V SOBOTO

(INTERVJU) Glasbeni kameleon Mate Bro: Želeti več bi bilo pohlepno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lo fi jutro je prva solo skladba, katere avtor je Mate Bro. Pelje nas od sivega začetka dneva do bolj pisanega večernega ritma.
Andrej Petelinšek

Mate Bro danes, na svoji novi glasbeni poti, ne išče, pač pa objema vse smeri, iz katerih prihaja inspiracija za njegove glasbene podvige. Na to pot stopa sam in začenja z 'jutrom'. Najprej je ustvaril beat, nato instrumentalno, ambientalno podlago in nizal še naprej: uvod, kitica, refren in - kitarski solo. Ta je eden ključnih gradnikov njegove prve pesmi Lo fi jutro, v kateri se sprehodi od sive monotonosti do končno pisanega dne, ko zapoje 'ko izgine rana stara, kako zapoje tista kitara?!'. Prvi bodo sledile še nove v različnih žanrih.

V mariborskem Kulturnem centru Pekarna ima Mate svoj ustvarjalni studio, kjer sprejema tudi goste. On s simpatično dobrodošlico, ob njem pa psička Pika s sumničavim pogledom "pazi, kam drezaš".

Dve glasbeni desetletji in pol, vrsta različnih žanrov, stilov, zasedb. Tudi takih, ki jih na prvi pogled ne bi povezali s tistim Matejem, ki je v koroški rok zasedbi Wellblott nekoč pel o Čebelici Maji. Kdo je Mate Bro danes?

"Pravzaprav nekdo, ki se je odločil, da to žanrsko zmedo uredi pod eno streho. Tako, da bodo ljubitelji naše muzike, ki poznajo Da Phanomena, Okustične in BRO, lahko povezali, da gre za enega človeka. Ki pa je imel pisano pot skozi glasbeno kariero. Nekdo, ki so mu všeč vsi ti različni žanri in ima srečo, da lahko iz te glasbene mešanice pridejo ven resni izdelki."

Za začetek, kot se spodobi, jutranja pesem Lo fi jutro.

"Lo fi jutro je v maniri chill muzike, ki ste jo gotovo opazili, saj vam jo je youtube že kdaj sam ponudil. Naj bi bila sproščujoča, tudi kot podlaga za delo ..."

Nam zdaj ponujate glasbeno ozadje za delo, počitek, branje? To so torej tiste skladbe brez začetkov in brez koncev?

"Tudi meni je odgovarjala kot ozadje za delo. (Smeh.) Ker pa ima nek svoj specifičen utrip, me je začelo mikati, da bi iz nje naredil "normalen" komad. Z neko klasično strukturo uvoda, kitice, refrena in s kitarskim solom. Lo fi jutro tako ima začetek in konec, čeprav bi pesem lahko prišla iz ene in odšla v drugo. Pelje od malo bolj sivega štimunga do malo bolj pisanega. Tako bo zgrajen tudi spot, ki se trenutno končuje v Beogradu. "

”Radio je edini, ki te res lahko spremlja povsod. Ne zaposluje tvojih oči, kljub temu omogoči, da si informiran, zabava te, dela družbo. Hkrati pa radio ponuja svobodo.” Mate Bro je po novem tudi radijec.
Andrej Petelinšek

Kljub glasbeni preteklosti ste danes svojevrsten debitant, za vami je premiera pesmi. Prvič gre v svet nekaj samo vašega.

"Debitant srednjih let sem, z že veliko izdane muzike. (Smeh.) Da, kljub temu, da ta prvič ni bil prvič, so premiero pesmi pospremili veliko bolj intenzivni občutki kot kadarkoli prej. Ker sem sam ... Bend ne more razpasti. Drugače je tudi zato, ker ne gre za še enega od psevdonimov ali izmišljenih imen za to priliko."

Ste sveža pridobitev celovškega radia Agora. Kako ste pristali na valovih tega dvojezičnega radia?

"Zanimiva zgodba. Ne tako dolgo nazaj mi je pri prenašanju opreme za koncert pomagal možakar, za katerega se je izkazalo, da je radijec. Izkoristil sem trenutek in navdušeno pripomnil, da če bodo kdaj iskali sodelavca, naj se spomni name. "Potrebujemo, zdaj. Jaz namreč odhajam," je pojasnil - in čez dober teden sem bil tam, že pripravljen na radijski krst."

Zakaj vas je zanimalo delo na radiu?

"Fino se mi zdi biti nenehno v stiku s svežo glasbo in biti del glasbenega uredništva - je en tak privilegij. A tudi radio kot medij se mi zdi nekaj nujnega in menim, da bi mu bilo treba v teh digitalnih časih pomagati. Radio je edini, ki te res lahko spremlja povsod. Ne zaposluje tvojih oči, kljub temu omogoči, da si informiran, zabava te, dela družbo. Hkrati pa radio ponuja svobodo."

Mate Bro naj bi imel celo šolan radijski glas.

(Smeh.) "V oddaji Red, Gold & Green, ki jo pripravljam, sicer zelo malo govorim, saj ima muzika glavno vlogo. Sem pa res v študentskih letih naredil avdicijo za vajenca na Valu 202. No, kariere tam nisem nadaljeval, šel sem študirati v Gradec. Rad sem hodil na govorno izpopolnjevanje k legendarnima Ajdi Kalan in Nataši Dolenc. Poslušati njiju je bila čista poezija."

A vajenec Vala 202 je imel pred dnevi tam tudi premiero.

"Nikjer raje kot tam, pri Andreju Karoliju. On bi lahko bral tudi kuharske recepte in bi zvenelo za solzice potočit. Sicer pa sem pri njem v preteklosti gostoval že velikokrat. Nazadnje smo bili tam z našo glasbeno ustvarjalnico KUD Dolina miru, ki jo vodiva s Karin Zemljič. Nastopale so najine učenke in z velikim veseljem smo sprejeli Andrejevo povabilo na jutranji koncert. Iskreno - tja ne uspejo priti niti vsi glasbeniki, ki bi si tega želeli, kaj šele kakšna zasebna glasbena šola. S Karin sva bila zelo ponosna na njih."

Trenutno uresničujete še dve svoji želji - biti na radiu in voditi oddajo o reggae glasbi?

"Super je, imam proste roke, kar je ena od lepot radia. Agora posveča pozornost raznoliki svetovni glasbi in zdaj je tam tudi moja tedenska oddaja Red, Gold & Green. Ime sem si izposodil v najnovejšem komadu Kabaka Pyramid. Reggae mi je res ljub, saj so mi blizu ritmi, ki temeljijo na basu, niso prehitri in imajo svoje zakonitosti. Zato mi je še posebej všeč tudi podzvrst "dub", gre za nove različice reggae pesmi, ki so "prečiščene balasta". Mislim, da je glasba v časih moderne produkcije zelo nasičena."

Ljubitelj sončnih počasnih ritmov, ki privabijo nasmeh na obraz, pa je tudi učitelj petja. Kašen učitelj ste?

"Letos imam celo enega učenca klarineta, kar je instrument, iz katerega sem diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, preden sem šel v Gradec študirat solo petje. Biti učitelj je zame poseben izziv. Nepopisno zadovoljstvo je, ko nekoga iz katerekoli točke A pripelješ do točke B. Mene zanima samo to, da se z učencem premikava. Pa naj bo z dva na šest ali z osemdeset na devetdeset. Zanimivo je, kako velika je razlika, ko učiš instrument ali učiš petje. Vsak, ki stori napako, vsaj delno zvali krivdo na instrument. Ko pa se učiš peti, pa lahko le pogledaš v ogledalo. Zato je pri pevcih treba veliko bolj previdno s kritikami, saj so oni sami svoj instrument."

Mate in Pika.
Andrej Petelinšek

Mate, kako blizu vam je poezija? Kot Okustični ste nam postregli z izjemnimi besedili.

"Uh, berem redko, kar je slabo, vem. A sem z veseljem v stiku s stihi preko besedil. Prav v obdobju Okustičnih sva si s slovenskim jezikom podala roko in se zbližala. Odkar pa sem gledal fantastičen dokumentarni film o Beatlih, pa vez med besedili in pesmijo tudi bolje razumem. Nekatere besede ne gredo tako gladko iz ust kot druge. Lahko imaš super besedilo, ki bo kot poezija zvenelo odlično, a se ne bo dalo gladko zapeti. Slovenščina ima mnogo trdih glasov, zato je treba biti precizen. Jaz ponavadi rečem, da imam tekst, a ga je treba prej še razkoščičiti, počistiti, da se bo zlil v besedilo. Paul McCartney v dokumentarcu reče nekaj takega: Super je ta tekst, odlične so besede, a ne poje se dobro!"

V čem se glasbenik s tako raznovrstno kariero še želi izpopolniti? Kje zdaj tiči motivacija?

"Trenutno sem v fazi, ko sem res hvaležen za trenutno situacijo. Sploh glede mojega samostojnega projekta. Mislim, da bi se bilo pohlepno grebsti za kaj več. Zdaj se želim dodobra udomačiti v teh čevljih."

"Peti spremljevalni glas je lahko tudi kočljivo, pevci s karakterističnim glasom niso primerni back vokalisti, ker lahko zasenčijo osrednjega izvajalca."
Andrej Petelinšek

Precej dolgo ste stali ob boku znanih slovenskih izvajalcev? Da bo malo bolj jasno: na vaš glas je pripelo svoj varnostni pas veliko znanih pevcev. Seveda govorim o izkušnjah spremljevalnega vokalista, saj smo vas videli na odrih številnih velikih festivalov.

"To je bilo pestro in koristno obdobje, saj se kot spremljevalni vokal lahko ogromno naučiš. V tistem času tudi ni bilo veliko ljudi, ki bi se ukvarjali z "backi", zato smo res veliko snemali in nastopali. Najlepše smo se verjetno imeli pri Magnificu. Začelo pa se je pri Tinkari Kovač, kjer sva se z Anžetom spoznala - in nastala je zgodba Da Phenomena.

Peti spremljevalni glas je lahko tudi kočljivo, pevci s karakterističnim glasom niso primerni back vokalisti, ker lahko zasenčijo osrednjega izvajalca. Vedno moraš za korak odstopiti od tistega, kamor bi sicer šel sam kot avtor."

Danes je vaš dom Maribor, a koliko je še Korošca v vas?

"Ko greš s Koroške, se šele prebudi ta pravi Korošec. Ponavadi, ko se peljem iz Maribora proti Radljam - ali pa ko grem na radio v Celovec in uživam v razgledih. Včasih se nisem oziral na to, a če mi kdo danes reče Štajerec, se oglasim, da sem malo višje ob Dravi zares doma. "

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?