Joga za ženske je močno zdravilno ter terapevtsko orodje

Urška Kereži
15.04.2019 06:02

Naj smo na poti v menopavzo, ki nas lahko popelje v obdobje modre ženske, če si prisluhnemo, ali še v reproduktivnem, najbolj ustvarjalnem obdobju - k umirjanju in povezanosti z žensko energijo nam vedno lahko pomaga joga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Najmogočnejši učinek položaja ležeči metulj, ki se v sanskrtu imenuje supta baddha konasana, je mehek, sproščen trebuh in notranji organi. "Na Zahodu ogromno težav z rodili in prebavo izvira prav iz napetosti v trebuhu," v svoji knjigi Joga za ženske razlaga avtorica in dolgoletna učiteljica joge Iyengar Urška Božič Križaj. Sprosti tudi prepono, olajša dih, razširi in prekrvi prsni koš. Hkrati mehča dimlje in kolke ter razteza notranje stegenske mišice.

Obrnjeni položaji so zakon

Joga za ženske spoštuje hormonske cikluse v vseh fazah in izkorišča njihovo moč. Ker temelji na metodi Iyengar, ki zahteva natančno izvedbo asan, s poudarkom na pravilni postavitvi telesa, omogoča tudi skladen razvoj ter preprečuje morebitne poškodbe in je zato močno zdravilno ter terapevtsko orodje. Stranski učinki? Čvrsto, vitko telo, sijoča koža, mlajši videz, večja moč, prožnost, vzdržljivost ter, ne nazadnje, večji notranji mir. A le, če vadimo redno, celovito in vsestransko. »Najpomembnejši sklop asan za ženske pa so inverzije, obrnjeni položaji. Naučite se jih z učiteljem, obvezno!« ob tem še poudari Božič Križajeva.

Za začetek

Stoja na glavi, sveča in vse njune različice so namreč položaji, pri katerih razbremenimo srce, krvožilni sistem, sklepe spodnjih okončin in spodbujamo delovanje žlez z notranjim izločanjem, saj jih nenehno oblivamo s svežo krvjo. Pomembno je, da v položajih vztrajamo dlje kot nekaj sekund, bolj izkušene jogistke pa tudi deset minut in več. Šele po tem se sestava krvi, zaradi koktajla hormonov, spremeni, um se utiša in vse to vpliva na naš telesni, duševni in čustveni svet.
Nasvet za začetnice: viparita karani ob steni. Boke in ledveni del podložimo s čvrsto blazino, ki jo položimo kakih deset centimetrov od stene, tako da je trup na tleh. Iztegnjene noge naslonimo na steno in ostanemo v položaju vsaj deset minut.

Sproščanje je pomembno

Bolj intenzivna je vadba, ne le fizično, globlja naj bo sprostitev. Viparita karani, opisana malo prej, spada med regenerativne položaje. Za ženske je pomemben tudi tako imenovani ležeči metulj, supta baddhakonasana, pri katerem ležimo na tleh, hrbet in glavo pa podpremo z blazinami, nadaljuje Božič Križajeva. Noge čim bolj pokrčimo, s koleni narazen in podplati skupaj, tako da pete približamo dimljam. V tem položaju se notranji organi postavijo na svoje mesto, še posebno maternica, in lahko se globoko sprostimo.
S telesom pa nas najhitreje in najučinkoviteje poveže dihanje. Dovolj je že najosnovnejše osredotočanje na dolg, počasen vdih in dolg, počasen izdih, ki se ju trudimo enakomerno razporediti po telesu ter nato postopno podaljševati. Vsakič znova, ritmično, kot ocean in njegovo valovanje.

Čustva se zbirajo v trebuhu

"Strah, jeza, napetost, vzhičenje, sreča, moč - vsa čustva in občutja se zbirajo v trebuhu, poleg najpomembnejših notranjih organov in še posebno rodil. Zato je zelo pomembno ne le to, da se ves čas vadbe tega predela zavedamo, temveč da vadimo asane, ki to zavedanje povečujejo," tako Božič Križajeva, ki pravi, da zgoraj omenjeni položaji to odlično omogočajo, ter predlaga še strešico, adhomukhka svanasano, ki, izvedena pravilno in natančno, krepi celotno telo, razteza hrbet ter zadnje stegenske mišice, omogoča globlji vdih in izdih. Trebuh ostaja sproščen in "votel", notranji organi so deloma v obrnjenem položaju, kar jih neguje in sprosti mišičje ter tkivo, ki mora vsakodnevno kljubovati težnosti. Če podpremo še glavo (s kocko ali čvrsto odejo), se umiri tudi um in tako zlahka ostajamo "v trenutku".

Med menstruacijo vadbo prilagodimo

Obrnjenih položajev, kamor spada tudi viparita karani, ne vadimo med menstruacijo. Takrat raje izberite restorativne, pranajamo in položaje, ki spodbujajo čiščenje telesa. Bolj aktivno začnemo ponovno vaditi po koncu krvavitve, čeprav lahko stoječe asane in še nekatere druge, če se počutimo dovolj močne, vadimo že prej. S počitkom in podporo naravnim ženskim ciklom si nenazadnje zagotovimo energijo za ves mesec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta