Charlie Chaplin: Sto trideset let v prevelikih čevljih

Denis Živčec Denis Živčec
27.04.2019 05:00

Pred 130 leti se je 16. aprila v Londonu rodil Charlie Spencer Chaplin, ki je pozneje zaslovel kot legendarni komik in igralec, prepoznaven po svoji obleki: preozkem plašču, prevelikih hlačah in čevljih ter z brčicami, polcilindrom in palico. Podoba potepuha, ki jo je Chaplin ustvaril nenačrtovano, je postala prepoznavna ikona nemega filma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potepuh z brčicami, v širokih hlačah, s cilindrom, prevelikimi čevlji in palico je lik, ki se je za vedno zapisal v zgodovino filma. To je igralec Charlie Chaplin. Filmska pa je tudi njegova življenjska zgodba. Pred 130 leti se je 16. aprila v Londonu rodil kot Charlie Spencer Chaplin, ki je pozneje zaslovel kot legendarni komik in igralec, prepoznaven po svoji obleki: preozkem plašču, prevelikih hlačah in čevljih ter z brčicami, polcilindrom in palico. Podoba potepuha, ki jo je Chaplin ustvaril nenačrtovano, je postala prepoznavna ikona nemega filma.

Kontroverzni Veliki diktator

Za svojo drugo vlogo pred kamero je sestavil kostum, po katerem je postal prepoznaven. Kot je opisal v svoji avtobiografiji: "Želel sem, da je vse v protislovju: hlače ohlapne, plašč tesen, klobuk majhen in čevlji veliki. Dodal sem brčice z namenom, da bi me postarale, a da mi ne bi zakrivale izraza. Nisem imel ideje glede osebnosti, toda v trenutku, ko sem se preoblekel, sem zaradi oblačil in ličil začutil lik. Začel sem ga spoznavati in do trenutka, ko sem moral na oder, je bil že v popolnosti rojen."

Profimedia

Doma ni bil prav nič smešen

V štirih zakonih se mu je rodilo enajst otrok. Že leta 1918 je dvignil precej prahu, ko se je poročil s 16-letno igralko Mildred Harris, ki mu je rodila prvega otroka. Štiri leta pozneje jo je nadomestil z novo 16-letnico, Lito Grey, ki jo je nato zapustil po dveh otrocih in štirih letih zakona. Potem je poskusil z nekaj let starejšo Paulette Goddard, pa se tudi ta zakon ni obnesel. S četrto ženo, takrat 18-letno Oono, ki je bila od njega mlajša kar 36 let, sta se vzela leta 1943 in ostala poročena do njegove smrti, rodilo pa se jima je kar osem otrok. Oona je zanj skrbela vse do njegove smrti na božično jutro leta 1977. Dočakal je 88 let, njegovo življenje pa je sklenila kap.

Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta