zadnje objavljene

pogledi

več
Aleksandra Berberih Slana, nekdanja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor

mnenje

več

V SOBOTO

Kolumna Jureta Novaka: Naplavine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Good morning, the Worm, your honour!"

Roger Waters, Pink Floyd

"Crk'o Maršal!"

Nele Karajlić, Zabranjeno pušenje

"I'll be your animal."

Billie Eilish

Ne morem verjeti: leta 2022 nekoga dejansko kronamo. OK, kronajo, mi ga ne. Se pa zdi, da bi ga. Če bi ga le lahko. Ker vlačimo ta čreva po prvih straneh medijev tudi v državah, kjer nominalno ne živimo v taki tradicionalistični, patriarhalni zablodi.

In se hvalimo, da na Titov pogreb je pa prišlo več pomembnežev.

Za prihodnost je fenomen monarhije približno enako relevanten kot izbor mis. In verjetno precej bolj škodljiv. Čeprav – leta 2022 nekoga dejansko še vedno izbiramo za najlepšo. WTF?!

V tej isti zblojeni, izstopljeni, krhajoči se ustavni monarhiji si naslovnice deli tudi dejstvo, da bo na finalu za Miss England prvič nastopilo dekle brez ličil. OMG!

OK, boomers.[1]

Za prihodnost je fenomen pomembnežev približno enako relevanten kot izbor mss.

In bolj škodljiv.

Raje naključna ravno-sem-se-zbudila-in-ne-najdem-maskare mis, kot Musk, človek, ki v življenju še ni imel originalne ideje in je zrasel iz očkovega sužnji-nam-kopljejo-smaragde podjetja, producira pa same nebuloze: od vakuumskih tunelov, ki so v vseh pogledih slabši od navadnega vlaka, do kolonij na Marsu, ki ignorirajo osnove fizike.

Ampak mi ga častimo kot boga.

Raje naključna mis, kot imperij Cardashian, ki je uspel monetizirati neverjetno in pregovorno racionalno pozornost najstnic.

In jih častimo kot bogove.

Pojem vplivnežev je v resnici v slovenščini bolj žižkovsko perverzno natančen kot "influencer". Namreč: beseda vplivnež je bila do porasta influencerjev pri nas sinonim za pomembneža, človeka z vplivom, dejanskim političnim in/ali ekonomskim. Ko smo te starodobne vplivneže na nivoju definicije izenačili z ljudmi, ki snemajo butaste videe​ YouTube, smo zadeli žebljico na glavico.

Za prihodnost so približno enako relevantni.

OK, ampak – če ne oni, vsi oni, če ne Putin in Bezos, če ne Janša in Janković, kdo pa?

??

Na prvo žogo – jasno. Kdorkoli, razen starih belih moških.

Ampak če nočemo njih (nas?[2]), kdo naj stopi na njihova mesta?

Prav gotovo ne razčeperjeni, ogorčeni komentatorji na medmrežju, ki, ker se ne zmoremo in se ne znamo znebiti vzorcev avtoritet, udinjanja in čaščenja, prav najstniško grizemo in rjovemo – za vsako ceno in ob vsaki priložnosti[3].

S kom ali s čim naj nadomestimo naplavine preteklosti, vseh možnih preteklosti, ki nas prevevajo skozi kulturne in družbene in biološke temelje?

Kako naj mislimo boljšo prihodnost? Boljšo kako? Kako boljšo? Za koga?

Zmoremo?

Zmoremo privleči na dan, kričeča, svoja temeljna prepričanja in jih preučiti v luči belega dne?

Se zmoremo motiti in spregledati in se motiti bolje? Spodleteti in nato spodleteti bolje[4]?

Ker konsistentno in konstantno in že tako dolgo, da se bojim, da se v vsaki tretji kolumni ponavljam, devalviramo javni diskurz.

Res.

Ob primeru eklatantnih spolnih zlorab (kjer "spolnih" sploh ni bistveno) smo zašli na temo sprejemljivosti posameznih spolnih praks. In mrcvarimo trideset let stara pričevanja o mrtvih.

Ob pogrebu kulturno irelevantne šestindevetdesetletnice se pogovarjamo o propadlem imperiju, ki so ga že pred desetletji nasledili novi izkoriščevalci.

Ob primeru iracionalne vojne se odzovemo z enako iracionalno, blokovsko, enoumno demonizacijo celega ljudstva. In relativizacijo celotne zgodovine tega istega ljudstva. Spet: WTF?

Globalno segrevanje bomo pa že enkrat reševali. Se ne mudi.

Naplavine preteklosti so prekrile naše plaže.

Te naplavine so vsi nepogrešljivi voditelji.

Te naplavine so nacionalni in herojski miti.

Te naplavine so odrešitelji in zmagovalci in (!) mladi upi.

Te naplavine so vsi, ki mislijo, da bi nam bilo bolje v monarhiji. Ali socializmu. Ali katerikoli drugi nedomišljeni in nepremišljevani ureditvi. Ker se vse ureditve prej ali slej reducirajo na floskulo in idiom. Ali drugače: ker zaupanje v avtoriteto predpostavi prenehanje dvoma vanjo.

Ker avtoritete so zato, da jih častimo ali jim verjamemo ali celo samo zaupamo. In vse to je slabo.

Jebeš avtoritete!

Bojim se, da je pot v boljši jutri – koliščarska pot. Čez močvirje. In da je vsak kol oseben, odločen, premišljen in lasten angažma.

Bojim se, da lahko samo skupaj in v množici, v večini, vsi odplavimo naplavine.

Bojim se še, da si tako odplako lahko privoščimo le v našem malem mehurčku, malem kotičku sveta. Da velika večina zemljanov nima privilegija, nima možnosti spreminjati ustroja planeta. Nima možnosti jebat avtoritet.

Ne obljubim, da smo dovolj.

Ne obljubim, da zmoremo.

Ne obljubim niti, da bo delovalo.

Obljubim pa, da se bomo vsi skupaj počutili veliko bolje, če se bomo "avtoritetam" pričeli posmehovati.

Jezus Kristus: popolnoma irelevantnega Smodeja so mediji razglasili za avtoriteto. Za vplivneža. Bilo bi smešno, primerjali bi ga lahko s Čaletom Saletom[5], če ne bi bilo vzroka. Za avtoriteto so ga razglasili, ker je bil obtožen posilstva. Jaz, z dvajset leti v "kulturi", zanj nisem slišal do obtožbe.

Mediji, se zavedate, kako transparentni ste v svoji projekciji moči? "Kdor posiljuje, mora biti avtoriteta, to pripada njim![6]"

"Kdor je v medijih je relevanten," pravite, "in kriptovalute in šampon!"

"Noseča je s princem," pravite.

S princem? Resno?

2022?

Se lahko znebimo naplavin? Kliknite sem!

•••

[1] Verjeli ali ne, sem per definitionem – rojen leta 1980 – milenijec. Kljub uporabi sintagme per definitionem.

[2] Glej opombo 1.

[3] Vse je transgresija. Vse je zloraba. Vse je patriarhat. Vse je fašizem. Vsi so komunisti. Vse je umor.

[4] Iz mojega najljubšega Beckettovega teksta in enega najboljših tekstov, kar sem jih kdaj bral. Iskreno, toplo priporočam. "Worstward Ho!", prevedeno je tudi v slovenščino: "Na slabše!"

[5] Oprostite, gospod Sale, tu vas citiram kot vodilnega slovenskega influencerja in vas v nikakršnem smislu ne primerjam s Smodejem.

[6] "Listen -- strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government. Supreme executive power derives from a mandate from the masses, not from some farcical aquatic ceremony." - Monty Python: The Quest For The Holy Grail

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?