(INTERVJU) Jože P. Damijan: Politiki ne prevzemajo reševanja kriz, le še bolj zbegani so

Jelka Zupanič
05.10.2019 06:34

Ekonomist, bivši minister za reforme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Naš pogled na ekonomijo je odvisen od tega, kateri ekonomski šoli pripadamo. In to je pri presojah naš temeljni problem," pravi dr. Jože P. Damijan, profesor z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je bil kratek čas minister za razvoj. "Tako nekatere šole krize sploh ne priznavajo. Zanje so vsa dogajanja v ekonomiji normalna in tudi brezposelnost je zmeraj prostovoljna, ker ljudje pač raje počivajo, kot delajo. Obstajajo pa tudi druge šole, denimo keynesianska, ki razumejo, da obstaja tudi neprostovoljna brezposelnost, ko bi ljudje raje delali, pa ne dobijo službe."
Ste ekonomisti na prihajajoči obrat gospodarskega cikla bolje pripravljeni kot na zadnjo krizo? Zdaj bolj enotno presojate, kaj je kriza in kdaj se kriza začenja?
"Ali smo ekonomisti zdaj kaj boljši in znamo krizo napovedati? Nismo, ker je to izjemno težko. Obstajajo sicer indikatorji, ki dva do tri četrtletja vnaprej nakazujejo, kaj se dogaja, in lahko denimo opazujemo, kako se z rastjo ali padcem naročil v gospodarskih družbah spreminjajo njihove potrebe. Napovedovanje krize je pa vedno težko."

Jože P. Damijan: "Kitajska je sposobna z enim centralnim ukrepom podjetja (s subvencijami in olajšavami) hitro usmeriti v investicije v nek sektor. Tudi ZDA so z zakonom o znižanju inflacije pokazale, da so sposobne v enem letu in z enim centralnim ukrepom hitro usmeriti podjetja, da investirajo v želene sektorje."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta