Žafrani (so tudi) na skalnjaku

Matic Sever Matic Sever
13.02.2020 15:53

Preizkusili smo nekaj vrst in sort žafranov. Na tržišču je mogoče kupiti ogromno število različnih sort, a vse so primerne za skalnjake.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žafrani lahko preusmerijo pozornost s tistih rastlin, ki še niso pognale.
Matic Sever

Slovenci večino rastlin za vrtove in skalnjake nakupujemo spomladi, takrat pa veliko vrtnih centrov ponuja ozek nabor komercialno najbolj zanimivih rastlin, ki v tem času cvetijo. To so predvsem aprila in maja cvetoče blazinaste trajnice, kot so avbrecije, iglaste plamenke, grenike in podobne.
V obupu nad praznino, ki zeva med skalami marca, mnogi hitijo z nakupom vrtnih trobentic in siljenimi čebulnicami. Te naj bi vsaj malo poživile tak vrtni motiv. Resnica je ta, da so vrtne trobentice večinoma preveč nenaravne za motiv, ki posnema naravno alpsko oziroma gorsko rastišče.
Ker smo v naši vrtnariji med drugim že pred leti postavili tudi manjši skalnjak, smo zagato v samem začetku sezone odpravili malce drugače. Odločili smo se, da bomo preizkusili nekaj vrst in sort žafranov. Na tržišču je danes mogoče kupiti ogromno število različnih sort, a menim, da niso vse primerne za skalnjake. Tako smo se že na začetku ognili sortam oziroma križancem spomladanskega žafrana Crocus vernus, saj so cvetovi zelo veliki in v gostih skupinah mnogokrat delujejo preveč vpadljivo. Držali smo se grobega pravila, da se v skalne motive najbolje podajo drobnocvetoče rastline in temu smo prilagodili tudi izbiro žafranov.

Crocus sieberi subsp. sublimis Tricolor
Matic Sever

Botanični žafrani

Ne le, da so vrste in sorte iz skupine tako imenovanih botaničnih žafranov bolj prikupne in se lepše podajo med skale, pač pa so mnoge tudi zelo zgodnje in se s cvetenjem pridružijo že zvončkom in jaricam. Cvetovi so kratki, in ko ovenijo, ne kazijo skalnjaka toliko kot večji oziroma daljši. Žafrani imajo še eno skupno prednost pred večino drugih spomladanskih čebulnic: to so zelo ozki listi, ki po cvetenju hitro propadejo in jih zakrijejo druge skalne rastline.

Crocus sieberi subsp. atticus Firefly
Matic Sever
Crocus tommasinianus BarrsPurple
Matic Sever
Crocus chrysanthus Cream Beauty
Matic Sever

Čebulnice sadimo v večje skupine

Prav vsi opisani žafrani so se odlično obnesli. Tla v skalnjaku so peščena in zelo odcedna, kar varuje gomolje pred zimskim gnitjem. Tudi v drugem letu je večina bogato zacvetela in na dan pokukala še bolj številčno kot prvo pomlad. Za najlepši učinek se držimo pravila, da čebulnice sadimo v večje skupine. Mi smo jih sadili vsaj po 10 do 15 skupaj, nekaterih tudi po 30. Obdobje, ko žafrani odcvitajo in niso najbolj privlačni, je izjemno kratko, poleg tega pa v začetku aprila že začno cveteti številne druge rastline, ki preusmerijo pozornost nase. Na koncu lahko le potrdim naše predvidevanje, da so botanični žafrani več kot primerna gomoljnica za barvit začetek sezone v skalnjakih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta