(SREBRNI POGLED) Jurij Tepeš: Dekleta so se stepla

Piše Jurij Tepeš, nekdanji smučarski skakalec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nordic Skiing - FIS Nordic World Ski Championships - Oberstdorf, Germany - February 26, 2021 Slovenia's Nika Kriznar, Spela Rogelj, Ursa Bogataj and Ema Klinec react during the women's team HS 106 ski jumping competition REUTERS/Kai Pfaffenbach (foto: Kai Pfaffenbach)
Kai Pfaffenbach

Tekme se dobivajo na desetinkah in tudi tokrat je bilo tako, pri vsaki skakalki bi lahko našli izgubljeno desetinko, a to v tem primeru ne bi bilo pravilno. Punce so dosegle velik uspeh, bile so v krogu ekip, ki so močnejše od drugih, te ekipe se ponavadi "stepejo" za najvišja mesta in to so storile.

Pritiski so ob takih tekmah veliki za vsa dekleta, predvsem pa za tekmovalke, ki skačejo kot zadnje. V vsakem primeru se športniki učimo na napakah, tudi tokrat bo tako, a v splošni oceni so tekmovalke odskakale odlično, drugo mesto na svetovnem prvenstvu je super rezultat, čeprav so se dogajale napake. Na ekipni tekmi, kjer reprezentanca opravi osem skokov, morda slabši skoki štejejo veliko več kot tisti dobri. Sploh ko je tekma zelo izenačena, kot je bila tokrat.

Ko gre za ekipno tekmo, je treba imeti v glavi vse razčiščeno, treba je biti z glavo pri nalogi, ki si jo zadaš s trenerjem. Najboljši tekmovalci znajo zmagovati na takšnih tekmah in našim puncam je to uspelo. Težko komentiram, koliko ta medalja pomeni reprezentanci, a zaradi koronavirusa je zagotovo vse skupaj za športnike drugače, kot si mislimo opazovalci. Medalja je, če govorim iz svojih izkušenj, razbremenjujoča. Ko medaljo pričakujejo javnost, športnik sam in trener, pomeni medalja lažjo pot v nadaljevanju prvenstva in kariere.

Medalje v nordijski reprezentanci bodo zagotovo vplivale na tekmovalnost znotraj nje. V času moje kariere smo želeli biti fantje boljši kot dekleta, pri njih pa je bilo ravno obratno, bila je zdrava tekmovalnost. Če je še zmeraj tako, kar mislim, da je, bodo fantje dodatno motivirani, da osvojijo kolajne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta