(POGLED IZ PENZIONA) Prostor nas vseh je ta v uničujočo spiralo ujeti planet

Moč prostora ni niti mišljena niti razumljena tako, kot ga večina dojema – omejenega s štirimi stenami, stropom in tlemi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

Južno dvorišče ptujskega Dominikanskega samostana je odličen prostor za kontemplacijo. Glede na številne tegobe domače kulture in umetnosti sem zmotno pričakovala, da nas bo veliko na okrogli mizi Bela knjiga: Umetnost ostane (bila sem edina). Svoje ideje in pričakovanja bi delili z odličnimi kuratorji in umetniki, gosti največjega slovenskega festivala sodobne umetnosti Art Stays. Jernej Forbici, umetniški direktor, in Marika Vicari, kreativna direktorica festivala, sta ga naslovila Prostor/The Space. Umetnikom z različnih koncev sveta sta ponudila devet prostorov/razstavišč. Nekateri so ponujeno možnost prepoznali kot pravi prostor za že nastala dela, ne da bi vedeli, da obstaja na starem Ptuju. Druge je inspiriral prav izbrani prostor, poln senc in predmetov nekdanjih lastnikov/prebivalcev.

Toda moč prostora ni niti mišljena niti razumljena tako, kot ga večina dojema – omejenega s štirimi stenami, stropom in tlemi. Že otvoritveni vikend z odličnim spremljevalnim programom je zabrisal mestne, pokrajinske, državne in kar je še meja, ki jih je zarisal človek, da bi omejil svoj prostor. Prostor, ki je samo njegov in vanj sme vstopiti zgolj tisti, ki dobi (kupi?) dovoljenje.

Kakšna samopašnost, zaverovanost v svojo pomembnost, merjeno z denarjem in prostori/nepremičninami. Požrešnost in prestrašenost pred vsemi in vsem, kar ni po njegovem kopitu. Takih posameznikov se je skozi tisočletja nakopičilo toliko, da nam grozi propad civilizacije. Narava kaže svojo moč nad človeštvom, ki ga v propad vodijo tisti nakopičeni posamezniki. Ne le nepredstavljivo bogati, tudi povprečno dobro situirani. Vsi, ki javkamo, da nam je toča sklestila rože, buče, kumare, paradajz in avte. Tisti, ki se s pridelavo hrane preživljajo, ki so ostali brez strehe nad glavo, nimajo časa objavljati slik na družbenih omrežjih.

Prostor nas vseh je ta v uničujočo spiralo ujeti planet. O njem govorijo dela umetnikov, oglejte si jih, preberite spremljajočo majhno knjižico, ki ni Bela knjiga. Vlado Forbici pravi, da še nastaja.

P.S. Deseto razstavišče, Salon umetnosti, je Mestna občina Ptuj zaradi lukenj v proračunu zaprla – prihranila je silnih 9.800 evrov! V haloški občini Majšperk so zgradili novo, lepo urjeno, klimatizirano galerijo. Tam (tudi) gostuje Art Stays.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta