Zdravo in aktivno staranje: Živimo prekratko, da bi lahko dolgo umirali

Manuela Pendl
02.02.2020 05:01

Starost, ne glede na to, kako visoka je, ne bi smela biti izgovor za telesno nedejavnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raztezanje pomaga hrbtu in zmanjšuje stres.
Profimedia

Seveda med dnevne telesne dejavnosti ne štejejo dopoldanski odhod na trg, v trgovino in sprehod do sosede, da bosta posedeli ob kavi. Prava telesna dejavnost je tista, ob kateri se dobro spotite, pospešite bitje srca in dihanje ter jo - ob za vas primerni intenzivnosti - redno izvajate vsaj 30 minut na dan (za začetek lahko tudi manj in večkrat).
Zadnja leta se ob skrbi za zdravje ter zdravo in aktivno starost še posebno veliko posvečamo osebam v tretjem in celo četrtem življenjskem obdobju. V okviru tega je bilo tudi v Mariboru nekaj akcij in konferenc, katerih glavna tema je bila podatek, da bo kmalu vsak peti Mariborčan starejši od 60 let. Če se torej zavedamo dejstva, da se svetovno prebivalstvo dokaj hitro stara, število "podmladka" pa je iz leta v leto manjše, je prav, da mislimo na zdravo, aktivno in učinkovito staranje, saj ne bo prav veliko mladih, ki bodo lahko skrbeli za nas - bodisi neposredno (s fizično prisotnostjo) bodisi posredno (z denarjem).
Prav gotovo mora biti politika varstva starejših še bolje dodelana, ena najpomembnejših nalog je ozaveščanje ljudi, kaj je staranje, kako se staramo in kako lahko zmanjšamo možnosti bolezni in nemoči v starosti.

Naše telo je naravnano na 120 let življenja

Če bi se rodili okrog leta 1000, bi pri svojih 25 letih dočakali že starost. Kar 900 let je trajalo, da se je kakovost življenja tako izboljšala, da se je pričakovana življenjska starost povečala za 20 let. In nato se je ob preskoku v novo stoletje zgodilo kar dvoje izredno pomembnih stvari, ki se niso zgodile nikoli prej in ni pričakovati, da bi se še enkrat. Medicinska tehnologija je k pričakovani življenjski dobi dodala še 30 let, industrijska revolucija pa je naredila življenje enostavnejše. Olajšala je številna fizično zahtevna opravila, ki so bila potrebna za preživetje. To pa je kaj kmalu povzročilo napačno razumevanje in sprejemanje procesa staranja.

Na Japonskem živi 70 tisoč ljudi, starih 100 let ali več. Večina jih redno telovadi.
Profimedia

Skrb za telo

Torej vsi, ki prebirate te vrstice in se želite udeležiti kakršnekoli skupinske vadbe, a to idejo hitro opustite, ker ste pri svojih 40-ih ali 50-ih letih "že prestari za kaj takšnega", naj vas znova opogumim, da ste pravzaprav komaj pri polovici življenja. In dalj časa ko boste telesno nedejavni, težje se boste priključili vadbi, težje boste spremenili življenjske navade, vaši obiski pri zdravniku bodo pogostejši in vedno bolj bo verjetno, da ste s svojim načinom življenja v resnici že precej v starosti.

Eni na izlet z avtomobilom, pametnejši s kolesom.
Profimedia

Staranje in mišična moč

Nekoč je veljalo prepričanje, da proti izgubi mišične mase in s tem povezane moči v procesu staranja ne moremo storiti prav nič. Sodobne raziskave kažejo, da od 20. do 50. leta starosti izgubimo kar 15 odstotkov mišične moči, do 80. leta se ta delež povzpne celo na 50 odstotkov in se še nadaljuje s hitrostjo približno 1,5 odstotka na leto.
Dolga leta sta v krogih znanstvenikov veljali zmotni mnenji, da starejši ko postajamo, manj mišične moči lahko pridobimo s treningom moči, in da je kakršnokoli povečanje mišične moči posledica učenja in ne rasti mišic. Kot rečeno, veljalo je prepričanje, da ne moremo glede izgube mišične mase in s tem povezane moči med procesom staranja storiti prav nič.

Do trikratno povečanje mišične moči

Leta 1988 je Walter Frontera izvedel raziskavo, ki je vključevala moške od 60. do 72. leta, in predpisal jim je vadbeni program z visokointenzivnim treningom moči trikrat na teden, trajal pa je dvanajst tednov.
Rezultati so bili naravnost osupljivi:
- 11-odstotno povečanje napetosti mišic,
- 107-odstotno povečanje moči prednjega dela stegna,
- 226-odstotno povečanje moči zadnjega dela stegna.
Izvedene so bile še številne druge raziskave, ki potrjujejo, kaj lahko pomeni učinkovit trening moči za starejše. Trening moči je prav gotovo temelj zdravega in aktivnega načina življenja, zato naj vam ne bo nikdar nerodno ali neprijetno odpraviti se v kakšen fitnes ali drug športnorekreacijski center, saj vas bodo tam prijazno sprejeli in vam z redno telesno dejavnostjo pomagali izboljšati kakovost življenja.

Staranje in krhke kosti

Tako kot se z leti manjša velikost mišice in s tem delno povezana tudi mišična moč, se tudi gostota kosti manjša, in če ne ukrepamo pravočasno, je za nas lahko usoden že na videz nedolžen padec. Raziskave kažejo, da lahko redna telesna dejavnost, ki vključuje tudi trening moči primerne intenzivnosti, pri ljudeh, starejših od 40 let, v enem letu zelo upočasni proces izgube kostne mase.
Morda res ne boste zaradi upoštevanja teh napotkov živeli nič dlje, vsekakor pa lahko zmanjšate možnost, da bi zadnja leta svojega življenja prebili priklenjeni na posteljo zaradi bolezni, ki je posledica neaktivnega življenja. Imejmo v mislih, da je življenje treba uživati in ga zmeraj zajemati z veliko žlico - na stare dni bi bili prav gotovo veseli, če bi lahko svoje vnuke spremljali pri njihovem odraščanju, šolanju, izbiri življenjskega partnerja in bi dočakali še pravnuke. Živimo prekratko in umiramo predolgo, je zapisal ameriški zdravnik Walter Bortz.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta