(FOTO) Četverna zmaga v Planici: Ko zmanjka presežnikov

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
25.03.2022 18:42

Zmagovalec Žiga Jelar in druščina sta iz tekme svetovnega pokala naredila državno prvenstvo, v katerem je četrto mesto že prinašalo jezo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Ne vem, ali obstaja kak presežnik za to, kar se je zgodilo. Tudi v vseh drugih športih v mednarodnem merilu," se je celo vseh mogočih rekordov vajeni Peter Prevc le čudil. Pa mu je Anže Lanišek, spremljevalec številnih športnih zvrsti, pomagal: "To je bila dominacija kot pri Mercedesu v formuli ena. Ali pa Ferrari na letošnji prvi dirki - ena, dve." Ampak v Planici je šlo za ena, dve, tri, štiri. Žiga Jelar pred Petrom Prevcem, Anžetom Laniškom in Timijem Zajcem. Po prvi seriji je bilo videti, da bo celo pet Slovencev zavzelo vodilna mesta, pa je Domen Prevc na koncu pristal kot sedmi.

S premierno zmago je Žiga Jelar postal prvo ime dneva - in najboljši letalec sezone. 
Robert Balen

Ja, mejniki so padali kot po tekočem traku. Dve trojni zmagi so Slovenci doslej osvojili na Japonskem, četverne še nikoli. Kot se še nikdar ni zgodilo, da bi kar šest različnih Slovencev v eni sezoni stalo na odru za zmagovalce - šesti je zdaj postal Peter Prevc. In tako gre cela reprezentanca po poti ženske; v pokalu narodov je prehitela Norveško, za drugouvrščeno Nemčijo zaostaja le še za 39 točk, tudi Avstrija z 294 točkami ni nedosegljiva.

Od hude bolezni do premiernega uspeha

Ja, v letošnji sezoni je vse mogoče. Tudi zmagovalec Žiga Jelar to spoznava. Še lani ga je popolnoma zdelal covid, februarja je za las ostal brez olimpijskih iger, enako marca brez uvrstitve v zlato ekipo na SP v poletih. Z drugim mestom v Oberstdorfu je pokazal, da sodi na vrh, v Planici mu je končno tudi uspelo. Že ob pristanku se je priklanjal 12.000-glavi množici, to ponovil še ob razglasitvi zmagovalca: "Joj, vse se tako hitro odvija; najprej kontrola opreme, potem sem šel na oder, zdaj dajem izjave, tam me že doping kontrola čaka ... Šele ko se bom ulegel, bom vse dojel." Njegova premierna posamična zmaga v svetovnem pokalu se je prav zaradi ekipnega uspeha izkazala kot sanjska: "Ne vem, ali je lahko še lepša - v Planici, pred številnimi navijači, obkrožen z moštvenimi kolegi ... Še vreme je krasno!"

Žiga Jelar
Robert Balen

Uspelo mu je s skokoma, dolgima 232 in 239 metrov. "Prav presenetil me ni, saj že od Oberstdorfa dokazuje, da zna daleč leteti," je zmagovalca po rami trepljal kapetan Prevc in tudi Lanišek je bil presrečen za svojega kolega: "Super, fantastično. Res mu privoščim! Zdelo se je že, da bo tako dolgo kot jaz čakal na svojo zmago, a na koncu je vendarle prej prišel do nje. Po mojem mnenju si jo je že prejšnji teden v Oberstdorfu zaslužil. A kakor njemu takrat ni uspelo do zmage in meni do stopničk, sem zdaj toliko bolj vesel, da sva tu cilj izpolnila."

Eden drugega brcajo, zbadajo ...

Tik pred pogovorom je Lanišek še odbrzel mimo novinarjev do mame, da bi ji čestital za materinski dan, a se vrnil. Ni pa več bilo na spregled Timija Zajca. Besen, ker je s prvega mesta po prvi seriji padel na četrto, je odvihral brez besed prav v trenutku, ko so njegovi moštveni kolegi najbolj proslavljali. Ni znano, ali je (spet) kriv sistem. Bo pa četverica morala združiti moči že na današnji ekipni tekmi ob 9.45, ko bo v absolutni vlogi favorita za zmago. Slovenija bi lahko imela celo dve konkurenčni ekipi, saj se je v finalno serijo uvrstilo osem skakalcev.

Robert Balen

"Res smo močni. Eden drugega dvigujemo, se brcamo, primerjamo, zbadamo ... Vemo, da smo vsi sposobni daleč skočiti in zato zaupamo eden drugemu. Ko veš, da je tvoj sotekmovalec sposoben zmagati, veš tudi, da si ti tega zmožen," ekipno moč ocenjuje Prevc, ki bo s kolegi napadel drugouvrščene Nemce v pokalu narodov: "Je pa treba biti zbran do konca. Brez popuščanja je treba oddelati še dva tekmovalna dneva. Letvica je visoka, z odločnostjo, mirnostjo in koncentracijo jo je treba upravičiti."

Hja, tudi zato Anže Lanišek, ki v posebnem seštevku Planica 7, kamor štejejo vsi skoki s tekem in kvalifikacij, vodi že drugi dan in si je zato prislužil že 14 kilogramov čokolade, te še ni odprl: "Nič še, nobenega koščka. V nedeljo. Vikend je vikend, treba je oddelati do konca."

Rezultati tekme: 1. Žiga Jelar 468,2 točke, 2. Peter Prevc 464,8, 3. Anže Lanišek 458,5, 4. Timi Zajc (vsi Slovenija) 454,8, 5. Rjoju Kobajaši (Japonska) 452,8; seštevek Planica 7 (3/7): 1. Lanišek 685,6 točke, 2. Prevc 683,6, 3. Jelar 683,3, 4. Zajc 681,3; vrstni red v poletih (3/4): 1. Jelar 230 točk, 2. Zajc 210, 3. Stefan Kraft (Avstrija) 200; vrstni red v SP (27/28): 1. Kobajaši 1589 točk, 2. Karl Geiger (Nemčija) 1500, 3. Halvor Egner Granerud (Norveška) 1205; pokal narodov (33/35): 1. Avstrija 5394 točk, 2. Nemčija 5139, 3. Slovenija 5100.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta