Vojvodinja Meghan, judeževa nevesta, jih ima 40

Denis Živčec Denis Živčec
07.08.2021 04:40
Ne mine teden, ko ne bi “hočem imeti zasebnost, a hkrati tudi slavo” vojvodinja dobila nove porcije očitkov in okostnjakov iz omare. Ves svet se še dobro spomni intervjuja z Oprah Winfrey, v katerem je trdila, da o svojem današnjem možu in njegovi družini ni vedela skoraj nič, kar se je kasneje izkazalo za debelo laž.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Še nikoli ni katera ženska naredila tako malo in bila tako noro oblegana. Meghan Markle. Vojvodinja Meghan. Vleči vzporednice med nekdanjo povprečno uspešno ameriško igralko in pokojno princeso Diano ne bi bilo na mestu. Dve povsem različni zgodbi, zaledji in karizmi, vsekakor pa Meghan doživlja podobno medijsko hirošimo, kot jo je njena tašča. V resnici ne počne nič posebnega, a ima v sebi očitno dovolj praznega prostora, da lahko ljudje širom sveta vanjo projicirajo vse svoje frustracije in sanje. A v glavnem frustracije. Material za tabloidno obdelavo je več kot hvaležen. Lepša od Wallis Simpson in manj karizmatična od Diane, a še vedno dovolj zanimiva in kontroverzna, da je zaradi nje tisočletna monarhija vsak dan na naslovnicah. Razdiralka družin? Judeževa nevesta? Tista, zaradi katere je Harry družini zaril nož v hrbet? Po pozornosti in bogastvu hlepeča oportunistka in medijska manipulatorka? Morda. A tudi običajna smrtnica, ki je ujela čisto pravega princa. In tukaj je prostora za zavist neomejeno. Očitno svet nima večjih težav, kot sta Harry in Meghan.

Četrtega avgusta je praznovala 40. rojstni dan. Za zajtrk si je privoščila krompirček in kasneje zabavo s približno 65 gosti. Torto je v priljubljeni slaščičarni naročil mož. Šlo je za trendovski "naked cake", brez obliva. Priljubljenost susseške vojvodinje skozi mesece niha, a v glavnem zanesljivo pada.

Ne mine teden, ko ne bi "hočem imeti zasebnost, a hkrati tudi slavo" vojvodinja dobila nove porcije očitkov in okostnjakov iz omare. Ves svet se še dobro spomni intervjuja z Oprah Winfrey, v katerem je Meghan trdila, da ni vedela, kaj pomeni biti članica kraljeve družine in da Windsorji nikoli niso bili del njenega življenja. Trdila je tudi, da o svojem današnjem možu in njegovi družini ni vedela skoraj nič, kar se je kasneje izkazalo za debelo laž. Prijatelji so razkrili, da je Meghan vselej bila velika ljubiteljica kraljevih zadev. V najstniških letih se je celo fotografirala pred Buckinghamsko palačo in si neštetokrat ogledala posnetek poroke princese Diane in princa Charlesa. Olje na ogenj so zdaj dolili njeni nekdanji kolegi iz študentskih časov. Trdijo, da je že takrat bila povsem fascinirana nad britansko kraljevo družino.

Nekoč goreče zaljubljena v svojega svaka

Glave pa ji ni zmešal Harry, ampak njegov starejši brat William. Nekdanji sošolci, s katerimi je obiskovala univerzo v Evanstonu - po srednji šoli se je odločila za študija gledališke umetnosti in mednarodnih odnosov -, vojvodinjo tako spet postavljajo na laž. Revija In Touch njihovih imen sicer ne razkriva, navaja pa njihove besede, da je bila Meghan s plemiči dobesedno obsedena. Z milijoni deklet po svetu je delila sanje o tem, da ji bo nekoč uspelo osvojiti princa Williama. Plakati z njegovim obrazom naj bi celo krasili stene njenega študentskega stanovanja. "Bila je zaljubljena v Williama, ne v Harryja," trdi nekdanji sošolec. "Plemiče je oboževala in zdelo se je, da skrivaj kuje načrt, kako postati del njihove družine. Oko je vrgla na Dianinega najstarejšega sina, prestolonaslednika Williama," dodaja vir. Kako se je ta pravljica razpletla, je medtem že znano. Meghan se je nato res poročila s princem, a s Harryjem, William pa je menda ne prenese, saj v njej vidi razlog za neštete spore, ki so v zadnjem letu kraljevo družino povsem razklali. Kot pravijo sošolci, naj bi Harry za njeno naklonjenost Williamu vedel, a mu je za svojo najstniško zatreskanost povedala šele po poroki. Vojvodinja Kate, Williamova žena, naj bi bila nad informacijo povsem ogorčena. Čutila naj bi, da jo Meghan ogroža.

Foto: Profimedia
Profimedia

Družinski odnosi princa Harryja so po poroki z njo skoraj na ničli, kar se je izkazalo prav v teh dneh. Prinčevi babici se niti več ne ljubi ukvarjati z njima. Britanska kraljica Elizabeta II. vsako poletje svoj mir najde na Škotskem. Da bi tam še naprej ostala ločena od ponorelega sveta, se je odločila sprejeti nekaj težkih odločitev. Počitnice na gradu Balmoral so družinska tradicija. Posestvo velja za edini kraj, na katerem se kraljica počuti kot običajna smrtnica, tam uživa v naravi in se druži z najbližjimi družinskimi člani. No, ne več z vsemi. Na nobeno od poletnih druženj ni povabila Harryja. Kot je za britanski Express povedal poznavalec kraljevih reči Duncan Larcombe, naj bi si nekdaj najljubši kraljičin vnuk za odtujenost od babice bil kriv sam. Pred dnevi je naznanil, da nastaja njegova nova knjiga spominov, kar je sodu izbilo dno.

Očitno prihaja nova doza pikantnih in zelo intimnih družinskih podrobnosti. In to po tem, ko sta sussekška svetu tako dramatično sporočila, da si želita zasebnosti. Larcombe je prepričan, da bi, če ne bi bilo pandemije in kupa neprijetnih intervjujev o kraljevi družini, Harry vabilo na družinska druženja skoraj zagotovo dobil. Že zato, da bi kraljica lahko videla svoja pravnuka, tudi malo Lilibet, ki sta jo Harry in Meghan poimenovala po njej. Sicer pa je povsem mogoče, da bi se srečanje izrodilo v novo družinsko dramo, ki bi skalila kraljičin škotski mir. Živčnost je že zdaj precejšnja, saj nihče ne ve, kaj vse namerava Harry v svoji novi knjigi javnosti razkriti. Spomini naj bi izšli v začetku leta 2022, princ pa si od njih obeta novih nekaj milijonov. Prav njegovo obračunavanje z družino je eden od razlogov, zakaj je kraljica mirne počitnice letos potrebovala toliko bolj. Leta 2019 sta Harry in Meghan prejela skupno vabilo v Balmoral, a odvrnila, da je njun sin Archie za tako dolgo potovanje premajhen. Kmalu za tem je trojica z zasebnim letalom iz ZDA odletela na Ibizo.

Prst v babičino oko

Številni se začudeno sprašujejo, zakaj se Harry tako grdo in nespoštljivo obnaša do babice, ki mu je vselej krila hrbet. Celo 1. julija letos, ko je z bratom Williamom odkril spomenik svoji pokojni mami Diani, ga je povabila na kosilo v Windsorsko graščino. Na pogrebu princa Filipa so po kraljičinem ukazu vsi moški člani kraljeve družine za krsto korakali v civilnih oblačilih, da ne bi Harry, ki zaradi umika od kraljeve družine pravice do uniforme več nima, bil edini v suknjiču in kravati. Zdaj bo babica očitno dobila še en prst v oko. Prinčevi zapisi nastajajo že vsaj leto dni, zdaj pa je podpisal še pogodbo pri založbi Penguin Random House. Založnik prihajajočo Harryjevo knjigo napoveduje kot "najbolj intimni in iskreni spomini ene najbolj fascinantnih in najvplivnejših osebnosti našega časa" in obljublja "iskren in osupljiv osebni portret". V izjavi Penguin še dodaja, da bo Harry delil svoje "dogodivščine, izgube in življenjske lekcije" - vključno s časom na fronti v Afganistanu.

Si je pa Meghan, kljub prinčevim po mami podedovanim milijonom, našla nov vir prihodka. Lotila se je novega projekta, skupaj z Netflixom pripravlja animirano serijo Pearl, pri kateri bo sodelovala kot producentka. Serija sledi dogodivščinam dvanajstletne deklice, ki navdih najde v različnih vplivnih ženskah, ki so zaznamovale zgodovino. V produkciji so skupaj z Meghan še David Furnish, mož Eltona Johna, Carolyn Soper, Liz Garbus in Dan Cogan. Izvršna producentka je Amanda Rynda.

Harry se je svoji britanski družini nazadnje približal 1. julija, ko bi 60. rojstni dan praznovala princesa Diana. Vedro poziranje z bratom naj bi bilo skrbno zrežirana predstava za javnost. Po slovesnosti se je Harry ekspresno vrnil v Kalifornijo. Oče, princ Charles, se je medtem raje umaknil v Balmoral.

No, precej bolj zgovoren je Meghanin oče, Thomas Markle. Šestinsedemdesetletnik se je spet oglasil. Kar običajno zanjo pomeni nov glavobol. Oče, ki je v preteklosti v zameno za denar s tabloidi že večkrat velikodušno kramljal o hčerkinem zasebnem življenju in z njo javno tudi grdo obračunaval, se je tokrat spravil na ameriško kraljico pogovornih oddaj Oprah Winfrey.

Tudi kalifornijski staroselci je ne marajo

Po intervjuju, v katerem sta Harry in Meghan kraljevi družini pripisala elitizem in rasizem, oče Markle pravi: "Oprah Winfrey ju je le izkoristila." V intervjuju za avstralsko oddajo 60 Minutes je dejal tudi, da voditeljica par le uporablja za gradnjo svojega medijskega imperija. "Mislim, da je izkoristila zelo šibkega moškega in ga pripravila, da je rekel reči, ki jih na televiziji ne bi smel reči," je dodal in s tem seveda mislil svojega zeta. Ker je Markle prvič po rojstvu vnukinje Lilibet Diane dobil priložnost javno povedati svoje mnenje, se je dotaknil tudi te teme. "Seveda sem zelo razočaran, ker vnukinje ne morem vzeti v naročje. Svojih vnukov morda ne bom nikoli videl. Ne iščem sočutja, pravim le, da je to realnost. Pa bi bil dober dedek," je dejal. Že tri leta nima stika s hčerko, ki mu je spletkarjenje za svojim hrbtom zelo zamerila. Med pogovorom je Markle dejal tudi, da bi zelo rad s princem Charlesom spil pivo, sploh zdaj, ko imata toliko skupnega. Prepričan je, da bi se dobro razumela. Pravi, da se je hčerki opravičil že vsaj stokrat. "Naredil sem neumno napako in zanjo sem kaznovan. V svojem intervjuju sta govorila o sočutju, a zame ga nimata," še meni vojvodinjin oče.

Seznam ljudi, ki sussekških zakoncev ne marajo, postaja vedno bolj bizaren. Njuna razvpita vila Riven Rock v kalifornijskem Montecitu, v katerem danes živi okoli 9000 ljudi, stoji na posesti, ki je nekoč pripadala staroselcem Barbareno-Chumash. Harry in vojvodinja sta se znašla na novi fronti. Oglasilo se je nekaj predstavnikov ameriških staroselcev, ki trdijo, da sussekški vojvodski par razkošno živi na spornem ozemlju. Šestdesetletna Eleanor Fishburn se javno sprašuje, ali se plemiča sploh zavedata zgodovine posestva, na katerem živita. V neposredni bližini Harryjevega posestva je namreč vodni izvir, ki med staroselci velja za svetega. Dostopa do izvira nimajo, saj ga premožni novi prebivalci uporabljajo za namakanje svojih luksuznih vrtov. Harry je sicer skozi leta večkrat dejal, da brez poznavanja zgodovine ni napredka, kolonialistične zgodovine svojega bivališča pa za zdaj še ni komentiral.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta