Iz Prage: Mediji so polni navzkrižnih informacij in kadrov mladega češkega ministra za zdravje

Taja Kordigel, Praga
24.04.2020 13:58

7000 obolelih. 200 mrtvih. To je statistika tekočega tedna na Češkem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Taja Kordigel, Praga
Osebni Arhiv

Po Italiji in Španiji so Čehi s svojimi protikoronskimi ukrepi ostro prednjačili pred svojimi evropskimi sosedami: omejitev druženja na največ dve osebi, obvezno nošenje mask zunaj doma, poplava (nepolitičnih) kričeče rumenih plakatov z navodili ... V maskah je trenutno videti celo brezdomce, ki jim je država v nekaterih parkih postavila koronske šotorske četrti.
Skoraj vse, kar ni trgovina ali lekarna, so na Češkem zaprli že 24. marca. Deset dni pred tem je država zaprla meje. Tako so v začetku tedna češki mediji zmagoslavno sijali, kako je celo sloviti New York Times pohvalil, da sta v Evropi le Češka in Belgija prepovedali izstop iz države (ne le vstopa vanjo).
Mediji so polni navzkrižnih informacij in kadrov mladega češkega ministra za zdravje, sicer diplomiranega komunikologa, za katerega si je na youtubu še zmeraj mogoče pogledati posnetek njegovega prepevanja na avdiciji oddaje Postani zvezda (Superstar) pred leti. In izjave vodilnih v državi so neredko res zvezdno kontradiktorne. Minulo nedeljo je denimo češki predsednik Miloš Zeman govoril o enoletnem zaprtju čeških mej v izogib drugemu valu okužb. A je vzporedno stekla tudi medijska linija poročanj o letošnji sezoni na hrvaški obali. Novica o telefonskem pogovoru med češkim premierjem Andrejem Babišem in njegovim hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, kako naj bi Čehi letos znova letovali na hrvaški obali, ni presenetila le 800 tisoč lani ob hrvaškem morju gostujočih Čehov. Pozornost je vzbudila zlasti zaradi ideje o dizajniranih turističnih koridorjih za zdravstveno varen pretok turistov med državama. Pogovori naj bi se na ravni ministrstev nadaljevali prihodnji teden. Izpad turizma se sicer izjemno pozna na praškem airbnb trgu. V mestnem jedru je v nekaterih ulicah na razdalji nekaj deset metrov tudi po sto in več airbnb stanovanj. Ta, zdaj večinoma prazna, poskušajo oddajati srednjeročno, kar je dodobra pretreslo najemniški trg. Na najpopularnejšem češkem portalu za nepremičnine je zato v zadnjem mesecu ponudba najemniških stanovanj v Pragi narasla za kar 44 odstotkov. A najemodajalci, pozor: Češka je uvedla "koronski bonbon". Tako najemodajalec ne more prekiniti pogodbe z najemojemalcem, če ta ne plačuje najemnine zaradi izpada dohodka, povezanega s koronavirusom. Med prvimi v Evropi je Češka uvedla tudi aplikacijo, s pomočjo katere ti lahko sledijo in te obvestijo, ali si bil v stiku z okužencem. Omogočanje sledenja preko telefona je sicer prostovoljno. In je bilo najprej testirano (seveda zgolj naključno) na najbolj revnem koncu države.
Pred dnevi je država napovedala sproščanje ukrepov. In če je z zaprtjem vsega, kar ni lekarna ali trgovina, šokirala dobesedno čez noč (tisto soboto zjutraj smo se zbudili in izvedeli o ukrepu naknadno, saj je ta, na presenečenje večine, začel veljati taisti dan ob 6. uri zjutraj), se je država tokrat lotila komunikacije preglednejše, z vnaprejšnjo objavo korakov prihodnje tri mesece. Tako naj bi se restavracije in bari odprli 25. maja, odprtje šol pa bo morda počakalo na prihodnje šolsko leto. A kdo bi vedel, če se še odločevalci ne strinjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta