Peter Prevc pol točke za medaljo: "Žalostno. To je bila tekma, kjer ni izgovorov, da bo jutri bolje"

Najizkušenejši v slovenski skakalni reprezentanci je po drugem mestu po prvi seriji v finalu za las zgrešil bronasto medaljo na najbolj pomembni tekmi sezone

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Peter Prevc se je danes pokazal v najboljši luči v tej sezoni. To mu je uspelo na najbolj pomembni tekmi, na olimpijskih igrah. Pa spet ne more biti zadovoljen. Po odličnem prvem skoku na srednji napravi, ko je zaostal le za Japoncem in novim olimpijskim zmagovalcem Rjojom Kobajašijem, mu je v finalu zmanjkala polovica točke. Tako je pristal na najbolj nehvaležnem četrtem mestu. Z Japoncem sta se medalj veselila Avstrijec Manuel Fettner in Poljak Dawid Kubacki.

"Žalostno. Če bi bila to tekma v svetovnem pokalu, bi bil nedvomno zadovoljen. A to je bila tekma, kjer ni izgovorov, da bo jutri bolje. Da je na voljo še veliko tekem. Delo tukaj sem opravil zelo dobro. Najbolje, kar sem lahko. Včasih tudi to ni dovolj," je strnil misli Prevc. Za sedaj tako dvema olimpijskima medaljama iz Sočija ni uspel dodati še tretje, ki ji je bil tukaj zelo blizu.

Slovenska ekipa je včeraj z razočaranjem sprejela četrto mesto Petra Prevca.

Hannah Mckay
S popotnico olimpijskih zlata in srebra ter z naslovom ekipnih prvakov v poletih prihaja v Planico - uspehi, ki spominjajo na njegove najboljše čase.
EPA

Njegov trener Robert Hrgota je po tekmi menil, da si je medaljo zaslužil. A je ni dobil, ker so ga sodniki prestrogo ocenili: "Na koncu imamo četrto mesto, po sodniških napakah. Za tak skok so bile sodniške ocene za Petra prenizke. Tokrat si je zaslužil medaljo, tako pa je bil žrtev igre desetink. Zmanjkalo je pol točke, pri vsakem od skokov bi brez problema lahko dobil pol točke več." Prevc je trenerju pritegnil: "Res sem za prvi in za drugi skok dobil 1,5 točke manj kot Fettner. To se dogaja."

Posebej dobro je 29-letni šampion skočil v prvi seriji, ko je končal na drugem mestu. "Po tistem sem se počutil dobro. Veliko časa sem imel do drugega nastopa, v kabini sem ohranjal mirnost. Nisem smel zbezljati, a sem hkrati želel ostati 'napaljen'. Kdo mlajši se morda ne zaveda velikosti iger in mu je zato v takih trenutkih lažje," je počutje pred finalom podoživel Prevc. Je bil finalni skok maksimum, dlje preprosto ni šlo? "Zmeraj mislim, da je mogoče skočiti še boljše. Tokrat so bili trije boljši, torej je bilo mogoče skočiti bolje. Kaj pa je bil razlog za to, bo treba zelo dobro analizirati," je razmišljal razočarani Peter Prevc.

Anže Lanišek je v finalu naredil napako pri odskoku.

Reuters

Vsaj na vreme se tekmovalci niso sklicevali. Na skakalnici in v okolici je bilo precej mirno ozračje, s konstantno majhnim vetrom, pri minus 13 stopinjah. "Ja, v primerjavi s prejšnjimi dnevi so bile razmere tokrat res dosti bolj normalne. Tako stabilnega vremena tukaj še nismo imeli," je zaključil Prevc. Zamere do prvih treh svojih fantov ni imel niti Hrgota: "Petra je treba res pohvaliti za dva vrhunska skoka. Tudi Timi je v finalu skočil vrhunsko in Anže je imel dva zelo dobra skoka, resda z manjšimi napakami. Z malo več sreče bi se oba lahko borila za medalji." Že jutri se bosta Prevc in Zajc znova borila za medalje. Takrat v ekipni tekmi mešanih ekip. "Vemo, da smo zelo močni, glavni favoriti. Od nas pričakujejo zlato medaljo, mi pa se s tem ne smemo obremenjevati, pač pa zbrati," poudarja Hrgota.

Timi Zajc bo s Petrom Prevcem, Uršo Bogataj in Niko Križnar nastopil na mešani ekipni tekmi.

Reuters

Rezultati: 1. Rjoju Kobajaši (Japonska) 275 točk (104,5 m, 99,5 m), 2. Manuel Fettner (Avstrija) 270,8 (102,5 m, 104 m), 3. Dawid Kubacki (Poljska) 265,9 (104 m, 103 m), 4. Peter Prevc (Slovenija) 265,4 (103 m, 99,5 m), 5. Evgenij Klimov (Rusija) 261,5 (104 m, 100 m) ... 9. Timi Zajc 259,3 (97 m, 104,5 m), 13. Anže Lanišek 253,6 (99 m, 98 m), 28. Lovro Kos (vsi Slovenija) 229,6 (95 m, 92 m).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.