(INTERVJU) Robert Glavaš: Naborništvo naj bo skrajna sila, če vsi ukrepi, ki so pred nami, ne bodo uspeli

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
12.09.2020 06:50

Z načelnikom generalštaba Slovenske vojske med drugim o odnosu z obrambnim ministrom Matejem Toninom, nabavljanju opreme za Slovensko vojsko, vojaškem sodelovanju z Ameriko, spremembi odnosa policija - vojska na državnih mejah in o omejevanju delovanja vard.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V parlamentarni proceduri je zakonski osnutek, ki za investicije v Slovensko vojsko predvideva 780 milijonov evrov. Kaj neposredno bo od tega imel običajen vojak?
"Lahko ogromno, če bo to sprejeto in če bomo šli v uresničitev tistega, kar smo zastavili. Navaden vojak oziroma celotna vojska bo od tega imela boljšo zaščito in opremo. Vojak bo lahko uporabljal novo tehnologijo, pa ne govorim samo o vozilih 8x8, ampak tudi o informacijski tehnologiji, novi oborožitvi. 780 milijonov evrov je usmerjenih v to, da je naš vojak bolje zaščiten in na podlagi tega bolje usposobljen za opravljanje nalog, ki so določene z zakonom in ustavo."
Prednostne naloge izvajanja investicijskih programov naj bi se določale z letnimi načrti, a zanima me konkretno: kaj je po vaši oceni treba nabaviti takoj, v prvem letu?
"Treba je razumeti, da vojaške opreme ni enostavno nabaviti. Ne moreš iti v trgovino, s police vzeti tank in ga pripeljati domov ... če lahko karikiram. Zato smo skozi načrt izgradnje zmogljivosti do leta 2026 opredelili in ocenili, kaj je najnujnejše. Ker se zavedamo, da bo težko dokupiti določeno opremo, ki ima dobavni rok tri, štiri ali celo pet let, bomo v prvem delu pristopili k predelavi, adaptaciji, novogradnji določenih objektov. Novo tehnologijo, ki prihaja v Slovensko vojsko je namreč treba gledati celovito. Ne zgolj vozilo, za to vozilo je treba imeti delavnico, skladišče in druge spremljevalne objekte. Se pravi, se bomo v tej prvi fazi osredotočili na infrastrukturo in opremo, ki jo lahko dobimo v letu ali dveh."
Osrednji del investicij predstavljajo oklepna vozila, ki so osnova bojne skupine. Izgradnjo te zmogljivosti politika prestavlja že desetletje.
"To je res. V resoluciji o dolgoročnem opremljanju in programu opremljanja Slovenske vojske, ki je nastal leta 2010 in velja do leta 2025, je že omenjeno, kaj naj bi se kupilo. Iz tega je bilo sila malo narejenega, v zadnjih desetih letih pa investicij v opremo, ljudi, infrastrukturo ali druge elemente ni bilo. Bilo je životarjenje, za plačo in operativna delovanja se je zagotovilo, nikakor pa se ni zagotovil denar za ta preskok, razvoj, ki je skladen z vojaško znanostjo, tehniko in cilji zmogljivosti, ki so bili in so še danes pred nami."

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.