(INTERVJU) Klemen Bergant: Slovenca trenirata, da bi bila najboljša!

06.10.2021 06:00
Glavni trener moške smučarske ekipe v tehničnih disciplinah o pripravljenosti Žana Kranjca in Štefana Hadalina
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trener najboljših slovenskih smučarjev ta čas zdaj ždi doma in čaka, kje bo zapadlo najmanj snega. 
Robert Balen

Alpski smučarji se pripravljajo na začetek sezone, ki jo z dvema veleslaloma za obe konkurenci (23. in 24. oktobra) tradicionalno odpirajo na avstrijskem ledeniku Rettenbach nad Söldnom na Tirolskem. Tudi slovenska aduta Žan Kranjec in Štefan Hadalin se pospešeno pripravljata na uvodno tekmo. Ta teden bi morala ekipa preživeti na snegu. A so že od ponedeljka doma, saj vreme po celi Evropi trenutno smučanja na ledenikih ne dopušča. "Res smo doma. A z nami so doma tudi vse druge reprezentance, tako da se razlike med nami ta teden ne bodo naredile. V naslednjih dneh naj bi padlo nekaj snega, kar bo nova ovira pri izbiri primernih terenov. Mi iščemo terene, kjer bo zapadlo najmanj snega, saj tudi mehak teren lahko onemogoči pravo vadbo. Vodja reprezentanc Janez Slivnik bo v petek že odpotoval v Sölden, kjer bo preverjal primernost smučišča. Primerne terene bi lahko odkrili še na smučišču Schnalstal v Val Senalesu. Tam še nimajo dovolj snega, a naj bi ga v naslednjih hladnih dneh nastreljali," pravi Klemen Bergant, glavni trener moške ekipe za tehnične discipline, ki smo ga včeraj poklicali v Ljubljano.

Izpad tedna dni smučanja v tem občutljivem pripravljalnem obdobju se bo poznal morda tudi na uvodni tekmi?

"Težko rečem. Na začetku septembra je bilo v Saas Feeju super dobro vreme in tam smo naredili vse tako, kot je bilo po načrtu. Ne spomnim se, da bi nam kdaj uspelo kaj podobnega. Oktobra je vreme bolj spremenljivo. Mi smo prejšnji teden tri dni trenirali v smučarski dvorani in preden se je začelo slabo vreme, smo dva dneva smučali v Hintertuxu. A je tudi res, da je zadnji teden septembra v Saas Feeju treniral samo Hadalin, ker je Kranjec zbolel. Ni imel covida, je pa bil tako slabega zdravja, da mu je zdravnik predpisal počitek."

Kranjec je imel lani slabšo sezono. Kje je trenutno, kaj lahko od njega pričakujemo na uvodu v sezono?

"Trenutno ga težko ocenim, saj veleslaloma že mesec dni ni treniral. Potrebujemo še tri, štiri dni treninga na ledeni podlagi. Žan je dober tekmovalec in veliko prilagajanja ne potrebuje. Treba bo tudi preizkusiti nove smuči. Spomladi v Banskem smo naredili prve teste in smuči so se pokazale kot zelo dobre. A ledeniški sneg je drugačen od snega, na katerem so v nadaljevanju tekme za svetovni pokal. Žan je lani imel nekaj slabših predstav, a hkrati ni bil zmeraj glavni krivec. Smuči, na katerih je bila konkurenca, so bile boljše."

Letos poleti spet ni bilo mogoče odpotovati na južno poloblo, kjer se končuje zima. Sta slovenska smučarja že dovolj izkušena, da se to ne bo pretirano poznalo na tekmah?

"Naredili smo vse, da bi letos odpotovali na jug. Le zimske razmere dajejo prave primerjave s tistimi, s katerimi se soočamo na tekmah za svetovni pokal. Takrat je tudi čas za odgovore o ustreznosti opreme. Lani so bile pri tem kar težave; a smo se prav takrat naučili, da je kdaj treba tekmovati tudi brez testiranja. Žan je lani v sezono krenil zelo dobro pripravljen, na drugem veleslalomu sezone je bil drugi, bil je celo vodilni po prvem teku. To je bil dokaz, da se je na sezono mogoče dobro pripraviti tudi v Evropi - tudi lani poleti nismo bili na južni polobli."

Lansko sezono je Kranjec kljub težavam končal na sedmem mestu med veleslalomisti. Torej med elito. Letos lahko gre spet višje?

"Vrh se je lani razširil tudi zaradi napredka večine tistih, ki izdelujejo smuči. Nekoč smo bili rossignolovci v prednosti. Le Kranjec in Pinturault sta v zadnjih štirih letih nenehno med najboljšo sedmerico veleslalomistov, najbolj sta konstantna. Vemo pa tudi, kje je Žan že bil, in zato so tudi letos naši cilji visoki. Ne bomo zadovoljni z desetimi mesti; treniramo za to, da bi bili najboljši."

Sölden je zmeraj nekaj posebnega - ledeniška tekma, ki je na sporedu mesec dni pred začetkom strnjene zimske sezone. Kaj lahko pričakujemo od uvodne predstave?

"Ko lahko avstrijski organizatorji prireditev izpeljejo, je tam zmeraj zelo dobra tekma. Tekme občasno odpadejo le zaradi slabega vremena. Posebna je zaradi dveh dolgih ravnin in ene zelo dolge strmine. Datum tekme pa je znan vsaj štiri leta vnaprej, zato ni nobenih izgovorov o pripravljenosti. Pred tem obdobjem so vse reprezentance trenirale na ledenikih in zato nihče ni v prednosti. Švicarji imajo edini možnost trenirati na običajnem snegu, ki ga hranijo pod polivinilom."

Žan Kranjec, Klemen Bergant in Štefan Hadalin - stalnica v ekipi za tehnične discipline 
Janez Klenovsek

Ob Kranjcu bo na uvodni tekmi tudi Štefan Hadalin, za katerega pravite, da se še zmeraj išče. Da še ni pokazal vsega. Prihaja njegov čas, se je vmes dokončno našel?

"Ne bi rekel, da je bila lanska sezona zanj manj uspešna. Ne nazadnje je bil sedmi na svetovnem prvenstvu, naredil je velik napredek v veleslalomu, kjer se je prebil med najboljših trideset. Kdaj sta bila nazadnje dva Slovenca med najboljših trideset veleslalomistov? Hkrati je na vseh slalomskih tekmah v svetovnem pokalu osvojil točke. Res so bile to uvrstitve zunaj deseterice. Konstantnost je pokazal, sedaj želimo še, da bi se njegove uvrstitve izboljšale za nekaj mest. Prvi cilj je, da se prebije med najboljših petnajst slalomistov. Takrat lahko pričakujemo tudi kakšno izjemno uvrstitev. Štefan mora še izenačiti predstave v prvi in drugi vožnji, tega je sposoben. Nekoliko smo se vsi razvadili z njunimi dobrimi rezultati - bila so leta, ko smo čakali, kdaj bo kak Slovenec v finalu tekem za svetovni pokal. Sedaj poskušamo iz njiju izvleči maksimum. Da se po karieri ne bosta spraševala, kaj bi lahko naredila bolje. Njun potencial moramo povsem izkoristiti."

Osrednja tekma zime bodo olimpijske igre v Pekingu. Pred temi nastopi je še vedno veliko neznank. Tamkajšnjih terenov večina tekmovalcev še ni preizkusila. Tekmovali bodo na drugem koncu sveta in vse bo znova v znamenju omejitev zaradi covida. Kako tekmovalce pripraviti, da bodo premagali vse ovire in spet razmišljali samo o tistem, kaj lahko naredijo na progi?

"Peking je uganka za vse. Dobili smo nekaj posnetkov in vsaj približno vemo, kako so videti tereni. Ne vemo, kakšen sneg bo. Lahko je zelo mrzlo vreme, lahko je tudi zelo toplo. Stalnica pa je veter, saj je to hrib sredi ravnine, povsem na prepihu in brez dreves. Kranjec in Hadalin sta dobra smučarja, ki nista prava specialista za eno disciplino. Dobro se prilagajata na spremenljive razmere. V tistih nekaj dneh, ko bomo prišli na prizorišče, bomo morali zbrati čim več informacij s terena. Tako se bomo lahko odločili za pravo opremo, ki jo bomo pravilno nastavili. Omejitve zaradi covida pa smučarje spremljajo že dlje časa. Tako že vemo, da se bo treba vsak dan testirati ... In res bo pomembno le to, da dobro odpeljeta tistih nekaj voženj, zaradi katerih bomo odpotovali na Kitajsko. Vse drugo bo treba oddelati s čim manj porabljene energije in brez živciranja. To pa ne bo prav lahka naloga. No, organizator še zmeraj ni predstavil protokolov. Je pa že jasno, da bomo živeli v mehurčku. Letališče-prizorišče in to je vse."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta