Zgodovinski triumf orlic uresničil Nikine sanje

Zoran Mijatović
05.02.2021 18:37
Nika Križnar je poskrbela za svojo in trenerjevo prvo zmago, Ema Klinec pa za prvo dvojno zmago Slovenije v svetovnem pokalu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izjemen ekipni uspeh, kakršnega slovenski ženski skoki ne pomnijo. Foto: EPA
Yuri Kochetkov

Kar tri ženske skakalne tekme so ta vikend na sporedu v avstrijskem Hinzenbachu, pa je že prva, petkova, poskrbela, da bo za vedno vpisana v zgodovino. Ne le, da je Nika Križnar osvojila prvo zmago v svetovnem pokalu, za dvojno slavje, prav tako prvo slovensko doslej, je poskrbela še Ema Klinec na drugem mestu. Gre za ponovitev uspeha iz mladinskega svetovnega prvenstva v švicarskem Kanderstegu izpred skoraj točno treh let, ko sta prav ti dve tekmovalki, v enakem vrstnem redu, poskrbeli za zlato in srebro.

"Sanje so se mi uresničile! Le to lahko povem. En krasen občutek je premagati vse skupaj! Sicer bi bilo bolje, da bi obe z Emo stali skupaj na prvi stopnički, a že to mi je pomenilo veliko, da sva ponovili zgodbo iz Kanderstega. Nepozabno!" je bila vzhičena Nika Križnar, ki je v tej sezoni enkrat že stala na odru za zmagovalke – na uvodni tekmi je bila druga.

To mesto je tokrat, drugič letos, zavzela Ema Klinec, a ni bila nič manj zadovoljna od Križnarjeve: "En nor dan je za nami. Res smo kot celotna ekipa naredili ogromno delo. Zdaj smo začutili, da je vse skupaj postavljeno na pravo mesto. Lahko le nadaljujemo s predstavami, kakršne so bile tokrat, pa tudi s še boljšimi! Jaz v počepu še vedno malo preizkušam, kaj je bolje. Včasih se izide, včasih ne. V bistvu pa mi zdaj ne preostane drugega, kot da se res prepustim celotni tekmi in pokažem najboljše skoke. Drugo mesto je odlično, stati z Niko na stopničkah … Enkrat sva se že pogovarjali, da se bo uresničilo. In se je!"

Slovenkama je sicer nekoliko pomagala Japonka Sara Takanaši, ki je v prvi seriji prevzela vodstvo, a bila nato zaradi neustreznega dresa diskvalificirana. Tako je pred finalno serijo vodila Klinčeva, Križnarjeva je bila druga, na koncu pa sta si mesti le zamenjali. Po zgodovinskem uspehu je bil razumljivo več kot vesel in ponosen tudi glavni trener vodilne reprezentance v pokalu narodov, Zoran Zupančič: "Lahko rečem samo, da je to super dan za nas! Dolgo se je bila borba, katera od teh dveh punc bo prva osvojila zmago. Tokrat je to uspelo Niki Križnar. Obenem je to tudi prva zmaga za mene kot trenerja. Tega sem vesel ne glede na to, da so punce tudi tokrat malo grešile. Imeli smo srečo, da sta se naši udarili med sabo. Ponovno zgodovinski rezultat! Zdaj si želimo le še nadgraditi rezultate, da bo še manj napak na skakalnici in da se bomo lahko še kdaj veselili tako lepih rezultatov, kot smo jih dosegli tokrat. Upam, da so navijači uživali!"

Uspeh svojih dveh sotekmovalk so dopolnile še Urša Bogataj z osmim, Jerneja Brecl s 16. in Špela Rogelj z 18. mestom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta