(O KNJIGI) Karantena Alojza Ihana: Z dodatkom virusa

Andreja Kutin Andreja Kutin
11.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mankica Kranjec

Kaj je družina, zakaj so vezi danes takšne, kot so, nekoliko načete, a vendarle v skupnem korenu, to so vprašanja, s katerimi se ukvarjajo protagonisti romana Alojza Ihana, kjer je glavni junak sicer povezan z zdravništvom, a se ukvarja s svojim življenjem in retrospektivo le-tega, ne pa, kot nakazuje naslov knjige, predvsem pa ime in poklic avtorja, z brezni in stiskami epidemije. Če je epidemija navdihnila številne pisatelje iz zdravniških vrst, ki so opisovali fenomen 21. stoletja, v tej knjigi služi bolj za kuliso in temačno obdobje iz časa primeža virusa je v romanu občasno zgolj slutiti. Tudi prav, življenje se tudi takrat ni čisto ustavilo, svet je deloval dalje, ljudje so obolevali tudi za drugimi stanji, iz zgodbe Egona, enega vodilnih epidemiologov v državi, pa izvemo, kako nepomembna je bila mestoma v tistem kaosu stroka - uporabljena le, ko je nekomu iz drugih, veliko bolj pomembnih uprav to ustrezalo, odstavljena v trenutku, ko prikladnosti ni več. Zreducirana na uradniški položaj, postavljena na polico, od koder jo bodo lahko po potrebi aktivirali.

Roman pravzaprav v središču opisuje zgodbo dveh bratov in njunih družin, skozi katero se deloma dotakne zdravstvenega sistema, in čeprav se glavni junak pulmolog Andrej zaradi zdravstvenega stanja odpove izrednemu zaslužku, je kritika zaslužkarstva v javnem sistemu prepoznavna, ni eden osrednjih motivov romana. Ta ostaja zvest družini in osebni zgodbi zdravnika, ki se bori s svojo boleznijo po zdravniško - tehnicistično, brez pretiranih čustvenih dilem in razmislekov. Enako to počno njegovi kolegi in prijatelji.

Karantena torej ni roman o covidni karanteni, njega junaki namreč že živijo v svojevrstnih karantenah družinskih in družbenih kapsul, ki jih je oblikovalo življenje.

Mankica Kranjec
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?