Pametne telefone naredijo zares pametne šele zmogljive mobilne aplikacije. To je naš izbor nujnih orodij

Jože Polh
04.10.2021 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Morda niste vedeli, a Android je najbolj razširjen in priljubljen operacijski sistem na svetu, saj ima več kot 2,5 milijarde aktivnih uporabnikov v več kot 190 državah. Kar pomeni, da obstaja zelo velika verjetnost, da poganja tudi vašo pametno napravo – mobilnik ali tablico. Omenjeni operacijski sistem ima lastno aplikacijsko tržnico, poimenovano Google Play, na kateri lahko najdemo približno tri milijone mobilnih aplikacij za malodane vsak namen. Mi smo izbrali nekaj najbolj uporabnih v posameznih kategorijah, za katere menimo, da bi jih moral namestiti skoraj sleherni uporabnik.

Upravljanje in deljenje datotek

Čeprav so osnovna orodja za upravljanje in deljenje datotek vgrajena že v sam operacijski sistem, pa Dropbox ostaja najboljša aplikacija za brezhibno sinhronizacijo datotek v mobilne naprave in iz njih. Deluje v spletu, sistemih Windows, macOS ter iOS in seveda v sistemu Android, kar pomeni, da nikoli ne boste ostali brez dostopa do za vas pomembne datoteke. Z aplikacijo Dropbox lahko samodejno varnostno kopirate fotografije in videoposnetke v oblak, hranite pomemben nabor datotek PDF ali ustvarite zapiske, ki se sinhronizirajo s prenosnikom, ali pa jih delite s prijatelji. Če ga boste pridno uporabljali, utegnete spoznati njegovo edino omejitev – 2 GB brezplačnega prostora. Kdor želi več, mora pač plačati.

Arhiv

Branje vsebin

Se vam dogaja, da nikoli nimate dovolj časa, da bi prebrali vse spletne članke, ki ste jih odkrili? Namesto odprtih zavihkov v brskalniku, ki jih mimogrede lahko po nesreči zaprete, raje uporabite aplikacijo Pocket, ki omogoča shranjevanje člankov iz katerega koli brskalnika, ne glede na to, ali je ta v vašem računalniku, tablici ali telefonu. Nato pa shranjene članke v prostem času preberite v aplikaciji za Android. Aplikacija jih lahko naredi dostopne tudi ko niste povezani z internetom. Še več, Pocket odstrani vse oglaševalske in druge motnje s spletnih strani ter vam omogoči čisto bralno izkušnjo, ki prizanaša očem. Za nekatere dodatne funkcije, kot so npr. napredno iskanje in samodejno označevanje pa tudi odstranjevanje oglasov, bo sicer treba skleniti mesečno naročnino.

Arhiv

Urejanje fotografij

Veliko uporabnikov na tržnici Google Play najprej poišče aplikacijo za urejanje fotografij. Teh je res v izobilju, naša favoritinja pa je aplikacija Snapseed. V svoji orodjarni premore malodane vsako funkcijo za urejanje fotografij, od prilagajanja barv do odstranjevanja predmetov iz fotografije. Uporabljajo jo tako popolni začetniki kot profesionalci, saj je res enostavna in intuitivna za uporabo, tako da lahko različne filtre in obdelave fotografij opravite v par sekundah. Ko končate, lahko rezultate preprosto delite ali izvozite.

Arhiv

Tipkanje

Morda ste zadovoljni s tipkovnico, ki je vdelana v operacijski sistem vašega telefona, a če želite tipkanje dvigniti na višji nivo, potrebujete aplikacijo SwiftKey. Ta obvlada fraze, sleng in vzdevke, ki jih pogosto uporabljate, in te informacije uporabi za bolj inteligentne samodejne popravke in napovedi besed. Če raje vlečete kot tipkate, SwiftKey obvlada tudi ta način vnosa besedila in vam pomaga tipkati (še) hitreje. Poleg prilagajanja lastnemu slogu tipkanja SwiftKey omogoča dostop do emotikonov in raznoraznih ikon, podpira več jezikov in veliko barvnih shem, ki še dodatno popestrijo videz tipkovnice.

Izdelava zapiskov

Seveda lahko zapiske vnesete v tekstovni dokument ali pa kar osnutek e-poštnega sporočila, vendar namenska aplikacija to nalogo opravi bolje. Evernote vam omogoča, da ustvarite zapiske, urnike, zabeležite naključne misli in skoraj vse, kar želite zapisati v digitalni obliki. Aplikacija obstaja že več kot desetletje, vendar ji je kljub visoki starosti uspelo ostati sveža. Evernote blesti predvsem na področju organizacije vsebin, saj vam omogoča, da vse svoje dokumente razvrstite v zvezke in jih označite s kategorijami in oznakami po meri, tako da jih boste hitreje našli. Prav tako se brezhibno sinhronizira v več napravah.

Arhiv

Optično branje vsebin

Vaš pametni telefon je lahko odličen skener. V ponudbi za sistem Android ne manjka aplikacij, s katerimi prek kamere telefona digitalizirate papirnate dokumente, vendar se le redke lahko približajo zmogljivostim in tekoči izkušnji, ki jo zagotavlja aplikacija CamScanner. Ta v nekaj sekundah lahko obreže in izboljša slike ter ustvari digitalni dokument, ki je poravnan in enostaven za branje – tudi če fotoaparat v vašem telefonu ni najboljši. Dokumente lahko združite, dodate svoje opombe in nato rezultat delite kot datoteko s končnico PDF ali JPG. Plačljiva različica aplikacije pa obvlada še spreminjanje vsebine fotografiranih dokumentov v digitalno besedilo, po katerem lahko iščete v telefonu ali prek spletnega vmesnika aplikacije.

Večopravilnost na steroidih

Aplikacija IFTTT (kratica v sebi skriva besede If This Then That) nagovarja uporabnike, ki si želijo divje večopravilnosti. Z njo lahko nastavite poljubna pravila za naloge, ki se izvedejo, ko so izpolnjeni postavljeni pogoji, npr. posamezno dejanje sproži drugo nalogo. Vključite lahko cel kup programov na telefonu, vključno z družabnimi mediji, spletnimi aplikacijami, napravami, spletnimi storitvami, platformami za pametni dom itd. Aplikacija deluje še posebej dobro v okolju Android: z njo lahko vsak dan spreminjate ozadje telefona, varnostno kopirate sporočila SMS v e-pošto, objavljate na več družabnih omrežjih hkrati ali izklopite Wi-Fi, ko odidete od doma. To je le delček vsega, kar zmore IFTTT – omejeni ste le z lastno domišljijo.

Predstavljenih je le nekaj izmed odličnih aplikacij za sistem Android. Kdor bi rad Android povsem prilagodil lastnemu okusu in potrebam, naj preizkusi še zaganjalnik Nova Launcher, ki omogoča spremembe malodane vsake nastavitve in zaslonske pike. Ko na telefon namestite Nova Launcher, lahko na začetni zaslon dodate več ikon aplikacij, spremenite njihovo velikost, spremenite besedilo in nastavitve oznak, uvedete dodatno upravljanje z gestami, telefon popolnoma slogovno preobrazite z novo temo in še veliko več.

Preberite nov tematski časopis v celoti

Prenos PDF

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta