(INTERVJU) Aleš Mikeln: Dopolnilno zavarovanje je politična boksarska vreča

Jana Juvan Jana Juvan
22.07.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast
Začniva z najodmevnejšo novico v zdravstvu v zadnjem času. Odstop ministra. Vas je presenetil?

"Ne. Glede na medijske objave je bil pričakovan. Vprašanje pa je, ali bo prinesel kaj dobrega, ker vsaka menjava zahteva uvajanje ekipe."

Kako bo vplival na Vzajemno?

"Ne vidim direktnega vpliva. Vzajemna bo do konca leta še izvajala dopolnilno zdravstveno zavarovanje, potem se to prostovoljno zavarovanje preoblikuje v obvezni zdravstveni prispevek. Takrat bomo tudi zaključili naše relacije z ministrstvom za zdravje."

Pa se lahko to z menjavo ministra še kako spremeni?

"Zadnjih deset let, odkar sem v Vzajemni, opozarjamo, da je sistem dopolnilnega zavarovanja nevzdržen in da je potreben reforme. Da pa se ne bi bilo smiselno odpovedati denarju v zdravstvenem sistemu, ki prihaja iz zasebnih žepov. Saj noben sistem na svetu ne deluje samo z javnim denarjem. Nam ni v interesu, da bi se ta zakon preklical in da bi dopolnilno zavarovanje ostalo. Predvsem, ker so premije dopolnilnega zavarovanja prenizke, da bi pokrile naraščajoče stroške doplačil. Nastali položaj postaja nevzdržen, še posebej, ker je v veljavi uredba o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki nam povzroča velike težave in izgube."

Bolj kot na ukinitev dopolnilnega ste bili kritični in jezni prav na to zamrznitev premij. Dejali ste, da se zaradi tega celo pripravljate na likvidacijo.

"Ja. Kot je Slovenija posebna v več pogledih, je tudi v tem. Kar je sprejela vlada, je čisti unikum. Omejevanje premij zavarovanja ni nikjer na svetu. To je direktno poseganje v svobodno gospodarsko pobudo. S takim posegom, če dovolj dolgo traja, lahko povzročimo direktno likvidacijo treh podjetij. Ne vem, ali si lahko kdorkoli kjerkoli to privošči. Zaradi te uredbe smo v vsak dan slabšem stanju."

Kaj konkretno, v številkah, to pomeni?

"Da imamo vsak mesec približno deset evrov izgube na vsakega zavarovanca. Če imamo skoraj 800.000 zavarovancev, to pomeni osem milijonov izgube mesečno. Kapital dopolnilnega zavarovanja je vsak dan manjši. Imeti moramo namreč kapital, ki omogoča izpolnjevanje pogodbenih obvez. Ta kapital mora biti po normativih solventnosti vedno dovolj visok."

Torej niste več solventni?

"Smo. Če pa bi ta uredba trajala predolgo, pa več ne bomo."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta