Weeknd - skrivnostnež v rdečem suknjiču

Saša Britovšek
20.02.2021 04:35
Triminuten klepet s športno komentatorko Kay Adams dan pred največjim športnim dogodkom v ZDA, finalno tekmo lige ameriškega nogometa, je bil doslej najdaljši intervju kanadskega superzvezdnika pred kamero.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Šestega februarja je Abel Tesfaye, ki ga svet pozna pod umetniškim imenom Weeknd, odgovoril na nekaj vprašanj o težko pričakovanem nastopu med polčasom Super Bowla. Njegovi oboževalci, ki spoštujejo in pozdravljajo njegovo zadržanost, so bili ob tem navdušeni in seveda presenečeni hkrati, saj skrivnostni pevec že od začetka kariere zavrača povabila na intervjuje.

Sedem milijonov dolarjev za prazne tribune

Seveda je pogovor tekel izključno o spektaklu na stadionu Tampa na Floridi, katerega posnetek je naslednji dan obšel svet, zvezdnik pa je vanj vložil sedem milijonov dolarjev svojega denarja. Nepredstavljivo. "Zdi se mi, kot da nisem v živo nastopil že leta dolgo, in zato sem zelo vznemirjen. Peti pred tolikšnim občinstvom, ki bo gledalo prenos! Navdih za moj nastop so bili vsi glasbeniki, ki so doslej nastopili na tem največjem športnem dogodku, med njimi pa zame najbolj izstopa Diana Ross." Povedal je še, da je bil najtežji del ustvarjanja medijskega spektakla sestaviti koncept nastopa na morebitno praznem stadionu, kjer je lahko tudi 20 tisoč gledalcev, in da je večino vloženega zneska namenil zagotavljanju varnosti vseh sodelujočih, od plesalcev, glasbenikov do tehničnih delavcev na kraju dogodka.

Novinarka je še izkoristila priložnost in vprašala, kar se je ves svet spraševal dobro leto – kakšna je zgodba in kdo je lik s poškodovanim, krvavečim, včasih povezanim obrazom, v vlogi katerega se Weeknd v javnosti pojavlja že od decembra 2019. Seveda ni dobila želenega odgovora, le potrditev, da se pevec zabava ob ugibanjih in teorijah, ki si jih ob tem ustvarjajo njegovi poslušalci.

Z ulic Toronta na največje odre sveta

Ob izidu svojega četrtega albuma lani je Weeknd v kontekstu uspešnic Blinding Lights in Heartless začel nositi rdeč suknjič in spreminjati svoj obraz, ob tem pa je na vprašanje, kaj se dogaja, reviji Variety sporočil le: "Ta lik ima res slabo noč in lahko si sami interpretirate, kaj je sledilo." Če sledimo zgodbi njegovih videospotov, alkoholu sledijo prepiri, prepirom fizični obračuni, nato prepovedane substance, nepremišljene odločitve, dogajanje pa postaja vse bolj nadrealistično ...

Foto: Profimedia
Profimedia

Kdo je torej skrivnostni Kanadčan, ki je mladost preživel med vrstniki na ulicah Toronta? Abel Makkonen Tasfaye, ki je enaintrideseti rojstni dan praznoval pred dnevi, 16. februarja, se je rodil etiopskim staršem kmalu za tem, ko so ti imigrirali v Kanado. Od svojega drugega leta je Abel živel le z mamo in ob pomoči babice, na katero je bil zelo navezan in se je z njo učil svojega maternega jezika amharščine. O svojem odsotnem očetu ni nikoli rekel slabe besede, omenil ga je le kot moškega, ki ga pač ni bilo tam. "Ni bil nasilnež, ni bil zapit alkoholik, bil je pač kreten." Že na začetku adolescence je Abel zabredel v ulično življenje, začel kaditi marihuano pri komaj enajstih letih ob poslušanju 50 Centa in kmalu za tem preizkušati tudi druge opojne substance.

Pevčev odnos do prepovedanih dog še danes zaznamuje njegovo ustvarjalno pot, saj je doživljanje mentalnih stanj opoja stalnica večine njegovih besedil. Do zdaj (čeprav trdi, da se ne drogira več) se še ni odločil za nobeno odvajalno terapijo, sam to pojasni, da je bila njegova zasvojenost zgolj mamljiva vsakdanja misel: "Ne želim, da ta dan mine, ne da bi se zadel!" A kljub zgodnjemu drznemu izzivanju življenja se je mladenič učil tudi igranja klavirja in prav te ure so krepile njegovo ljubezen do glasbe in odkrivanje talenta. Pa tudi velik vpliv udarnega R&B-stila devetdesetih let. Pri sedemnajstih se je nekega vikenda izselil iz maminega stanovanja, pustil šolo in začel živeti s sostanovalcem sredi Toronta. V poklon tej mladostniški odločitvi, samemu vrhuncu njegovih najstniških norosti, se je poimenoval Weeknd. "Bilo je noro, uživali smo. Nikjer staršev z njihovimi omejitvami. Počeli smo, kar smo hoteli, in bili smo budni, kolikor smo želeli. Dobesedno dneve in dneve dolgo," je v povedal v eni od redkih izjav o svoji preteklosti.

Vstopnice iz prodajalne čevljev

Leta 2010 je uporniški mladenič, zaljubljen v glasbo in z veliki sanjami o svetu, začel svoje pesmi nalagati na spletno videoplatformo Youtube. Avdioposnetki so navduševali poslušalce, le da nihče ni vedel, čigav glas in upesnjene zgodbe posluša. Ko je nanje naključno naletel glasbeni menedžer kanadskega hip hop pevca, znanega pod imenom Drake, se je začelo dolgoletno prijateljstvo in sodelovanje. Drake, ki je bil takrat že dobro uveljavljen glasbeni zvezdnik, je novinca podpiral kjerkoli se je dalo. Na svojem blogu je citiral verze njegovih pesmi, kasneje pa ga celo gostil na svojih koncertih. A do Weekndovega prvega javnega odrskega nastopa, julija 2011 v lokalnem klubu, se uradno še vedno ni vedelo, kaj oziroma kdo se skriva pod tem imenom. Je to sploh "on", je morda celo "ona", so Weeknd "oni", so se spraševali njegovi poslušalci. Teh se je v prvem letu nabralo toliko, da je klub pokal po šivih, vstopnice za ogled nastopa pa so se prodajale kar v bližnji prodajalni čevljev. Na koncertu, kjer so bile prepovedane kamere, ni bilo medijev, ne liste povabljenih, so oboževalci njegove glasbe tako prvič videli, kdo je Weeknd.

Profimedia

"To je ta fant, moj prijatelj. Sva iz istega mesta. Oba sva rasla z enako željo, da bi lahko delala glasbo. Veliko časa sva preživela skupaj in imava neverjetne spomine. Vesel sem in ponosen na njegov uspeh, ki nam vsem sporoča, da vsakemu od nas lahko na življenjski poti tudi kdaj spodleti, a pomembno se je vrniti na pravo pot." Tako je Drake svetu predstavil mlajšega kolega, ko ga je prvič povabil h gostovanju na svojem koncertu. Šele kasneje je prišlo v javnost, da je imel Drake na svojih albumih kopico skladb, ki mu jih je podaril Weeknd. "Nisem vedel, kaj naj z vsem tem materialom, pesmi je bilo za več kot deset plošč, jaz pa sem bil pred izdajo prvenca. Rekel sem mu, da naj se potopi med pesmi in izbere, kar mu je všeč. Želel sem le, da bi te pesmi zaživele, za drugo mi je bilo vseeno," je Abel nekoč razkril delček zgodbe, ki sta jo imela s someščanom.

Dolgočasen sem

Na prvi intervju je običajno zamišljeni in zadržani Weeknd s takrat še neukrotljivo pričesko pristal leta 2013 za časopis Complex. Eno od prvih vprašanj, na katera je odgovoril, je bilo prav to, zakaj se do zdaj ni želel pogovarjati z mediji. Glasbenik pa je kljub vsemu preprosto odgovoril: "Nisem imel kaj povedati. Še vedno ne čutim, da bi imel kaj povedati. Sem najbolj dolgočasna oseba za pogovor." Kasneje istega leta je na televiziji MTV na svoji svetovni turneji privolil v snemanja kratkega dokumentarnega filma The Weeknd's Road to Release. Med posnetki z različnih koncev sveta glasbenik pripoveduje o življenju na poti, v hotelih, o tem, da se ne spomni, kdaj je bil nazadnje več kot dva tedna doma. "Ko živiš z glasbo in zanjo, pozabiš na čas. Živiš v hotelskih sobah, na letališčih, doživljaš podnebne šoke, ki se spreminjajo iz dneva v dan. A te poti so vir neskončne inspiracije. Tu so podobe, vonji, zvoki ... Tu so pogovori z ženskami, ki govorijo vsaka svoj naglas angleščine. In te zgodbe zaznamujejo mojo glasbo, saj vedno želim pri ustvarjanju temeljiti na resničnih doživetjih," je slava prinesla tudi zvezdniški izbor deklet, ki bi želele osvojiti skrivnostneža, in prav o intimnih trenutkih z njimi govorijo številne njegove uspešnice. Čisto možno je, da bo katera od prihajajočih Weekndovih skladb govorila tudi o trenutkih, preživetih s kakšno slovensko lepotico. Je namreč eden tistih zvezdnikov svetovnega kova, ki obiščejo Slovenijo, ne da bi mi to vedeli. Kot obraz avtomobilske znamke Mercedes-Benz je Weeknd leta 2019 z nemško oglaševalsko agencijo Antoni Garage v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji snemal oglasni spot za njihovo kampanjo Enjoy Electric. K vožnji električnega lepotca pa vabijo tudi ritmi njegove uspešnice Blinding Lights. Tiste energične pesmi, ki je lani obnorela svet do te mere, da so stari in mladi v "korona dolgčasu" trenirali koreografijo iz njegovega videospota in posnetke objavljali na družbenih medijih.

Čisto gotovo pa ob njej nista plesali pevka in igralka Selena Gomez in supermanekenka Bella Hadid, ki sta za zdaj njegovi edini javno razkriti bivši zvezdniški dekleti. Lepotici Belli naj bi bil tudi posvečen njegov aktualni projekt, ta s spreminjajočim se obrazom, ki se je v njegovem zadnjem videospotu Save Your Taers končno znebil obvez, menijo njegovi oboževalci. Kaj je bilo spodaj? Popolnoma spremenjen obraz grotesknega videza, ki verjetno slika pevčevo mnenje o tem, kakšne rezultate na ženskah pušča lepotna kirurgija in do kod sežejo lepotni standardi Hollywooda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta