Izkušnje olimpijskih prvakov: Življenje po zlatu ni več enako

Uroš Gramc Uroš Gramc
05.02.2022 09:01

Kaj prinaša uspeh na vrhuncu kariere, kdo so letos favoriti v alpskem smučanju in o poštenosti covid iger z nekdanjim asoma slaloma Jean-Pierrom Vidalom in Andrejem Myhrerjem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jean-Pierre Vidal: "Olimpijska kolajna je največ v karieri športnika in je v Franciji zelo čislana, Kitzbühel niti približno ne pomeni toliko." 

Epa

Z moškim smukom in ženskim veleslalomom se začnejo olimpijske tekme v alpskem smučanju, ki bodo marsikomu spremenile življenje. Tako sta nam zagotovila olimpijska zmagovalca v slalomu, zdaj športna upokojenca in sodelavca Eurosporta, Andre Myhrer (prvak v Pjongčangu 2018) in Jean-Pierre Vidal (Salt Lake City 2002).

"Zame je bilo čudno. Pri 20 letih sem si poškodoval koleno, 45 dni sem bil na invalidskem vozičku, in ko sem se vrnil, sem želel samo smučati. A čez tri leta sem postal prvak," nam je kratko vihravo pot do prestola opisal 44-letni Francoz. Po tistem nič v njegovem življenju ni bilo več enako. "Olimpijska kolajna je največ v karieri športnika in je v Franciji zelo čislana, Kitzbühel niti približno ne pomeni toliko. In ko si olimpionik, je to za življenje. Zato upam, da to doseže kdo od Francozov. Po drugi strani pa niti pritisk ni več enak, vse postane težje, zaradi visokih pričakovanj moraš še trše delati, veliko ljudi ti tudi privošči neuspeh."

"Dobro ga je imeti tudi pri pogovoru za službo," pravi Šved.

Epa

Pet let mlajši Šved je do olimpijskega zlata prišel na drugačen način, na svojih četrtih igrah tik pred koncem kariere. "Bilo je neverjetno, ker sem vedel, da je to moja zadnja priložnost (sicer je na OI 2010 že osvojil bron, op. p.). Na olimpijskih igrah je bilo vedno nekaj posebnega, vedno so bile velik cilj. Ob spremljanju Lillehammerja sem se odločil, da bom smučar," je dejal Myhrer. Po uspehu kariere sicer ni postal drugačen človek. "Mi je pa lažje v življenju, več možnosti se ti odpre. Brez olimpijskega zlata se zdaj verjetno ne bi pogovarjali. Dobro ga je imeti tudi pri pogovoru za službo," se je zasmejal Skandinavec.

Njuni največji favoriti za največ odličij so Marco Odermatt, ki blesti v vseh disciplinah z izjemo slaloma, Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova, velik boj sogovornika pričakujeta med Američanko in Slovakinjo. Vidal meni, da lahko Švicar slavi v treh disciplinah, dekleti pa lahko pobereta kolajne v štirih. "Lahko se zgodi 'janica' (Kostelićeva je na OI 2002 vzela tri zlata in srebro, op. p.), lahko dobita kolajno tudi v smuku. Počakajmo trening, če ne bo pretežka proga, preveč skokov, je možno." Myhrer meni, da si Američanka želi predvsem slalomskega zlata, ki ga je v Pjongčangu osvojila njegova rojakinja Frida Hansdotter: "Brez Sofie Goggie pa se odpira boj za zlato v hitrih disciplinah."

In kako covid vpliva na regularnost iger, so lahko zaradi virusa nepoštene? "Težko vprašanje. Na to situacijo smo se navadili in razumem, da je pod kontrolo. Čeprav bo težko, da covid ne bi prišel v olimpijsko vas, kjer so ljudje s celega sveta. Nekaj jih verjetno ne bo startalo, to je žalostno," je povedal Andre Myhrer. In dodal, da je bilo športnikom težko iti na Kitajsko z bojaznijo pred boleznijo: "Olimpijske igre so dosti več kot le tekmovanje, toda zdaj bodo športniki sedeli v sobah. Na koncu pa je dobro, da igre so, da bomo videli nekaj olimpijske akcije." Francoz pa je dejal, da koronavirus ni edina "nepoštenost", lahko te udari tudi drugače. "Na vse se niti ne moreš pripraviti, lahko ti 20 sekund pred startom odpove oprema. Jaz sem leta 2006 zmagal v Kitzbühelu, na olimpijskih igrah sem že izžrebal startno številko tri. Potem sem se šel še malo zapeljat, si zlomil roko in nisem niti startal," se je svoje zadnje olimpijske izkušnje spomnil Jean-Pierre Vidal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.