Zaprtost je pogosta težava. Kako jo odpraviti?

Vitja Sikošek Vitja Sikošek
09.05.2021 04:25
Da bi odpravili zaprtost, se osredotočite na pretok tekočine, vlaknin, maščob, flore in ognja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prebava je zelo koordiniran proces. Foto: Canstockphoto
Canstockphoto

Pretok in zaprtje

Odločilno je gibanje oziroma pomanjkanje gibanja. Govorimo o gibanju telesa. To je eden najboljših načinov, da uravnotežimo oba pola živčnega sistema. Simpatični je sistem boj ali beg, parasimpatični pa počitek in prebava. Če je prvega preveč, so mišične stene prebavil kot v primežu. Ko se to zgodi, je počasno in redno ritmično porivanje vsebine skozi prebavila, imenovano peristaltika, ustavljeno ali upočasnjeno.

Gibanje telesa pospeši gibanje črevesja. Dnevno naredimo od pet tisoč do deset tisoč korakov. Foto: Profimedia
Profimedia

Počasno ritmično gibanje, kot je hoja, je najboljše. Znižuje raven stresnih hormonov, pomaga gibanju črevesa skozi gravitacijo in uravnoteži simpatično in parasimpatično aktivnost živčnega sistema. Poskrbite, da se redno gibate, od 5 tisoč do 10 tisoč korakov je dober dnevni cilj.

Tekočina in zaprtje

Tako kot potrebujemo vodo, da splaknemo straniščno školjko ali odstranimo umazanijo iz umivalnika, je voda potrebna tudi za gibanje vsebine skozi prebavila. Če smo dehidrirani, ne bomo mogli na stranišče brez težav. Poskrbeti morate, da zaužijete dosti tekočine, običajno priporočilo je približno dva litra čiste vode na dan.

Vlaknine in zaprtje

Vlaknine so gorivo za bakterije v človeškem črevesju. Te bakterije izločajo spojine, ki lahko sekrecijo sluzi iz črevesa ovirajo (slabe bakterije) ali jo povečajo (dobre bakterije). Vlaknine pa potrebujejo vodo, kajti brez nje bodo še okrepile zaprtje! To je lahko koristno na primer ob driski, a ne, če vas muči zaprtje. Če ob zaprtju uživate vlaknine, morate popiti dosti vode.

Maščoba in zaprtje

Ko jemo maščobe, telo sprosti žolč, ki je emulgator. Spolzka narava maščobe in žolčne kisline pomaga pri premikanju vsebine po prebavnem traktu in preprečuje zaprtje. Za začetek lahko pojeste na primer en avokado na dan. To vam bo dalo mnogo maščob in vlaknin, poleg tega je okusno in zdravo.

Avokado na dan odžene zaprtje stran. Foto: Profimedia
Profimedia

Flora in zaprtje

Bakterije v prebavnem traktu proizvajajo vitamine in minerale, uravnotežijo imunski sistem, regulirajo prebavne sekrecije in še dosti drugega. Poskrbeti je treba za raznolikost bakterij v prebavilih. Če ste v preteklosti jemali dosti antibiotikov in ali živite standardno zahodnjaško življenje s picami in drugo hitro pripravljeno hrano, alkoholnimi in gaziranimi pijačami, imate skoraj zagotovo zanič mikrobiom. Vsakodnevno zaužijte probiotik dobre kvalitete. Izberite takega z raznoliko in pravilno vsebnostjo bakterij v ustreznih razmerjih.

Ena izmed najbolj raziskovanih koristi probiotikov je manj simptomov prebavnih motenj, kot so sindrom razdražljivega črevesja, ulcerozni kolitis, napihnjenost in zaprtje. Probiotiki so potrebni tudi ob jemanju antibiotikov, saj ti delujejo tako, da uničijo vse bakterije v telesu, vključno z zdravimi črevesnimi mikroorganizmi. Pri izbiri probiotika za zmanjšanje prebavnih težav so se v raziskavah za najbolj učinkovite izkazali sevi bakterij bifidobacterium, saccharomyces boulardii in lactobacillus.

Ogenj in zaprtje

Medtem ko jemo, poteka koordinirana akcija prebavne funkcije od ust vse pot do anusa. Slina, ki jo požiramo pri žvečenju, ima vlogo pri proizvodnji prebavnih sekrecij v želodcu, kot sta klorovodikova kislina in pepsin. Te ustvarjajo pravilno raven PH, in ko pride vsebina želodca do zgornjega malega črevesja, to signalizira drugim encimom, da so izločeni iz trebušne slinavke. Tistim, na katere dobro učinkuje pitje kave, to zagotavljajo grenčice v kavi, ker stimulirajo peristaltiko. To je druga vrsta učinka ognja. To so zelo koordinirani procesi in vse, kar gre pri tem narobe, povzroča težave pri prebavi in kvari kolonije bakterij, prebavne sekrecije, imunsko ravnotežje in peristaltiko. Izberite kvaliteten prebavni encim pri vsakem obroku, najboljše takega, ki vsebuje klorovodikovo kislino.

Drugi pristopi

Ob upoštevanju teh šestih napotkov bo odpravljeno zaprtje pri do 80 odstotkih ljudi. Če niti to ne bo učinkovalo, obstajajo tudi drugi naravni pristopi. Eden glavnih vključuje magnezij in vitamin C v naraščajočih dozah, dokler se delovanje črevesja ne sproži. Včasih je treba uporabiti tudi odvajala, a morate paziti, da ne postanejo stalna opora. Uporabite jih le v izrednih in redkih primerih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta