Srebro z grenkim priokusom za Slovenke. Ema Klinec: Enkrat ima boljši dan eden, drugič nekdo drug

Zoran Mijatović
26.02.2021 20:50
Avstrijke so se na ekipni tekmi maščevale Slovenkam in do zlata skočile čez svetovno prvakinjo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V bitki desetink so tokrat Slovenke potegnile kratko. 
Kai Pfaffenbach

Pa so Avstrijci, morda bolje rečeno Avstrijke, dobili zadoščenje. Besni so bili po posamični tekmi na srednji skakalnici, ko je tekmovalna žirija vodilni po prvi seriji Mariti Kramer v finalu znižala zaletišče za kar dve mesti, Avstrijka pa tega ni znala obrniti v svoj prid. Ravno nasprotno; v bitki proti Emi Klinec ni ostala le brez zlata, ampak kar brez medalje. A nov dan je prinesel novo tekmo … in obrnjeno razmerje moči. Čeprav so bile slovenske orlice na moštveni preizkušnji zrele za novo zlato medaljo, so jo odnesli prav slabi skoki svetovne prvakinje Klinčeve v primerjavi s Kramerjevo.

Kakšen bo današnji razplet, je nakazala že prva serija; Nika Križnar je prevzela vodstvo, Špela Rogelj (ki je zamenjala Jernejo Brecl) ga je še povišala, Urša Bogataj pa je Slovenke pred zadnjim skokom serije postavila 15 točk pred Avstrijke. A Kramerjeva je zablestela, Klinčeva je skočila 11,5 metra manj in sotekmovalke na odmor popeljala na drugem mestu.

Zelo podoben, skoraj identičen scenarij se je ponovil v drugi seriji. Kramerjeva je tokrat skočila kar 104 metre, Klinčeva le 95,5 in vsa prednost je spet šla po zlu. Ob izračunu točk sta trepetala oba tabora, a na koncu je od sreče v zrak skočil avstrijski. Maščevanje ranjenih je uspelo za pičlih 1,4 točke.

"Pred svojim skokom nisem slišala, kam je skočila Marita. Bila sem osredotočena nase. Svoje delo je res opravila super. Sama sem iztisnila svoj maksimum, potrudila sem se. Na koncu je dovolj za srebrno medaljo. V četrtek sem Marito premagala, tokrat je ona mene. Tak je pač šport. Enkrat ima boljši dan eden, drugič nekdo drug," je na koncu morala priznati posamična svetovna prvakinja Ema Klinec.

Čeprav je srebro velik uspeh za slovenske ženske smučarske skoke, ki so že v drugem poskusu po uvedbi ženske ekipne tekme na SP-ju leta 2019 prejeli prvo tovrstno medaljo, je pri dekletih ostalo nekaj grenkega priokusa. "Ne bom lagala, res ga je nekaj. Zelo malo nam je zmanjkalo. Vemo, da smo sposobne skočiti na najvišjo stopničko," se zaveda Nika Križnar, na tej tekmi ena najboljših posameznic, ki je s 106 metri postavila tudi daljavo dneva. Podobnega mnenja je tudi Špela Rogelj: "Vesela sem, a, ne bom lagala, tudi razočarana, ker nismo zlate."

Čeprav je Rogljeva skakala odlično, pa se postavlja vprašanje, ali bi orlice zaostanek za 1,4 točke izničile, če bi namesto nje nastopila Jerneja Brecl, ki zadnje čase prikazuje še boljše predstave in je bila na posamični tekmi deveta. A trener Zoran Zupančič se je tokrat odločil, da v nasprotju s posamično tekmo tokrat da priložnost Rogljevi, saj je ekipa prav v tej zasedbi tudi zmagala na moštveni tekmi na Ljubnem.

Še bolj kot njegova odločitev pa je tik pred tekmo odjeknila novica o tem, da je Zupančičev hitri test na koronavirus pokazal pozitiven izvid. Zupančiča so zato napotili še na natančnejši PCR-test, a rezultati bodo znani šele zjutraj, je pa vseeno moral izpustiti tekmo. Na nastop tekmovalk to ni vplivalo, saj naj ne bi bile z njim v rizičnem stiku, ga je pa v trenerski vlogi nadomestil Anže Lavtižar, ki je po tekmi za TV Slovenija ocenil: "Res izjemno drugo mesto! Škoda za te 1,4 točke, saj bi imeli še eno zlato. A tudi srebrna medalja je v redu. Skoki deklet so bili odlični. Ema je malce grešila. Veliko breme je nosila na ramenih, težko nalogo je morala opraviti. Kramerjeva je opravila dva odlična skoka in ni se nam izšlo."

Tretje mesto je osvojila Norveška, ki je šele sredi druge serije izpadla iz boja za zlato, vse druge reprezentance pa so bile daleč zadaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta