Ljubljana med 10 finalisti za "Evropsko prestolnico pametnega turizma": Postala navdih drugim turističnim destinacijam

A.L.
07.08.2019 15:32

Poleg zmagovalnih mest bodo v kategorijah dostopnost, trajnost, digitalizacija ter kulturna dediščina in ustvarjalnost nagrajena še štiri mesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Evropska komisija želi z novim projektom "Evropska prestolnica pametnega turizma" povečati prepoznavnosti Evrope kot turistične destinacije in vzpostavitev platforme za izmenjavo najboljših praks na področju turizma med evropskimi mesti. Nedavno so izbrali deset finalistk, med katere se je uvrstila tudi Ljubljana. Posebna žirija je odločila, da se za naziv "Evropska prestolnica pametnega turizma" potegujejo še Bratislava, Breda, Bremerhaven, Göteborg, Karlsruhe, Malaga, Nica, Ravena in Torino. Finalna mesta so izbrali med skupno 35 prijavljenimi iz 17 članic Evropske unije. Kot so zapisali na spletni strani Visit Ljubljana, je "zmagovalce po temeljitih predstavitvah v Bruslju določila žirija, ki so jo med drugim sestavljali predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Evropskega odbora regij ter predsedujočih držav EU v letu 2018 Bolgarije in Avstrije. Naslov »Evropska prestolnica pametnega turizma" 2019 je pripadel Helsinkom in Lyonu".

Lani slavila Helsinki in Lyon

Cilj projekta je spodbujanje pametnega turizma v Evropski uniji, spodbujanje inovativnosti, trajnosti in razvoja turizma, pri čemer se osredotočajo predvsem na štiri kategorije - dostopnost, trajnost, digitalizacijo, pa tudi na kulturno dediščino in ustvarjalnost. Na lanskem otvoritvenem tekmovanju sta zmagovalki postali dve mesti, Helsinki in Lyon, ki v letošnjem letu skupaj nosita naziv evropskih prestolnic pametnega turizma.
Na letošnjem tekmovanju, ki poteka drugič zapored, bosta za evropsko prestolnico pametnega turizma leta 2020 ponovno izbrani dve mesti.Zmagovalnima mestoma pripada nekaj ugodnosti, med drugim promocija, kamor sodi tudi promocijski posnetek mesta.

Tit Košir

Ljubljana je postala navdih drugim turističnim destinacijam

"Zelo smo ponosni, da je skupina strokovnjakov prepoznala prizadevanja Ljubljane za razvoj v sodobno prestolnico, ki pa hkrati ostaja človeku prijazno mesto," je po razglasitvi zmagovalcev dejala mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, poroča spletna stran Visit Ljubljana. "Nagrada postavlja Ljubljano v vrh zgledov delovanja na področju trajnostnega razvoja in izjemnih načrtov za prihodnost, ki omogočajo tudi nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj ter ohranjajo naravno okolje in vire", je še dejala.
Stuškova je po poročanju omenjenega portala v Bruslju strokovni žiriji predstavila Zeleno nabavno verigo, Okuse Ljubljane, projekt povezovanja osnovnih šol z lokalnimi pridelovalci hrane, ukrepe upravljanja z odpadki (zero waste – nič odpadkov), povečanje javnih zelenih površin, con za pešce in kolesarje ter mreže javnega prevoza, uvedbo turističnega električnega vlakca, ukrepe za desezonalizacijo in razpršitev turističnih tokov, razvoj kulturnih četrti in drugo, kar spada k trajnostnemu razvoju mesta.
"Ljubljana je postala navdih drugim turističnim destinacijam po vsej Evropi, hkrati pa je pred novim izzivom: nadaljnjim nadgrajevanjem in izboljševanjema mesta kot potovalne destinacije, zagotavljanju kakovosti življenja prebivalcev in obiskovalcev mesta ter spodbujanju gospodarske rasti tudi na državni ravni," še piše Visit Ljubljana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta