(VIDEO) Tako blizu Soncu še nismo bili: Znanstvenike navdušujejo odkritja Nasine sonde

Gregor Grosman Gregor Grosman
05.12.2019 10:06

Vesoljska sonda Parker, ki jo je Nasa proti Soncu izstrelila avgusta 2018, je na Zemljo poslala kompleksen pogled povsem od blizu na našo zvezdo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nasina vesoljska sonda Parker se je na le 24 milijonov kilometrov približala našemu Soncu, kar je najbližje od vseh doslej izdelanih vesoljskih plovil, ki jih je naredil človek. Na sondi so nameščeni nekateri najbolj napredni in občutljivi znanstveni instrumenti, s katerimi je mogoče meriti okolje okoli sonde. Že trikrat je Parker letel skozi korono, najbolj zunanji del atmosfere Sonca - gre za plast plazme, ki obdaja Sonce in druge zvezde. Sončeva korona je debela nekaj milijonov kilometrov in je najlažje vidna ob popolnem sončevem mrku, sicer pa za to potrebujemo koronograf. Pred nekaj dnevi pa so znanstveniki objavili odkritja, do katerih so prišli s pomočjo pridobljenih podatkov, in nad njimi so navdušeni.
{embed_youtube}https://youtu.be/ReQAUocScw0{/embed_youtube}
Odkritja razkrivajo nove informacije o obnašanju snovi in delcev snovi, ki se oddaljujejo od Sonca, s temi dognanji pa so znanstveniki korak bliže iskanju odgovora na temeljna vprašanja o fizikalnih lastnostih naše zvezde. Podatke, ki jih Parker pošilja na Zemljo, bo mogoče uporabiti tudi za izboljšanje zaščite astronavtov in tehnologije v vesolju, prav tako bo mogoče posodobiti modele, ki jih znanost uporablja za razumevanje in napovedovanje vesoljskega “vremena” okoli našega planeta. Dodatno si obetajo več informacij o tem, kako zvezde nastajajo in se starajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta