(INTERVJU) Komisar Janez Lenarčič: Evropska unija je naša zavarovalna polica

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
16.09.2023 06:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Toda zavoljo pandemije je moral pošteno zavihati rokave že kar na začetku mandata, nato pa mu je mandat mineval še v znamenju katastrofalnih poplav leta 2021 in uničujočih požarov lani, letos pa so se vse te nesreče tako rekoč združile.

Iz intervjuja:

Ob obisku poplavnih območij v Sloveniji je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki ste jo spremljali tudi vi, državi ponudila takojšnjo pomoč: 100 milijonov evrov letos in še 300 milijonov evrov prihodnje leto. Gre za nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada. Ta se aktivira, če škoda zaradi naravnih nesreč preseže 0,6 odstotka BDP države ali regije, kot je dejal naš minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Ampak kaj mora sedaj Slovenija storiti, da dobi to prvo pomoč?

"Pravila so zelo jasna. Da dobiš denar iz solidarnostnega sklada, mora najprej res biti presežen prag škode, ki znaša, kot ste rekli, 0,6 odstotka BDP države. To naj bi bilo v Sloveniji pri 300 milijonih evrov in ta znesek bo prav gotovo, žal, precej presežen. Ta osnovni pogoj je torej izpolnjen, zdaj pa bo treba pripraviti celovito oceno neposredne škode in na tej podlagi oddati zaprosilo za pomoč iz solidarnostnega sklada, in to v dvanajstih tednih po nesreči. Rok se bo torej iztekel nekje do konca oktobra. Šele na teh podlagah se bo določila končna vsota. Zneski, ki jih je omenila predsednica von der Leyen, so vsote, ki jih je komisija pripravljena dati na razpolago. Bo pa končna vsota tega denarja odvisna od ocene škode, kakovosti zaprosila in seveda od proračunskih zmožnosti Evropske komisije. Verjetno pri tem lahko računamo na številke, ki jih je naznanila predsednica Evropske komisije."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta