V klicnem centru: Starejši sprašujejo, kdo bi jim lahko prinesel hrano

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
21.03.2020 06:34

Preverili smo, kako je v klicnem centru videti delo študentov medicine, ki dnevno odgovorijo na več kot tisoč vprašanj državljanov in razrešujejo dileme, ki pritičejo spopadanju s covidom-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

"Gospodična, nimam nobenega vprašanja, rad bi se vam le zahvalil za vse, kar delate za nas državljane, za ves vaš čas in trud," se je glasil eden izmed klicev v kontaktni center za informacije v zvezi z novim koronavirusom. Ne samo vprašanja, ampak tudi spodbude in razni pozivi prihajajo v klicni center, ki ga je urad vlade za komuniciranje (UKOM) v sodelovanju z ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, infekcijsko kliniko in ministrstvom za javno upravo vzpostavil pred slabimi štirinajstimi dnevi. Podajati ažurne in celovite informacije v zvezi s situacijo in ukrepi države za zajezitev širjenja virusa je osrednji namen. "Klicni center je namenjen tako obveščanju kot tudi ozaveščanju prebivalstva, predvsem pa pomoči pri reševanju konkretnih situacij, v katerih so se znašli," so nam pojasnili na UKOM.
Kdo sestavlja ekipo in odgovarja na več kot tisoč vprašanj dnevno? Angažirani študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom strokovnjakov. "Za delo v klicnem centru je interes izrazilo 250 študentov. Trenutno je usposobljenih 60 študentov, ki so izjemno prizadevno pristopili k projektu in se trudijo, da klicateljem priskrbijo čim bolj celovite informacije." Na vprašanja odgovarja hkrati do 15 svetovalcev, pri čemer so v klicnem centru ves čas prisotni tudi dve infektologinji z infekcijske klinike in epidemiolog z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poleg tega še strokovnjaki z različnih ministrstev, med drugim tudi predstavnik civilne zaščite. Identitet študentov ne želijo razkriti, prav tako ne govorijo o lokaciji klicnega centra.
Ob dvigu slušalke jih na drugi strani pričakajo državljani, tujci s specifičnimi vprašanji, tudi podjetniki in zdravstveno osebje. Hkrati skrbijo še za pridobivanje odgovorov na vprašanja s strani pristojnih institucij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta