Celibat: Cerkev se še ne odpoveduje vzdržnosti

Ranka Ivelja, Dnevnik
22.07.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Prav to je storil novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje: na okrogli mizi v Novi Gorici je precej izzivalno razmišljal o celibatu. Vsaj na prvi pogled. Po poročanju medijev je škof Andrej Saje dejal, da Cerkev poročene duhovnike že pozna, njegovo osebno mnenje pa je, "da bi bilo pošteno, da /odločitev za celibat/ damo na izbiro", ker gre za človeško ureditev, ki so jo skozi dolg proces njenega uvajanja spremljali tudi zelo človeški razlogi. Ob tem je dr. Saje poudaril, da duhovniški celibat ostaja izjemno pomembna vrednota v Cerkvi.

Škofova izjava, ki je močno odmevala, sproža številna vprašanja. Se je zavzel za ukinitev pravne norme, ki duhovnikom od zgodnjega srednjega veka zapoveduje življenje brez spolnih odnosov? So v ozadju njegovega premisleka vrsteča se opozorila strokovnjakov, podprta z raziskavami, da odrekanje spolnosti, četudi prostovoljno, lahko vodi v spolne zlorabe? Kleriki delijo njegovo mnenje? Odgovori na ta vprašanja niso tako preprosti, kot je morda komu videti od zunaj.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta