsak dan neboleče izčešemo, so v tej fazi. Dobro je vedeti, da je povsem normalno na dan izgubiti 70 do 100 las. V povprečju je na glavi približno 100.000 las.

Lasni ciklus nam tudi pojasni, zakaj je treba preparate za zdravljenje las jemati dlje časa - vsaj nekaj tednov, saj bodo lasje, ki so že vstopili v zadnje obdobje mirovanja, ne glede na naš trud prej ali slej izpadli po fiziološki poti.

Izpadanje las pogosto spremljajo tudi spremembe na nohtih (brazdanja, pikaste vdolbine, cepljenje) in jim je treba posvetiti nego. Noht v povprečju zraste le za slab milimeter na teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta