(POGLED IZ PENZIONA) Čakalniške

Najceneje je, če ste zdravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Univerzitetni klinični center - UKC - Zdravstvo - Oddelki - Oddelek za onkologijo - onkologija - covid-19 - novi koronavirus - epidemija - pandemija - kužne bolezni - virusi, čakalnica - pacienti - bolniki - čakalne dobe - čakanje - ilustracija - tematika -
Andrej Petelinsek

Čakanje na zdravniški pregled v čakalnici ni nujno izguba časa. Posebej, če čakate skupaj s pacienti, za katerimi je dolgotrajno zdravljenje. Ti so neizčrpen vir prepotrebnih informacij, ki vam lahko omilijo številne težave pri iskanju prave poti do cilja/ozdravljenja skozi slovenski blodnjak zdravstvenih storitev. Na primer pri iskanju preverjeno zaupanja vrednega specialista, postopkov (zvez), ki vas privedejo do njega, podaljšanega zdravljenja v zdravilišču, povračila potnih stroškov, koristnosti in škodljivosti zdravil, pri vprašanjih za zdravnika in dobrohotnih, če ne že nujnih nasvetih, kako naj vas zdravi. Večina dolgotrajno zdravljenih pacientov obvlada medicinske izraze za nešteto bolezni in pozna vsaj dvakrat toliko zdravil in terapij zanje. Nekatere informacije so tako neverjetne, da jih v vse bolj digitalizirani družbi avtomatično “odložiš” med lažne novice. Nekatere, ne pa vse.

Slovenski zdravstveni sistem od ambulant družinskih zdravnikov do univerzitetnih kliničnih centrov je raj za prodajalce informacijskih sistemov. Živ krst ne ve, koliko različnih nepovezanih sistemov je v tem blodnjaku. V UKC Ljubljana v mnogih primerih morate prinesti svoje izvide (papirnate, ne CD), čeprav se tam zdravite že desetletje. Če prihajate iz UKC Maribor pa sploh, ker pogosto ne morejo “odpreti” njihovih datotek. Simon Rajh, psihiater v UKC Maribor, je pred leti napisal članek o ameriškem mestu s štirimi milijoni prebivalcev in petimi ali šestimi bolnišnicami. Odločili so se za uvedbo skupnega (istega) informacijskega sistema in vanj vložili okrog 40 milijonov dolarjev. Naložba se jim je povrnila v štirih letih, mandatu ene slovenske vlade, če zdrži do konca.

V čakalnici sem slišala – seveda nepreverjene informacije - o plačilu prevozov. Za vožnjo, če ste oddaljeni do 50 km, ne prejmete nič, ker ste po zakonu dolžni “prispevati” 37 evrov za lastni prevoz. Če ste oddaljeni več, vam zavarovalnica povrne 4,7 evra. Če imate “srečo”, da morate večkrat na mesec v Ljubljano, dobite za vsako vožnjo povrnjen svoj prispevek. Za vlak za ceno ene vozovnice minus vaš prispevek (!). Za eno leto voženj vsak mesec enkrat … ne dobite nič! Vas na pregled in druge storitve zato naročajo samo enkrat na mesec? Najbolj neverjetno pa je obvestilo iz UKC Ljubljana: če svojega izvida niste dobili v štirih tednih, pokličite to in to številko.

Najceneje je, če ste zdravi.      

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta