V Slovenijo prihaja pomoč iz Nemčije, Francije in Hrvaške, s prečrpavanjem ubranili hiše v Hotizi

STA, D.Ži
07.08.2023 06:52

Še nekaj časa bodo zaradi namočenosti tal grozili tudi plazovi, ki so se tudi v nedeljo sprožali v velikem obsegu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na reki Muri so pri Gornji Radgoni beležili rekordno velik pretok 1450 kubičnih metrov na sekundo.
Andrej Petelinšek

Po katastrofalnih poplavah, ki so v minulih dneh zajele Slovenije, tudi tokratna noč še ni bila povsem mirna. Gasilci so za odpravljanje posledic poplav posredovali v 57 primerih, največkrat v Pomurju in na Koroškem. Poplavne površine ponekod še vztrajajo, še vedno so zaprte številne ceste. Nekaj ploh in neviht je napovedanih tudi za popoldne.

V zadnjih 12 urah je bilo za odpravljanje posledic močnejših nalivov in sunkov vetra s točo in poplav preteklih dni aktiviranih 62 gasilskih enot. Po sedaj zbranih podatkih so zabeležili 57 dogodkov, od tega 19 na območju regijskega centa Murska Sobota (19) in 17 na območju Slovenj Gradca. Dogodke so zabeležili tudi na območjih Celja (10), Ljubljane (osem), Maribor (šest), Kranj, Trbovlje in Ptuj (po štiri), Brežice (dva) ter enega v Novi Gorici, kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Andrej Petelinšek

Čeprav se vreme umirja, poplavne površine med drugim vztrajajo ob  Dravi in Savi. Pretok Mure danes upada in razmere ob reki se postopoma umirjajo. Potem ko so v nedeljo sanirali vodni nasip na območju Dolnje Bistrice, so se ljudje z ogroženih območij lahko vrnili na svoje domove.

Prebivalce naselij Hotiza in Kot, ki ju je davi dosegel poplavni val zaradi pred dvema dnevoma poškodovanega nasipa na reki Muri, so s prečrpavanjem vode uspeli ubraniti pred poplavo. Po besedah lendavskega župana Janeza Magyara so aktivirali štiri večje črpalke in tako uspeli preprečiti, da bi voda dosegla hiše. Vodo so iz močno narasle reke zjutraj prečrpavali z dvema velikima črpalkama, kasneje pa so dobili še dve. Tako jih imajo zdaj nameščene v Kotu, na Hotizi ter v Ložiču, kamor so jo namestili v sodelovanju z občino Velika Polana. "Če bo potrebno, bomo eno od črpalk prestavili še na območje Mirišča. Hiše so tako na varnem," je povedal župan Magyar.

"Stvari se umirjajo, so pa še zmeraj resne. Voda pada, zato smo lahko optimistični, da bo v kratkem konec. Moramo pa skrbno paziti na manjše popravke, ker voda še uhaja skozi betonske bloke in moramo še naprej delati, da jo ustavimo," je davi povedal vodja intervencije v Dolnji Bistrici Miroslav Vuk. Potem ko so v nedeljo na reki Muri pri Gornji Radgoni beležili rekordno velik pretok 1450 kubičnih metrov na sekundo, je ta davi po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) padel pod 900 kubičnih metrov na sekundo.

Pretok Mure se je v Gornji Radgoni sicer začel v nedeljo zvečer počasi zmanjševati, v spodnjem toku pa ima ustaljen pretok. Da bi preprečili katastrofo, morajo nasipi zdržati vsaj še en dan, je v nedeljo dejal hidrolog Janez Polajnar. Poplavljene površine ob Dravi pa se bodo tudi danes še ohranjale.

Poplavni val, ki je nastal zaradi poškodovanega nasipa, je zdaj po besedah lendavskega župana Janeza Magyara dosegel Hotizo in skupaj z ostalimi pritoki grozi, da bo poplavil tamkajšnje hiše. Zato so odredili evakuacijo za spodnji del naselja Hotiza, za naselje Kot pa je odrejeno stanje pripravljenosti na morebitno evakuacijo.

Še nekaj časa bodo zaradi namočenosti tal grozili tudi plazovi, ki so se tudi v nedeljo sprožali v velikem obsegu, še zlasti na Koroškem in v Savinjski dolini.

Še vedno prihajajo prizori opustošenja, ki ga je za seboj pustila deroča voda. Posledice poplav v Letušu je danes objavil tudi naš fotoreporter Sašo Bizjak, ki je na terenu. 

Ujma je poškodovala številne ceste in mostove, zaradi česar so številne ceste po državi zaprte. Med drugim so neprevozne ceste Maribor-Dravograd pri Velki in Ožbaltu, Dravograd-Slovenj Gradec v Otiškem vrhu, in Ravne-Dravograd. Prav tako so za splošni promet še vedno zaprte povezave od Mežice in Šoštanja proti Črni na Koroškem.

Zaprte so še ceste Ljubljana-Dol, Kamnik-Stahovica in Spodnje Stranje-Stahovica, Logatec-Žiri, Begunje-Bistrica pri Tržiču, Majšperk-Stanečka vas in Ptuj-Zavrč pri Borlu. Prav tako je zaprta relacija Razkrižje-Srednja Bistrica, Zameško-Kostanjevica, povezava prelaz Pavličevo sedlo-Solčava-Luče-Radmirje. Debro-Reč, v Laškem pa je popravljen podvoz pod Železnico. Zaprte so tudi številne druge lokalne ceste. Na prometnoinformacijskem centru sicer voznike opozarjajo, naj upoštevajo signalizacijo na vozišču ter upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

Se bodo pa v teh dneh izboljšale vremenske razmere. Danes bo po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, več oblačnosti bo na vzhodu, nastalo bo nekaj kratkotrajnih ploh ali neviht. Čez dan bo zapihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem okoli 25 stopinj Celzija. V torek pa bo večinoma sončno.

Iz Nemčije in Francije je že na poti pomoč po ujmi, ki je te dni prizadela Slovenijo, je danes sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ob tem je širšo evropsko skupnost pozval, naj se odzove na to obsežno katastrofo. Pomoč Sloveniji so po navedbah generalnega sekretarja Nata zagotovile tudi članice zavezništva.

"Po prošnji Slovenije za pomoč v okviru mehanizma EU za civilno zaščito so takoj začele prihajati ponudbe težkih bagrov in inženirskih ekip v pomoč slovenskim kolegom pri odzivu na poplave," je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Lenarčič.

Kot je dodal, je pomoč iz Nemčije in Francije že na poti, in se obema članicama zahvalil za hiter odziv. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo "sledilo še več ponudb" za pomoč. Celotno evropsko skupnost civilne zaščite je še pozval, naj se odzove na to obsežno katastrofo. Francija tako na prošnjo za pomoč Sloveniji pošilja dva bagra z inženirskimi enotami, Nemčija pa dva montažna mostova, dva bagra in ustrezno osebje, so sporočili danes v Bruslju.

Pomoč prihaja tudi iz Hrvaške

V Slovenijo ob ujmi prihaja pomoč tudi iz Hrvaške. V Dolnjo Bistrico pri Lendavi je že v nedeljo priletel hrvaški vojaški helikopter, hrvaški Rdeči križ pa je v Slovenijo poslal skoraj 20.000 litrov pitne vode. Hrvaška karitas bo zagotovila naprave za razvlaževanje, hrvaška gasilska zveza pa je ponudila pomoč slovenskim gasilcem. Helikopter hrvaškega vojnega letalstva je skupaj z osmimi pripadniki hrvaške vojske v Slovenijo prispel v nedeljo dopoldne ter pomaga pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri.

Hrvaški Rdeči križ je Sloveniji pomagal na prošnjo slovenskega Rdečega križa. V petek je za prizadete v poplavah, ki so povzročile tudi težave z oskrbo pitne vode, daroval 9072 litrov pitne vode. Novo donacijo vode so nato poslali še v soboto. Dodatnih 9072 litrov vode so dostavili v skladišče Rdečega križa v Brežicah, od koder jih ta distribuira na prizadeta območja.

Zgodaj zjutraj je, kot tvitajo Primorske novice, proti Koroški krenil tudi konvoj gasilk in gasilcev iz GZ Bovec, GZ Kobarid in GZ Goriške. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta