85 let Roberta Redforda: Modre oči žarijo danes bolj otožno

28.08.2021 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Redford as "Forrest Tucker" in the film THE OLD MAN & THE GUN. //LILO_12317845/1904091237/Credit:LILO/SIPA/1904091240,Image: 425325054, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia
Profimedia

Najlepše modre oči Hollywooda. No, vsaj dolgo so bile, danes pa se v deželi, vselej lačni novih lepih obrazov, najdejo kakšne, ki žarijo močneje. Manj utrujeno. A tako legendarne bodo le malokatere. Čas teče, življenje gre po svoje in srečni smo, da je nekaj velikih še vedno z nami. Svojih 85 let je 18. avgusta praznoval ameriški filmski ustvarjalec Robert Redford, eden prvih moških filmskih seks simbolov, ki je ob modrih očeh milijonom po svetu glavo mešal tudi s svojimi svetlimi lasmi. Proslavil se je kot eden najbolj priljubljenih igralcev svoje generacije. Večkrat se je podpisal tudi kot režiser, za film Navadni ljudje je leta 1981 prejel oskarja. Prav tako je ustanovitelj filmskega festivala Sundance.

Igralec s polnim imenom Charles Robert Redford mlajši se je rodil 18. avgusta 1936 v Santa Monici v Kaliforniji staršem britanskega in irskega porekla. Mama je umrla, ko je končal srednjo šolo, z očetom pa ni bil nikoli v dobrih odnosih. Pozneje je študiral slikarstvo in umetnostno zgodovino v Firencah in Parizu, v New Yorku pa se je vpisal na Ameriško akademijo dramskih umetnosti. Leta 1959 je debitiral na Broadwayu, prvi večji filmski uspeh pa je doživel leta 1967 v komediji Bosonoga v parku.

Pozneje se je proslavil z vlogo v avanturistični kriminalki Butch Cassidy in Sundance Kid s Paulom Newmanom, naslednji večji uspeh je doživel leta 1972 s komično dramo Kandidat. Za zelo uspešno leto velja 1973., ko je ob Barbri Streisand zaigral v romantični drami Dekle, ki sem jo ljubil in nato še v kriminalni komični drami Želo. Leta 1985 je z Meryl Streep igral v biografski romantični drami Moja Afrika.

Med drugim je dobil vlogo v romantični drami Veliki Gatsby pa tudi v uspešnicah Veliki Waldo Pepper in Trije kondorjevi dnevi. Z vlogo v filmu Vsi predsednikovi možje iz leta 1976 je potrdil status enega največjih hollywoodskih imen, čeprav oskarja za igro ni nikoli prejel. Se pa lahko pohvali z oskarjem za življenjsko delo, ki ga je dobil leta 2002. Leta 2016 je na podelitvi francoskih filmskih nagrad Cezar prejel častnega cezarja, leto pozneje pa še zlatega beneškega leva za življenjsko delo.

​Mnogo prezgodaj izgubil že drugega sina

Profimedia

Redford, znan tudi kot goreč okoljevarstvenik, je bil dvakrat poročen. Leta 1958 se je oženil z okoljevarstveno aktivistko Lolo Van Wagenen in v 27 letih zakona sta imela širi otroke. Po ločitvi je imel več razmerij, leta 2009 pa se je poročil s Sibylle Szaggars. Lani, v že tako težkem letu, ga je znova doletela velika žalost, saj je oktobra pri komaj 58 letih za posledicami raka umrl njegov sin. Že drugi. Tudi James Redford se je ukvarjal z režiranjem, v glavnem dokumentarnih filmov. "Jamie je umrl. Strti smo. Živel je lepo, učinkovito življenje in mnogi so ga imeli radi. Zelo ga bomo pogrešali. Kot njegova žena, ta status imam že 32 let, sem najbolj hvaležna za dva čudovita otroka, ki sva ju skupaj vzgojila. Ne vem, kaj bi počela brez njiju v zadnjih dveh letih," se je na twitterju od moža poslovila Kyle Redford. Strast do umetnosti je James prenesel tudi na svoja otroka, Leno in Dylana. Obe njuni karieri sta namreč povezani s filmom. Z očetom je leta 2005 ustanovil The Redford Center, produkcijsko hišo, specializirano za dokumentarne filme in druge vsebine, s katerimi ozaveščajo okoljske in podnebne probleme. James je bil eden od štirih otrok, ki so se Robertu Redfordu rodili v zakonu s prvo ženo Lolo Van Wagenen. Najstarejši sin Scott je umrl zaradi sindroma nenadne smrti dojenčka oziroma smrti v zibelki, ko je bil star komaj dva meseca. Robertu sta tako zdaj ostali le še hčerki, Shauna in Amy.

Robert Redford je v pogovoru za Entertainment Weekly naznanil, da se pri 81 letih poslavlja od igralskega poklica. V ameriške kinematografe je tistega septembra prišel zadnji film, v katerem je igral, The Old Man & The Gun v režiji Davida Loweryja. Dolga in presežkov polna kariera je za njim. Z igranjem se je ukvarjal od 21. leta. "Nikoli ne reci nikoli, a prišel sem do sklepa, da bo to zame konec igranja," je dejal in ob tem razmišljal, zakaj se ne bi poslovil z optimističnim in pozitivnim projektom. Nastopil je v skupno skorajda 80 filmih.

Redford v očeh mnogih žensk še danes velja za enega najbolj zapeljivih igralcev, ki so se kdaj pojavili na filmskem platnu. Klasični zlati deček iz ameriške tovarne sanj. "V mladosti sem se najbolj bal svoje lepote. Toda ko sem odraščal na obrobju Hollywooda, sem imel dovolj pameti, da sem dojel, kako me bo moj videz, če ga bodo uvrstili med stereotipe, odpeljal naravnost v vice B-produkcije in da bom dobil podobo svetlolase moške starlete. Zato sem zavrnil več vlog, kot sem jih odigral, in moral sem veliko več delati na sebi," je nekoč dejal v intervjuju. Znan je tudi po svojem političnem udejstvovanju in boju za človekove pravice.

​Spal je z večino soigralk

Na svoje otroštvo ima lepe spomine. V srednji šoli v Los Angelesu je blestel v bejzbolu in dobil štipendijo na Univerzi v Koloradu. Izgubil jo je zaradi pijančevanja. Zatem se je vpisal na študij slikarstva v Brooklynu in leta 1957 odpotoval v Evropo, da bi se ukvarjal s slikarstvom. Ugotovil je, da ga slikanje ne veseli tako zelo, zato se je vrnil v New York in obiskoval ure gledališkega dizajna na Ameriški akademiji dramskih umetnosti.

Kariero igralca je začel leta 1959, ko je na Broadwayu nastopil v manjših vlogah, zaradi privlačnega videza je začel dobivati vloge v televizijskih serijah. Prvič je nastopil v filmu leta 1962, v drami War Hunt, ki je govorila o zadnjih dnevih korejske vojne. Nepozabna ostaja njegova igra v ljubezenski drami z Barbro Streisand Dekle, ki sem jo ljubil.

Prvi film, Navadni ljudje, je režiral 1980. in zanj dobil oskarja za režijo, svojega prvega in edinega regularnega. Leta 2002 mu je Ameriška filmska akademija namenila še častnega oskarja. Eden najbolj cenjenih in produktivnih igralcev kljub številnim nominacijam in približno 50 vlogam nikoli ni dobil oskarja za igro. "Nič nimam proti filmom, katerih edini namen je, da gledalce zabavajo, nikoli pa me niso zanimali filmi brez čustvene globine," je dejal. V mladosti je pristal v postelji s skoraj vsemi igralkami, s katerimi je snemal. Leta 2015 je prodal svojo luksuzno vilo v ekskluzivnem predelu Malibuja, ki se imenuje Broadbeach. Ima pet spalnic, štiri kopalnice in letnico 1948. Zanjo je dobil 15 milijonov dolarjev. Za prodajo se je odločil, ker je vse manj časa preživel v hiši, saj se večinoma zadržuje v Utahu blizu smučarskih središč in svojega filmskega festivala Sundance.

Leta 2009 je takrat 72-letnik ponovno dahnil usodni da. V Hamburgu, v hotelu Louis C. Jacob, se je poročil s svojo dolgoletno spremljevalko, takrat 51-letno slikarko Sibylle Szaggars. Ob njiju je bilo 30 svatov, kasneje je pripravil še eno poročno slovesnost v Mehiki. Par sta že od leta 1996 in za oba je to drugi zakon. Redford ima danes že sedem vnukov. Njegovo osebno premoženje poznavalci ocenjujejo na okoli 200 milijonov ameriških dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta