7 neresnic o slabovidnosti: Korenje izboljšuje vid?

NR
22.04.2018 03:41

Vsi poznamo vsaj kakšno zgodbo o tem pomembnem dioptrijskem pripomočku, a prenekatera je brez resnice v sebi. Poiskali smo sedem takšnih neresnic, morda boste po razkritju lažje zadihali. Drži, da korenje vsebuje betakaroten in je vir vitamina A, ni pa res, da bo to živilo izboljšalo vaš vid.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od prve do zadnje vrste?

Ko enkrat začnete nositi očala, jih nosite za vedno. Očala z dioptrijo izboljšujejo vid. Ko vidite jasno, vsakodnevna opravila postanejo lažja. Očal ne nosite, ker ste od njih odvisni, ampak zato, ker popravljajo refrakcijske napake vida.
Branje v temi lahko poškoduje oči. Gotovo je vsak izmed nas že kdaj bral ob slabi svetlobi. Edina škoda, ki si jo s tem naredite, je, da bodo vaše oči utrujene, lahko se pojavi tudi glavobol. To so začasne posledice, dolgotrajnih ne pričakujte.
Izguba vida se zgodi in nič ne morete storiti, da bi jo preprečili. V tem je sicer kanček resnice, saj je starostna slabovidnost izjemno pogosta. Seveda pa lahko na to vplivate z zdravo prehrano, zaščito oči pred soncem, dobrim počitkom in z rednimi očesnimi pregledi.
Redni pregledi oči niso potrebni. K optiku gremo le, če opazimo poslabšanje. Zelo pomembno je hoditi k okulistu. Redni očesni pregledi lahko preprečijo očesne bolezni, pomagajo najti druge zdravstvene težave in odpraviti težave z očmi v zgodnji fazi. Tako se izognete večji škodi. Veliko ambulant ima brezplačne preglede.
Trgovinska očala za branje lahko odpravijo težave z vidom. Očala za branje, kupljena v navadni trgovini, imajo enako dioptrijo na obeh steklih. Večina ljudi s težavami vida pa nima enake dioptrije na obeh očesih. Posledice nošenja takih očal so glavoboli, prekomerno naprezanje oči in celo slabost.
Če sedite preblizu televiziji, si boste poškodovali oči. Resnica je, da že imate težave z očmi, če morate sedeti blizu televizije, da jasno vidite. Sedenje blizu katerega koli predmeta, da bi ga bolje videli, je simptom kratkovidnosti, morate se pogovoriti s svojim zdravnikom. Sicer pa ne obstaja znanstveni dokaz, da sedenje blizu televizije povzroči kakršno koli škodo vašim očem.
Korenje izboljša vid. Drži, da korenje vsebuje betakaroten in je vir vitamina A, ni pa res, da bo to živilo izboljšalo vaš vid.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta