Japonec Rjoju Kobajaši osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago, Freund v Planici končal kariero

STA
27.03.2022 11:02

V pokalu narodov so Slovenci končali na drugem mestu; do zadnje tekme so celo bili boj za zmago z Avstrijci, ki so bili na koncu sezone boljši zgolj za 47 točk. V dolino pod Poncami se je od srede zgrnilo kar 59.000 gledalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rjoju Kobajaši 
Robert Balen

Norvežan Marius Lindvik (455,1 točke) je v Planici pred 12.500 gledalci dobil zadnjo tekmo 43. sezone svetovnega pokala skakalcev. Na stopničkah je na tretjem mestu končal danes najboljši Slovenec Peter Prevc (438,6), Žiga Jelar (435,2) je s šestim mestom osvojil mali kristalni globus za polete, tekmo Planica 7 pa danes četrti Timi Zajc (437,2). Japonec Rjoju Kobajaši je osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago. Z osmim mestom je danes zanesljivo ugnal Nemca Karla Geigerja.

Rjoju Kobajaši
Reuters
Peter Prevc 
Robert Balen

Drugi je bil na zadnji tekmi sezone v Planici Japonec Jukija Sato (446,8 točke), za Petrom Prevcem na tretjem mestu pa so se zvrstili četrti Zajc (437,2), peti Anže Lanišek (435,7 točke), ki je poletel do osebnega rekorda 244,5 metra, šesti Jelar (435,2) ter sedmi Cene Prevc (425,4), ki je prav tako poletel do osebnega rekorda 246 m, kar je bila daljava dneva. Uspeh je dopolnil Lovro Kos (389,4) z 20. mestom.

Japonec Rjoju Kobajaši je v Planici osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago.
EPA

Med tistimi, ki so v Planici končali športno pot, je tudi nekdanji skupni zmagovalec svetovnega pokala, Nemec Severin Freund. "V zadnjih tednih je postalo jasno, da je čas za konec kariere," je na finalu svetovnega pokala na letalnici v Planici dejal Freund. "Imel sem res lepa leta, v katerih sem nabral veliko dragocenih izkušenj. Zdaj lahko zaprem to poglavje v svojem življenju tako, kot sem si ga zamislil," je nemška tiskovna agencija dpa navedla 33-letnega Bavarca, ki je kariero danes sklenil s poletoma, dolgima 190,5 in 215 metrov.

Severin Freund
Reuters

Ta je v sezoni 2014/15 kot zadnji Nemec osvojil svetovni pokal, takrat po hudem boju s Petrom Prevcem, ko sta oba sezono končala z enakim številom točk, a je imel Nemec več posamičnih zmag. Freund je sicer osvojil tudi ekipno olimpijsko zlato 2014, na svetovnih prvenstvih v skokih in poletih je zbral enajst kolajn, v svetovnem pokalu pa je vpisal 22 posamičnih zmag, zadnjo novembra 2016.

Severin Freund 
Reuters

Njegovo kariero so zaznamovale tudi zdravstvene težave, po več poškodbah, med drugim tudi po dveh strganih križnih vezeh, se zadnja leta ni vrnil na nekdanjo raven. Kljub temu je v zadnjem obdobju pokazal napredek in se pred dvema tednoma veselil ekipnega srebra na SP v poletih v Vikersundu.

Žiga Jelar
Robert Balen

"Severin pušča veliko vrzel v reprezentanci v športnem in osebnostnem smislu," je dejal glavni trener Nemčije Stefan Horngacher. "Obžalujemo, a spoštujemo njegovo odločitev in storili bomo vse, kar je v naši moči, da ga ohranimo v naših vrstah tudi v prihodnje." To napoveduje tudi sam Freund: "Smučarski skoki so moja velika strast in zaradi tega mi bije srce. Zato bom s tem športom ostal povezan do konca življenja."

Robert Balen

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta