Kratkovidnost vrtoglavo narašča. Kaj ogroža naš vid?

Urška Kereži
02.01.2020 06:03

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije se je v začetku tega stoletja kar 20 odstotkov prebivalstva soočilo s slabšanjem vida. Glede na rast pa predvidevajo, da bo do leta 2050 kratkoviden vsak drugi človek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Danes pred zasloni v povprečju preživimo deset ur dnevno, a raziskave kažejo, da sta dovolj že dve uri, da se za 90 odstotkov poveča tveganje za pojav sindroma računalniškega vida.

Računalniški vid

Slednjega lahko opišemo kot skupino simptomov, med katerimi najbolj izstopata moten vid in suhe oči, saj medtem ko gledamo v zaslon, pomežiknemo vsaj 66-krat manj pogosto kot sicer, bolečine v zgornjem delu telesa in glavoboli. Z opisanim sindromom se tako sreča skoraj 61 odstotkov odraslih. In kaj lahko storite?

Canstockphoto

Zavarujte zdravje oči pred zasloni

• Najpreprostejša strategija za počivanje oči je, da ste od zaslona oddaljeni vsaj od 50 do 60 cm. Tako oči ne naprezate preveč in preprečite glavobole.
• Zmanjšajte svetlost in zastrite zavese. Ne dopustite, da izvor svetlobe, naravne ali umetne, sije neposredno na zaslon, ter kupite filter, s katerim boste zastrli tudi osvetljenost zaslona, če vam tega ne omogočajo nastavitve.
• Povečajte tekst na telefonu. Črke na zaslonu ustvarjajo piksli z zamegljenimi robovi, kar lahko povzroči naprezanje med branjem, zato morajo biti črke trikrat večje od najmanjše pisave, ki jo lahko preberete iz normalne oddaljenosti.

Pravilo 20, 20, 20

Vsakih 20 minut preusmerite pogled za 20 sekund z zaslona na točko, ki je 20 metrov oddaljena od vas. Preusmeritev pogleda z nečesa, kar je blizu, na oddaljen predmet sprošča očesne mišice in ščiti pred psevdomijo.

Vlažite oči

Če imate izrazito suhe oči ali vas pečejo, vanje vsaki dve do tri ure kapnite umetne solze. Pri izbiri izdelka pazite, da ne vsebuje konzervansov, ki lahko izzovejo draženje.

Shutterstock

Redni obiski očesnega zdravnika

Tudi če nikoli niste imeli težav z vidom, svetujemo, da enkrat na leto obiščete zdravnika. Med pregledom lahko potrdi kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizen prej, kot boste težave opazili vi, in vam pravočasno priporoči zdravljenje, preden se stanje poslabša.

Posebna očala

Kupite modra očala, ki ščitijo pred modro svetlobo, in jih nosite med uporabo računalnika ali telefona. Obstajajo modeli z zaščito tako za odrasle kot za otroke - ne pozabite, da tudi najmlajši veliko časa preživijo pred zasloni.

V hrani je moč

Jejte špinačo. Nova raziskava je potrdila, da so ljudje, ki so šest mesecev vsak dan uživali dodatke luteina in zeaksantina, antioksidantov iz skupine karotenidov, kar ustreza petim 150-gramskim porcijam špinače na teden, občutili za 29 odstotkov manj naprezanja oči ter za 28 odstotkov manj utrujenosti ter so za 34 odstotkov manj trpeli za glavoboli kot tisti v placebo skupini. Po raziskavah omenjena hranila mrežnica namreč potrebuje prav za filtriranje škodljive modre svetlobe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta