Mladi so se aktivirali. Ali jih kdo posluša? "Čutim, da je to moja dolžnost," pravi dijak mariborske Prve gimnazije

16.10.2021 06:54
Dobili smo aktivne mlade, združeni so v več gibanj in jasno sporočajo, da jih skrbi za planet.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jakob S. Klasinc 
Sašo Bizjak

Jakob S. Klasinc je član Mladih za podnebno pravičnost Maribor in dijak Prve gimnazije. Gibanje Mladi za podnebno pravičnost je v Sloveniji že precej široko razvejano in množično - globalni podnebni protesti mladih, ki jih je še dodatno spodbudila mlada Greta Thunberg, tudi v Sloveniji praviloma zberejo precejšnjo množico mladih, prav tako so se izdatno angažirali in aktivirali ob referendumu o vodah. Ali jih kdo posluša?

Zelo dober oris odnosa do mladine s stališčem je dogodek, ki ga opiše Jakob. Nedavno se je udeležil prireditve EYE 2021, ki je evropski dogodek za mlade in spodbuja družbeno aktivacijo mladih, poziva jih, naj postanejo bolj aktivni evropski državljani. "Šel sem kot član skupine Petki za prihodnost in prišli smo mladi iz cele Evrope. Izdelali smo transparent (Uproot the Sistem, nadkoreninite sistem op. p.), ki je pozival k ukrepanju, in vsem se je ideja, da ga nesemo pred Evropski parlament, zdela dobra. Ko smo prišli tja, so nas takoj zaustavili varnostniki s slušalkami v ušesih in rekli, da pred parlament ne smemo nositi političnih sporočil. Tako nismo prišli niti do mesta, kjer visijo vse evropske zastave." Ironično je, da so le dan prej ti mladi poslušali nagovor podpredsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola o tem, da morajo mladi zahtevati spremembe. "Potem pa sploh nismo mogli priti do parlamenta, kaj šele v njega," enega od prvih trkov v politično realnost opiše Jakob.

Mlade dojemamo kot apatične, nezainteresirane. Zakaj si se aktiviral pri vprašanju podnebnih sprememb?

"Podnebne spremembe so nekaj, kar močno vpliva na našo prihodnost, in zdi se mi, da so predstave o tem, kakšni smo mladi v družbi, čisto drugačne od resnice. Mlade dojemajo kot nezanesljive, nezainteresirane, a to je zmotno. Nekateri posamezniki smo zelo angažirani in se moramo aktivirati za te stvari. Ko si izobražen in imaš možnost nekaj spremeniti, je to skoraj tako, kot da imaš nekakšno dolžnost to storiti. Sem poučen o teh problematikah, hkrati pa sem dovolj priviligiran, da se lahko aktiviram. Zato se mi zdi, da sem dolžan spreminjati stvari."

Toda mladi vendar samo zrete v nove ajfone, želite imeti moderno tehnologijo. To so pogosti očitki mladim iz gibanj.

"Vedno lahko najdeš nekaj, kar je deloma potratno pri početju kakega posameznika. A ključno je, da je vloga posameznika dosti manjša, kot to sklepamo običajno. Veliko večja je vloga države in podjetij pri uvajanju sprememb. Kot posamezniki imamo zelo malo moči in izpostavljati to kot neko hinavščino se mi zdi zmotno."

Si še zelo mlad. Kdaj današnja mladina izve za podnebne spremembe in stanje, v katerem je okolje?

"Že v šoli so nam začeli razlagati o podnebnih spremembah, a razlika je, ali samo nekaj veš o problemu ali pa se te močno dotakne in se počutiš, da moraš biti na tem področju aktiven in pričeti uvajati neke spremembe. Zame je postala z referendumom za pitno vodo to zelo konkretna tema. A že pred tem sem se pričel uvajati v vedno bolj aktivne smeri."

Torej od mladih nog poznate problem, nekaterih se dotakne bolj drugih manj, ampak ves čas se praktično nič ne spremeni. Ukrepov, vsaj korenitih, je malo.

"Zdi se mi, da je to zelo povezano z družbo, v kateri živimo. Če vsi nenehno zahtevajo rast in širjenje gospodarstva, bo temu gospodarstvo sledilo. Ves čas se le širimo, ob tem pa niti ne recikliramo dovolj, potrošimo vse več. Četudi poznaš te teme, se je zelo težko upreti potrošnji. Podjetja vložijo veliko denarja v oglaševanje, tako da se počutiš skoraj dolžen kupiti izdelek. Posameznik se ni več sposoben upreti, saj so pogoji okoli njega takšni, da mora trošiti."

Ampak prav mladi z instagram in youtube kulturo izredno promovirajo potrošništvo. Kako gledaš na sovrstnike?

"Mladi nismo tako zelo drugačni od starejših. Imamo youtube kulturo, starejši pa imajo kakšno drugo kulturo, ki je prav tako potrošna."

Recimo kulturo sosedovega avta?

"Da, točno. Iz generacije v generacijo so zadeve iste, samo izražajo se drugače. Podnebne spremembe se dogajajo in njihove vplive čutimo. Ne le v daljnih deželah, ampak recimo že tudi v Nemčiji. In te spremembe bodo vplivale na naša življenja. In četudi je naš interes izključno gospodarski, še vedno moramo sodelovati pri spremembah, ker bodo sicer posledično močno vplivale na vsakogar. Podnebne spremembe bodo recimo sprožile val podnebnih migracij, ljudje bodo bežali s svojih domov in mi bomo morali poskrbeti zanje. Torej bodo strošek." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta