60 odstotkov Italijanov gre s telefonom v posteljo. Zdaj bodo zdravili strah pred izgubo mobilnega telefona

STA, VČ
23.07.2019 09:46

Nomofobija, ki uradno še ni priznana bolezen, prizadene predvsem mlade. Polovica Italijanov, starih med 15 in 20 let, brska po telefonu najmanj 75-krat dnevno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Italijansko Gibanje pet zvezd je pripravilo osnutek zakona, s katerim se bodo borili proti odvisnosti od pametnih telefonov in računalnikov, predvsem med mladimi. Oblikovali bodo ukrepe za zdravljenje nomofobije oziroma strahu pred izgubo mobilnega telefona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Predlagajo izobraževalne programe za starše, da bodo lažje prepoznali prekomerno rabo pametnih naprav otrok. Načrtujejo tudi izobraževanje za pametno rabo spleta in družbenih omrežij v šolah in na univerzah.
Nomofobija, ki uradno še ni priznana bolezen, prizadene predvsem mlade. Polovica Italijanov, starih med 15 in 20 let, brska po telefonu najmanj 75-krat dnevno. Okoli 61 odstotkov Italijanov uporablja telefone ali tablice v postelji, med Italijani, starimi od 18 do 34 let, pa ta delež znaša 81 odstotkov.
Vladajoče Gibanje pet zvezd je v osnutku zakona zapisalo, da se lahko odvisnost od telefonov primerja z odvisnostjo od iger na srečo, saj vpliva na proizvajanje dopamina. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta