Slovenec v Dubaju: Odločili so se za zelo omejevalen pristop k reševanju pandemije

Matej Keček, Dubaj
18.04.2020 05:00

Vsi prebivalci smo od 26. marca letos v 24-urni karanteni. Izhod iz hiše je mogoč le zaradi upravičenih razlogov (obisk zdravnika, nakup zdravil ali hrane, delo v posebnih sektorjih) na podlagi vnaprej dobljenega dovoljenja, za katerega zaprosimo elektronsko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv

Izhod je dovoljen le enemu članu družine za čas trajanja dovoljenja (praviloma uro ali dve). V primeru kršitev je zagrožena kazen 12.500 evrov in pripor, v ekstremnih primerih tudi izgon iz države. Da oblasti mislijo zelo resno, je pokazala policija, ki je v prvih dneh po objavi ukrepov aretirala 129 ljudi. Enako velja za širjenje neresničnih informacij preko socialnih omrežij, kar v Emiratih velja za kaznivo dejanje. Kot sankcija sta zagrožena enoletni zapor in ustrezna denarna kazen. Zaradi velike izpostavljenosti gospodarstva, ki v Dubaju ne temelji na nafti, temveč na turizmu, logistiki, trgovini in mednarodnih finančnih tokovih, so si za zgled postavili Singapur, Tajvan, Južno Korejo in Nemčijo. Za boljše razumevanje: samo v Dubaju je 160.000 hotelskih postelj, katerih povprečna zasedenost je v preteklih letih dosegala blizu 75 odstotkov.
V Emiratih trenutno vsak dan testirajo med 15.000 in 20.000 ljudi, saj želijo na podlagi teh podatkov in natančnega spremljanja njihovega gibanja čim prej ponovno postaviti ekonomske temelje. Združeni arabski emirati so med vodilnimi državami v svetu po številu opravljenih testiranj (več kot 600.000 ta hip). Zavedajo se, da bodo države, ki v času korone postopajo restriktivno, pridobile pri času in s tem konkurenčne prednosti v času po pandemiji. V Abu Dabiju so pred dnevi odprli centre za testiranje"drive-through", ki pomagajo odkriti nediagnosticirane primere in s tem zmanjšati tveganje za nove okužbe. Kapaciteta vsakega od njih je med 500 in 600 ljudi. Cena testiranja je okrog 90 evrov, rezultati so na voljo v 48 urah preko telefonskega sporočila. Ljudje, ki spadajo v eno od visoko rizično skupin zaradi obstoječih kroničnih zdravstvenih težav, starosti ali nosečnosti, se lahko testirajo zastonj.
Letalska družba Emirates, ki velja za hrbtenico turizma in gospodarstva, se je hitro prilagodila s transformacijo letal za transportne polete, pred dnevi je že začela tudi lete s potniškimi letali. Pričakuje se, da bo v naslednjih tednih povečevala število mednarodnih letov. Ob vsem povedanem seveda ne moremo mimo dejstva, da bo prihodnost mednarodnega potniškega prometa resnično zagotovljena šele, ko bo svet imel na voljo ustrezno cepivo za virus.
Šole so starše že pred tedni obvestile, da bo letošnje šolsko leto v celoti potekalo on-line, vključno z zaključnimi izpiti. Od stanja konec junija bo v veliki meri odvisno, kakšna bo usoda priseljencev, ki so izgubili službo, ostali doma na neplačanem dopustu ali pa so jim tudi za do 50 odstotkov znižali plačo. V Združenih arabskih emiratih živi nekaj manj kot deset milijonov ljudi. Od tega je le petina domačinov, štiri petine pa tvorimo predstavniki skoraj 200 narodnosti iz celega sveta. Resnični globalni talilni lonec.
Če na kratko povzamem, je vodstvo Združenih arabskih emiratov pandemijo vzelo zelo resno, se je lotilo proaktivno in robustno, s ciljem, da se država med prvimi na svetu vrne v normalne življenjske in gospodarske tokove. Ukrepi so mnogo bolj restriktivni od tistih, ki so uveljavljeni v Sloveniji, a življenje poteka mirno, nemoteno, saj se ljudje zavedajo, da je tako verjetno najboljše za njihovo prihodnost.
*Matej Keček je vodja za korporativno prodajo v mednarodni hotelski verigi Marriott.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta