Shuhada Davitt, nekoč Sinead O'Connor, je danes muslimanka z novo identiteto in kar obsežno psihiatrično kartoteko

04.09.2021 05:00
Štiriinpetdesetletna glasbenica je v začetku devetdesetih lansirala kultno uspešnico Nothing Compares 2 U.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Image: 493898526, License: Royalty-free, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide.
Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods.
Contributor media restriction: {BDBF986C-29C4-4A97-B9C7-20ADBC8C769B}, {BDBF986C-29C4-4A97-B9C7-20ADBC8C769B}., Model Release: yes, Credit line: Profimedia
Profimedia

Vse je danes drugače, tudi Sinead O'Connor. Mimogrede, pozdravlja vas Shuhada Davitt. Nobena lučka ne zasveti ob tem imenu? No, naj vas razsvetlimo, da je to ista oseba. Štiriinpetdesetletna glasbenica, ki je v začetku devetdesetih lansirala kultno uspešnico Nothing Compares 2 U, je danes muslimanka z novo identiteto in kar obsežno psihiatrično kartoteko. Težka leta so za njo, svoj duševni mir je medtem našla v odmaknjenem življenju, prežetem z islamom. Tu in tam se še oglasi, pove kaj kontroverznega, maja letos je osupnila z razkritjem, da naj bi jo bil legendarni glasbeni zvezdnik Prince nekoč nadlegoval in zalezoval.

Irka je v knjigi spominov, ki jo je izdala v začetku poletja, odkrila nekatere podrobnosti iz svojega življenja. Knjigo je poimenovala Rememberings, o delu pa je spregovorila tudi za New York Times. Pravi, da sta Princem spletla nenavadno vez, potem ko je priredila njegovo pesem Nothing Compares 2 U. Pokojnega glasbenika je ob tem označila za nasilneža: "Seveda, moraš biti malo nor, da si glasbenik. Vendar je razlika med biti nor in biti nasilen izkoriščevalec žensk."

​Javno raztrgala fotografijo papeža​

​​Zvabil naj bi jo bil v svoj dom. "Grajal me je zaradi kletvic, ki sem jih uporabljala v intervjujih, butlerja nagovarjal, da mi vedno znova ponuja juho, čeprav sem jo večkrat zavrnila, ter predlagal boj z blazinami, zato da me je lahko potem udaril z nečim tršim, kar je skril v prevleko vzglavnika," se spominja bizarnega obiska. Kasneje naj bi bil Prince tekel za njo za tem, ko je sredi noči zapustila njegovo hišo. Zasledoval jo je z avtomobilom, stekel iz avta in jo lovil po avtocesti. Pravi, da je dogodek sicer ni prav posebej zaznamoval in da je nepozabna skladba tako ali tako bolj njena kot njegova. Prince je sicer umrl aprila 2016, njegovi bližnji pa se na trditve niso odzvali.

​Da se je spreobrnila v islam, je O'Connorjeva preko twitterja sporočila oktobra 2018. Najprej se je preimenovala v Magdo, nato v Shuhado. Pravi, da je bila njena odločitev "naravna posledica intelektualnega teološkega popotovanja". Objavila je tudi videoposnetek sebe, kako prepeva adhan, islamski poziv k molitvi. Irski imam šejk Umar Al Kadri je v tistem času objavil videoposnetek, na katerem takrat 51-letna pevka izpove pripadnost islamski veri. Verske teme so ji sicer vselej bile blizu. Leta 1992 je sprožila burne debate, ko je na ameriški televiziji v živo raztrgala fotografijo papeža. Sedem let kasneje jo je odpadniška cerkev v Lurdu posvetila za duhovnico. Katoliška cerkev, ki ženskam ne dovoljuje, da bi postale duhovnice, tega ni priznala. Shuhada je leta 2018 imela tudi kar nekaj zdrsov, med drugim je v seriji zmedenih tvitov razglasila, da se ji ljudje, ki niso muslimani, gnusijo in da noče več preživljati časa z njimi. "Strašno mi je žal, a kar bom povedala, je tako rasistično, da nisem mislila, da bi moja duša lahko to čutila. A resnično nočem več preživljati časa z belci (če se nemuslimani tako imenujejo). Niti za trenutek, iz kateregakoli razloga. Gnusijo se mi," je zapisala. Lotila se je tudi medtem že nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. "Vsi pravijo, da so ubogi Američani žrtve Trumpa. A vi ste ga najeli. Torej ga še odpustite. Sicer ste sokrivi. Enako je z vsem tako imenovanim islamskim terorizmom. Kar je točno to, kar hudič hoče in ima rad. Noben Irec na svetu se ne bi strinjal. Nismo odpustili Cerkvi. Pustili smo jim, da so si postregli z našimi otroki pred našimi nosovi in za to ni nadomestila," je Trumpa in zlorabe otrok v irski cerkvi komentirala pevka. Vatikan je označila za "hudičevo gnezdo" in pozvala k ustanovitvi "alternativne cerkve", saj v Vatikanu "lažnivci morijo kristjane".

Profimedia

Njen boj z duševnimi težavami traja že leta. Leta 2017 je družinske člane in oboževalce prestrašila z videoposnetkom, v katerem je iz hotelske sobe v New Jerseyju sporočila, da se bori s samomorilnimi mislimi. Za sovražne izjave o belcih in nemuslimanih se je medtem že pokesala v irski pogovorni oddaji Late Late Show. Nosila je rdeč hidžab, v katerem je zapela svojo najbolj znano uspešnico Nothing Compares 2 U. Povedala je, da je bila "jezna in v slabem stanju", poleg tega pa naj bi jo bila dodatno izzvala močno razširjena islamofobija. Dejala je, da se opravičuje za vso povzročeno bolečino.

Povsem osamljena, prestrašena in lačna

V času spreobrnitve je povedala tudi: "Sporočam, da sem ponosna, ker sem postala muslimanka. To je naravna posledica vsake inteligentne teološke poti. Preučevanje zapisanih študij vodi k islamu, kar naredi vse druge zapise redundantne. Izbrala sem (drugo) novo ime. To bo Shuhada." Diagnosticirali so ji bipolarno motnjo. Bolezen ji je uničila odnose z bližnjimi ter jo osamila. "Nikogar drugega nimam v življenju razen svojega psihiatra, najbolj prijaznega človeka na svetu, za katerega sem junakinja, in to je edina uteha, ki me še ohranja pri življenju," je povedala slavnemu televizijskemu psihologu dr. Philu.

Tedaj mu je zaupala, da jo je mama pretepala in spolno zlorabljala. Umrla je v prometni nesreči, ko je bilo pevki komaj 19 let. Kot je povedala, jo je mati mučila in pri tem menda uživala. Dodala je, da ima dovolj tega, da je obravnavana kot norica in žrtev zlorab v otroštvu. "Edina dobra stvar na moji mami je, da je mrtva," je dodala.

Maja 2016 se je ves svet ukvarjal z njenim izginotjem. Policija v Chicagu je prejela prijavo, da se že več kot en dan ni vrnila domov in da je potencialno samomorilna, saj si je življenje poskušala vzeti že leto poprej. Pred izginotjem je na facebooku objavila več sporočil, v katerih je zapisala, da je izgubila skrbništvo nad sinom. Zvezdnica, mati štirih otrok, ki je medtem postala že babica, se je nato vendarle pojavila, nikoli ni zares dobro pojasnila, kje je bila v tem času.

Da je pri njej nekaj hudo narobe, je postalo jasno leta 2015, ko je zaradi izčrpanosti in zdravstvenih razlogov, ki jih sicer ni navedla, odpovedala vse nadaljnje koncerte. Oboževalcem se je opravičila in sporočila, da ni zmožna potovati in nastopati.

"Trpi zaradi izčrpanosti, ki je posledica trenutno še nerešenega zdravstvenega stanja. Zdravnik ji je svetoval, naj preneha svoje aktivnosti in počiva," je pojasnil njen zastopnik. Pred tem je sprožila razpravo o reviji Rolling Stone, ki velja za eno najbolj vplivnih glasbenih publikacij, ker je na naslovnici objavila Kim Kardashian. "Glasba je uradno umrla. Kdo ve, je bil Rolling Stone tisti, ki jo je umoril?" je zapisala na facebooku.

Oktobra lani je oboževalce zaprosila za pomoč, saj si zaradi hromeče agorafobije, patološkega strahu pred odprtimi prostori, ni mogla kupiti hrane in je več dni stradala. Živi na odročnem območju Irske, kjer dostave hrane niso ravno pogoste.

Pred časom je razkrila, da bi se rada posvetila paliativni oskrbi. To željo naj bi bila gojila že od otroštva, k temu pa jo je še dodatno spodbudila smrt enega najboljših prijateljev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta