Uhajanje urina med nosečnostjo in po porodu ima več vzrokov, mogoče pa ga je omiliti z zdravljenjem

Rastoča maternica pritiska na mehur, zato nekatere nosečnice ne morejo zadržati vode.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Žensko telo med nosečnostjo doletijo številne spremembe, med drugim se spremeni delovanje sečil in medeničnega dna. Rastoča maternica pritiska na spredaj ležeč sečni mehur, zmanjšuje njegovo kapaciteto in hkrati poveča vzdražnost njegove mišice, zato nosečnice pogosteje hodijo na vodo. To se lahko pojavi že v prvem trimestru, posebej izrazito pa je v zadnjih mesecih nosečnosti. K pogostejšemu odvajanju vode v nosečnosti prispevajo tudi hormonske spremembe in spremembe na nivoju živčevja. Predvidoma se že med nosečnostjo zmanjša moč mišic medeničnega dna, tako zaradi hormonskih sprememb kot zaradi pritiska rastoče maternice in ploda. Spremenijo se tudi strukture in vezi, ki te mišice podpirajo. In ker so prav mišice medeničnega dna zelo pomembne pri zadrževanju urina, lahko njihova oslabitev povzroči urinsko inkontinenco. Med nosečnostjo se izloča tudi hormon progesteron, ki povzroča sproščanje mišic v sečilih vključno z mišičjem sečnice, ki s svojim zapiranjem normalno omogoča zadrževanje vode. V tretjem trimesečju pritisk ploda in maternice na sečni mehur povečata pritisk v njem, in ko ta pritisk preseže pritisk v sečnici, voda uide.

Po porodu so že tako oslabljenje mišice medeničnega dna zaradi poroda še dodatno šibke, včasih nekoliko poškodovane, oslabijo ali natrgajo se lahko tudi strukture iz vezivnega tkiva, ki mišice podpirajo. Pri porodu se lahko med kronanjem glavice ploda raztegnejo in poškodujejo tudi živci medeničnega dna, ki preko svojih signalov omogočajo normalno krčenje mišic. Vse to dodatno prispeva k nastanku urinske inkontinence. Vzrok za uhajanje urina med nosečnostjo in po porodu torej ni samo eden, temveč jih je več in se med seboj prepletajo, k temu pa je treba prišteti še genetsko nagnjenost, prirojene slabosti vezivnega tkiva in pomanjkanje določenih hranil.

Je mogoče pojav predvideti in preprečiti?

Uhajanje vode po porodu je zelo pogosto in se pojavi pri tretjini žensk, po nekaterih raziskavah celo pri 40 odstotkih. Pogostejše je pri ženskah, ki so to težavo izkusile že med nosečnostjo. Prav tako je pogostejše pri ženskah, ki rodijo vaginalno, kot pri tistih, ki rodijo s carskim rezom. Med možnimi dejavniki tveganja se omenjajo tudi prevelika telesna teža, višja starost matere in višja porodna teža otroka. Čeprav poznamo že kar nekaj dejavnikov tveganja za pojav urinske inkontinence po porodu, pa je nemogoče natančno napovedati, pri kateri ženski se bo pojavila in pri kateri ne.

V določeni meri lahko pojav preprečimo ali pa vsaj omilimo njegovo obliko. Zelo pomembna je moč mišic medeničnega dna, zato vsem ženskam svetujemo izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna, ki smo jih včasih imenovali Keglove vaje. Te se lahko izvajajo že pred zanositvijo in tudi med nosečnostjo. So zelo uspešne, vendar moramo biti dosledne in vztrajne, saj se znatni učinki pojavijo šele po več tednih ali mesecih izvajanja. Nadalje sta pomembna vzdrževanje primerne telesne teže in uravnotežena prehrana z zadostnim vnosom vitaminov in mineralov, predvsem vitamina C, D, magnezija, železa, cinka in drugih, s čimer poskrbimo za zdrave mišice in podporno tkivo.

Številne možnosti zdravljenja

Pri določenem odstotku žensk težave sčasoma nekoliko popustijo ali celo izzvenijo. Tukaj ne govorimo samo o šestih tednih, kolikor traja poporodno obdobje, temveč o več mesecih. V vmesnem obdobju je ponovno smiselno izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna. Če se pri ženski v tem času pojavlja tudi urgentna urinska inkontinenca, svetujemo zmanjšanje vnosa kofeina in uživanja dražečih pijač, kot so gazirane pijače, napitki iz citrusov ali pijače z visoko vsebnostjo sladkorja, saj ti poslabšajo težave. Prav tako lahko pri urgentni urinski inkontinenci izvaja trening sečnega mehurja, kar pomeni, da postopoma podaljšuje intervale med uriniranjem s ciljem, da vodo čez dan odvaja na dve do tri ure.

Če težave nekaj časa po porodu še vztrajajo, naj vas ne bo strah o tem spregovoriti z vašim ginekologom ali družinskim zdravnikom, ki vas lahko napoti v za to specializirano ambulanto. Pri urinski inkontinenci so namreč na voljo številne možnosti zdravljenja, od fizioterapije, zdravil pa vse do različnih operativnih posegov, odvisno od vrste inkontinence.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta